De aangescherpte coronamaatregelen die het kabinet-Rutte maandag aankondigde, hebben negatieve economische gevolgen.
Voor zzp’ers wil het kabinet kijken of de vermogenstoets bij de regeling voor inkomenssteun alsnog geschrapt kan worden.
Brancheclub Koninklijke Horeca Nederland roept het kabinet op om ook horeca-ondernemers extra steun te bieden.
Premier Mark Rutte kondigde maandag stevige nieuwe maatregelen aan om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. De beperking van sociale contacten heeft echter zeker ook negatieve economische gevolgen, erkende Rutte.
Het kabinet wil daarom in gesprek met ondernemersorganisaties om te kijken of bepaalde maatregelen uit het derde coronapakket, dat per 1 oktober van kracht wordt, kunnen worden aangepast.
Tijdens de persconferentie van maandag noemde Rutte specifiek de Tozo-regeling. Die biedt inkomenssteun aan als zzp’ers hun inkomsten zien dalen onder het sociaal minimum.
Vermogenstoets voor zzp’ers gaat alsnog verdwijnen
In de derde versie van deze regeling komt in principe een vermogenstoets. Wie als zzp’er meer dan 46.520 euro aan vermogen heeft, zou geen aanspraak meer kunnen maken op de inkomenssteun. Daarbij telt vermogen van de zzp’er en diens eventuele partner mee.
Gelet op de nieuwe coronabeperkingen wil het kabinet de vermogenstoets, die per 1 oktober ingaat, alsnog proberen te schrappen.
De aanscherping van de Tozo-regeling "ligt eigenlijk niet in de rede", zei Rutte maandag. Het pakket moet volgens hem "meeademen" met de actualiteit.
De premier gaf aan dat het lastig is om de vermogenstoets binnen enkele dagen uit het derde coronapakket voor ondernemers te halen. "Maar we zijn erover in gesprek." Ministers Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Eric Wiebes van Economische Zaken praten hierover met vakbonden en werkgevers.
Horeca boos over vroege avondsluiting: eis extra compensatie
De versoepeling van de inkomenssteun voor zzp'ers was de enige concrete maatregel voor ondernemers die Rutte maandag noemde bij de aanpassing van het derde coronapakket.
Vraag is of er nog andere steunmaatregelen voor ondernemers bijkomen, bijvoorbeeld voor de horeca. Die krijgt vanaf dinsdag te maken met vervroegde sluiting om tien uur 's avonds voor de komende drie weken. Bovendien mogen er in binnenruimtes maximaal 30 gasten zijn.
In een reactie noemde brancheclub Koninklijke Horeca Nederland (KHN) de maatregelen "disproportioneel" en "desastreus" voor de horeca die door de coronacrisis toch al zwaar onder druk staat.
KHN wil daarom zo snel mogelijk met het kabinet in gesprek over verbeterde steunpakketten en extra steunmaatregelen voor de horeca. De afbouw van steunmaatregelen zoals die nu is voorzien in het derde coronapakket moet wat de horeca-ondernemers betreft van tafel.