Zelfstandigen zagen hun koopkracht vorig jaar dalen met 2,7 procent. Vraag is nu of het kabinet de plannen doorzet om de belastingvoordelen voor zzp’ers te schrappen.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde dinsdag de sterkste koopkrachtdaling in 28 jaar tijd. Gemiddeld bedroeg het koopkrachtverlies voor de Nederlandse bevolking 1 procent in 2012.
Zelfstandigen gingen er met een daling van 2,7 procent het meest op achteruit. “De economische crisis had afgelopen jaar grote impact op de inkomens. Vooral zelfstandigen kregen minder binnen”, zegt CBS-econoom Peter Hein van Mulligen.
Bij werknemers bleef de schade beperkt met een koopkrachtverlies tot 0,4 procent.
Belastingvoordelen schrappen
De cijfers van het CBS zijn wederom slecht nieuws voor de bijna 800.000 zzp’ers die ons land rijk is. De afgelopen maanden is er veel te doen om het plan om de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek af te schaffen. Dat is een aanbeveling van de commissie-Van Dijkhuizen, die onderzoek deed naar herziening van het belastingstelsel. Hoewel het een adviescommissie is, ligt het voor de hand dat het kabinet de aanbevelingen overneemt.
De commissie adviseerde in oktober de zelfstandigenaftrek – nu nog 7.280 euro – geleidelijk af te schaffen over een periode van acht jaar. De Commissie noemde de aftrek een “ongerichte aftrekpost voor ondernemers, waarvan de hoogte in de huidige omstandigheden niet meer gerechtvaardigd wordt”.
Ook de startersaftrek (nu maximaal 2.123 euro) kan beter verdwijnen, stelde de commissie. “Gezien de geringe hoogte van de aftrek kan deze eigenlijk niet effectief zijn”, schreef de Commissie. Ook de meewerkaftrek moet eraan. “Alleen al het feit dat de aftrek afhangt van het aantal aan de onderneming van de partner bestede uren maakt de regeling moeilijk controleerbaar en fraudegevoelig.”
Kritiek op de plannen
De voorstellen van de commissie-Van Dijkhuizen konden rekenen op veel kritiek van belangenverenigingen. Volgens ZZP Nederland en FNV Zelfstandigen zullen duizenden kleine ondernemers een beroep doen op de bijstand als de belastingvoordelen verdwijnen. De bezuiniging die het kabinet hoopt te behalen wordt in dat geval tenietgedaan door de extra uitgaven die de sociale diensten kwijt zijn.
Ook Z24's Thijs Peters liet zich negatief uit over de plannen om zzp'ers zwaarder te belasten. Zie de artikelen Commissie-Van Dijkhuizen moet zzp’er koesteren, niet beboeten en Maak van zzp'er geen nepwerknemer.
Antwoord op Prinsjesdag
Minister Dijsselbloem erkent dat zzp'ers "extra kwetsbaar" zijn in crisistijd. "Ze zijn volstrekt afhankelijk van de opdrachten die ze binnenhalen", zegt hij tegenover de NOS. Hij wil niet zeggen of hij door wil met de lastenverzwaring voor zelfstandigen. "Dat gaat u op Prinsjesdag horen."
Het kabinet overlegt deze en volgende week over hoe het 6 miljard euro gaat bezuinigen. De maatregelen zijn nodig om volgend jaar aan de begrotingsnorm van 3 procent van Brussel te voldoen. Op Prinsjesdag presenteert het kabinet zijn plannen om het begrotingstekort aan te verkleinen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl