Het hoofdpijndossier over de beoordeling van het ondernemerschap van zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) leek dit jaar tot rust gekomen. Maar de Belastingdienst laat de zaak niet rusten.
Dat melden belastingadviseurs aan het Financieele Dagblad, op basis van interne memo’s die ze hebben opgevraagd bij het ministerie van Financiën.
De zaak draait wederom om de gewraakte Wet deregulering beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). Die was bedoeld om zogenoemde schijnzelfstandigen aan te pakken: mensen die fiscaal gezien zzp’er zijn, maar sterk leunen op één of twee opdrachtgevers en eigenlijk een verkapt dienstverband hebben. Zonder dat de werkgever sociale lasten afdraagt.
Kritiek op wet tegen schijnzelfstandigen
De opzet van de wet DBA met zogenoemde ‘modelcontracten’ leidde echter tot een stortvloed van kritiek. Onder meer omdat zzp’er en opdrachtgever zelf contracten moeten opstellen die vervolgens achteraf door de fiscus worden beoordeeld.
De opdrachtgever heeft hierdoor vooraf geen zekerheid over goedkeuring van de fiscus en kan achteraf alsnog worden aangeslagen voor sociale lasten.
Staatsscretaris Eric Wiebes heeft de handhaving van de wet DBA afgelopen jaar opgeschort tot juli 2018. Die opschorting was met uitzondering van 'evident kwaadwillenden' onder zzp'ers die mogelijk 'schijnzelfstandigen' zijn.
Fiscus jaagt op 'evident kwaadkwillenden'
Belastingadviseurs stellen vrijdag tegen het FD dat de Belastingdienst er een nogal ruime definitie op nahoudt van het begrip 'evident kwaadwillenden': het gaat niet alleen om fraudeurs, maar ook om opdrachtgevers en zelfstandigen die niet reageren op aanwijzingen van de fiscus om modelovereenkomsten voor de arbeidsrelatie aan te passen.
"(...)Als je de overeenkomst niet aanpast, kan de Belastingdienst je als kwaadwillend aanmerken en naheffingen en boetes opleggen", zegt belastingadviseur Jan-Bertram Rietveld van EY tegen de krant. "Dus kan het aantrekkelijker zijn om niet met de Belastingdienst te praten en in ieder geval tot 1 juli volgende jaar op de oude voet verder te werken met zzp'ers."
Het advies van adviseurs aan opdrachtgevers is dus om in ieder geval tot medio volgend jaar voorzichtig te zijn met het voorleggen van nieuwe modelovereenkomsten aan de Belastingdienst.
LEES OOK: 5 dingen waar je op moet letten bij het kiezen van een bedrijfsnaam, volgens de expert die iDeal en Ziggo bedacht