In tegenstelling tot veel andere Europese landen kiest Zweden niet voor zware lockdownmaatregelen.
De overheid roept burgers wel op afstand te houden, maar legt geen grote beperkingen op aan winkels of de horeca.
Als de Zweedse aanpak succesvol is en niet leidt tot een overbelasting van de zorg, heeft het land ook economisch een voordeel.
Op valutamarkten krijgt de Zweedse kroon voorlopig het voordeel van de twijfel, signaleert valuta-expert Joost Derks.
ANALYSE – Elk land heeft een eigen aanpak bij het bestrijden van het coronavirus. Veel Zuid-Europese landen kiezen ervoor om de economie grotendeels plat te leggen. Maar in Scandinavië kiest Zweden voor een heel andere koers.
Terwijl een groot deel van Europa angstig binnen zit, legt Zweden veel minder zware maatregelen op. Bijeenkomsten van meer dan 50 personen worden afgeraden, maar winkels en horeca zijn grotendeels open.
Je zou haast denken dat het coronavirus het Scandinavische land overslaat. Helaas is dat niet waar: het aantal slachtoffers is deze week opgelopen tot meer dan 2.000.
Onder leiding van hoofd-epidemioloog Anders Tegnell kiest Zweden toch voor een heel andere tactiek om het coronavirus te bestrijden dan de rest van Europa.
In plaats van strenge regels op te leggen, vertrouwt de Zweedse premier Stefan Löfven erop dat zijn landgenoten de discipline hebben om een veilige afstand van elkaar te houden.
Hoewel groepsimmuniteit geen expliciet doel is, kan volgens epimedioloog Tegnell mogelijk al binnen enkele weken een groot deel van de bevolking immuniteit tegen Covid-19 hebben ontwikkeld.
Zweedse aanpak van coronacvirus
De afwijkende coronastrategie van Zweden lokt allerlei verschillende reacties uit. Buurlanden zoals Denemarken voorspellen dat het land afstevent op een catastrofe.
De Zweden zelf zijn juist heel erg blij met de strategie: de populariteit van Löfven is de afgelopen weken razendsnel opgelopen. Als de Zweedse aanpak werkt, is de economische schade straks een stuk minder groot dan in de rest van Europa.
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorspelt bijvoorbeeld dat de Nederlandse economie in 2020 met 7,5 procent krimpt. Dat is een tegenvaller van 60 miljard euro. De werkelijke schade is waarschijnlijk nog groter. De nadelige gevolgen van het stilleggen van de economie, laten zich namelijk ook na het lopende jaar voelen.
Kleinere dip en sneller herstel
Als het Zweden lukt om groepsimmuniteit te bereiken, is het basisscenario van de regering dat de economie dit jaar 4 procent krimpt, vergeleken met 2019. De economische dip is dan een stuk minder diep dan in Nederland en veel andere landen.
Bovendien kan het herstel ook sneller op gang komen, aangezien het alledaagse leven voor een groot deel doorgaat. Of de strategie van Zweden goed uitpakt, hangt er helemaal vanaf of de corona-aanpak echt zo effectief is als de recente cijfers doen vermoeden.
Zweedse kroon krijgt voordeel van de twijfel
Op valutamarkten ging de Zweedse kroon half maart binnen twee weken nog met ruim 5 procent onderuit ten opzichte van de euro, tot het laagste niveau in ruim tien jaar. Wanneer de onzekerheid toeneemt, kiezen vermogende partijen nu eenmaal liever voor een grote, veilige munt zoals de dollar, euro of yen.
Inmiddels geven valutamarkten Zweden het voordeel van de twijfel. In de afgelopen maand is de kroon met 2 procent opgeveerd. Als het aantal corona-besmettingen niet plotseling omhoog schiet, kunnen de Zweedse economie en de kroon in de tweede helft van dit jaar als winnaars tevoorschijn komen.
Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld.