Zweden neemt de komende twee jaar een besluit over de invoering een officiële digitale munt, ekrona (e-kroon, naar het Nederlands vertaald), zo bericht de Financial Times.
Cecilia Skingsley, vice-gouverneur van Riksbanken (de Zweedse centrale bank), vertelt tegenover de krant dat de centrale bank de stap overweegt vanwege een enorme afname in het gebruik van munt- en briefgeld. Het drukken van munten en papiergeld brengt kosten mee, waarop bespaard kan worden als er alleen nog maar digitaal geld is.
Het aantal munten en briefgeld dat in Zweden in omloop is, is sinds 2009 met 40 procent gedaald, door de toename van webwinkels en betalingen met bankpassen.
De ontwikkeling heeft de centrale bank van Zweden aan het denken gezet over nieuwe manieren om geld te distribueren in Zweden, aldus Skingsley. “Dit is net zo revolutionair als het papieren geld, 300 jaar geleden.
Wat betekent dit voor monetair beleid en financiële stabiliteit? Hoe ontwerpen we dit? Via een oplaadbare kaart, een app of op een andere manier?”
E-geld
Hoewel banken nu al toegang hebben tot giraal geld, zal Zweden - als het de ekrona inderdaad invoert - het eerste land ter wereld zijn dat consumenten direct toegang geeft tot virtueel geld, uitgegeven door een centrale bank. Riksbanken was ook ooit de eerste centrale bank ter wereld die briefgeld uitgaf, rond 1660.
Zweden is overigens niet het enige land dat de mogelijkheden van een digitale munt onderzoekt.
Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken zei eerder dit jaar al dat er "een aantal voordelen zitten aan digitale munten die worden uitgegeven en beheerd door de centrale overheid."
Citibank gaf de overheid het volgende advies tijdens een consultatieronde: "Het grootste voordeel wordt uit digitale munten worden gehaald wanneer de overheid een wettelijk digitaal betaalmiddel ontwikkelt."
Skingsley zegt dat het onderzoek van de Zweedse centrale bank nog in een vroeg stadium zit, en dat er een plan wordt opgezet om de verschillende mogelijkheden te onderzoeken. Zaken zoals traceerbaarheid, bezorgmethoden en rente op digitaal geld zullen allemaal worden onderzocht. Ze benadrukte ook dat de 'ekrona' het bestaande munt- en briefgeld niet zal vervangen, maar naast het traditionele geld zal bestaan.
Alternatief voor bitcoin
Bitcoin, de meest bekende digitale munt, is gebaseerd op de blockchain, een databaseprotocol. De blockchain is inmiddels het lievelingetje van grote banken overal ter wereld.
Met de blockchain zijn transacties tussen onbekenden mogelijk zonder tussenkomst bijvoorbeeld een afwisselingsbedrijf voor beurstransacties. Daardoor worden kosten bespaard en het proces versneld. Het Wereld Economisch Forum denkt dat de technologie "de manier waarop financiële instituten zakendoen fundamenteel zal veranderen."
De blockchain is echter maar één van de vele opties die in Zweden wordt onderzocht, benadrukt Kingsley.
Ook de Europese Centrale Bank (ECB) experimenteert met de blockchain, de technologie achter de digitale munt bitcoin. ECB-bestuurslid Yves Merch zei in april dat er nog wel een hoop meer onderzoek plaats moet vinden voordat er nagedacht kan worden over eventueel gebruik van de technologie.
Interesse centrale banken in digimunt
De technologie achter bitcoin interesseert centrale banken om een aantal redenen. De vervanging van munt- en briefgeld door een digitale munt bespaart kosten, omdat er geen briefjes en munt meer hoeven te worden gedrukt.
Daarnaast biedt de blockchain-technologie voor een centrale bank veel betere mogelijkheden om geldtransacties te volgen: het tegengaan van witwastransacties wordt een stuk makkelijker.
Een derde punt is dat het rentebeleid van de centrale bank effectiever kan worden. As de centrale bank bijvoorbeeld via een negatieve rente wil stimuleren dat burgers meer geld uitgeven, wordt dat makkelijker als er geen contant geld meer is. In de huidige situatie kunnen consumenten bij negatieve spaarrentes hun geld immers van de bank halen en zelf oppotten.
LEES OOK 5 redenen waarom bankiers geïnteresseerd zijn in de technologie achter de bitcoin