Het kabinet wil een verplicht minimum uurtarief voor zzp’ers van 16 euro per uur, om zo schijnzelfstandigen te beschermen.
Dat zeggen ingewijden tegen de NOS. Het minimum uurtarief dat in 2021 moet ingaan voor de ongeveer 1,2 miljoen zzp’ers in Nederland, is volgens het kabinet voldoende om van te leven en voor een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid. Op dit moment werken zo’n 85.000 zelfstandigen voor minder dan 16 euro per uur, waarvan een deel niet boven een tientje per uur uitkomt.
De lage uurtarieven worden vooral betaald bij de post, in de cultuursector, tuinbouw, thuiszorg en personenvervoer. Opdrachtgevers die zzp’ers minder dan 15 tot 18 euro per uur betalen, moeten worden verplicht deze zelfstandigen een contract aan te bieden, zo stond al in het regeerakkoord.
Deze maatregel is echter in strijd met Europese regelgeving omdat die inbreuk maakt op de vrijheid van vestiging en vrijheid van dienstverrichting. Met een algemeen minimum uurtarief wordt dit juridische obstakel omzeild.
Minimum uurtarief voor zzp’er
Het kabinet komt ook met een maatregel voor de ongeveer 150.000 zzp’ers met een hoog uurtarief die bijvoorbeeld werken voor financiële instellingen, als managementadviseur of in een tandartspraktijk. Wie meer dan 75 euro per uur verdient, kan afzien van loonheffingen en premies, waarmee de opdrachtgever de zekerheid krijgt dat er geen naheffingen komen.
De Inspectie SZW moet in kaart brengen of opdrachtgevers zich aan het minimumtarief houden door naar een gemiddelde te kijken van de gewerkte tijd en opbrengst. De dienst krijgt tot 2023 50 miljoen euro per jaar voor handhaving.