Zwitserland en Luxemburg voelen steeds meer dat hun bankgeheim niet houdbaar is. Gevolg: zwartspaarders uit onder meer Nederland worden op straat gezet met hun spaarcentjes.

Daarover schrijft het Financieele Dagblad vrijdag, zich baserend op ex-Fiod medewerker Ton Apeldoorn, financiële adviseurs, de associatie van Zwitserse banken en de bank UBS.

De jacht op belastingparadijzen maakt landen als Zwitserland en Luxemburg steeds huiveriger om zwart spaargeld van buitenlanders op te potten. Deze landen herbergen, aldus het FD, naar schatting driekwart van het zwarte Nederlandse spaargeld.

Deuren dicht voor zwartspaarders

Sinds 2009 accepteren banken in Zwitserland en Luxemburg al geen stortingen meer die met koffers vol contant geld worden aangeleverd. Inmiddels krijgen zwartspaarders bij Zwitserse banken de keuze hun geld elders te parkeren of ze krijgen een cheque, waarna hun bankrekening wordt opgeheven, aldus het FD.

Adviseur Apeldoorn zegt tegen het FD dat zwartspaarders ook gevoeliger zijn geworden voor de inkeerregeling die de Belastingdienst hanteert.

Tussen 2 september dit jaar en 1 juli 2014 biedt de fiscus de mogelijkheid om vrijwillig gebruik te maken van de inkeerregeling. Wie dat doet, krijgt geen boete.

Zwartsparen: inkeerregeling Belastingdienst

Vanaf medio 2014 kan de Belastingdienst wel een boete opleggen. Die kan, afhankelijk van de situatie, gematigd worden tot 10 procent van de maximale boete van 300 procent, dus 30 procent van het vermogen. De standaardboete bedraagt bij 'grove schuld' 75 procent, bij 'opzet' 150 procent en bij 'ernstige fraude of recidive' 300 procent van het vermogen.

Naast de boetebepalingen rekent de Belastingdienst over geld dat langer dan twaalf jaar in het buitenland staat tot juli volgend jaar een belastingpercentage van 20 procent, inclusief heffingsrente.

Voor geld dat korter dan twaalf jaar in het buitenland is weggezet, wordt een tarief van ongeveer 60 procent gerekend.

Adviseur Apeldoorn stelt tegenover het FD dat de kans niet zo groot is dat zwartspaarders tot inkeer komen, als ze spaargeld korter dan twaalf jaar in het buitenland hebben geparkeerd. Die gaan het "thuis of in een kluis opbergen."

Lees ook:

'Luxemburg niet streng genoeg bij aanpak zwart geld'

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl