De boetevrije inkeerregeling voor zwartspaarders, die tot 1 juli dit jaar gold, heeft de rijksoverheid flink geen windeieren gelegd. Naar schatting vloeit er 900 miljoen euro aan extra belastingen in de staatskas.
De Staat kan naar het zich laat aanzien 900 miljoen euro in de schatkist stoppen. Dik 12 duizend mensen biechtten hun verzwegen vermogen recent op bij de fiscus. Ze maakten gebruik van een speciale regeling, waardoor ze geen boete kregen voor het zwartsparen. Die ging in op 2 september 2013 en liep tot 1 juli dit jaar.
Op de laatste dag namen nog 1.200 mensen het zekere voor het onzekere. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën is tevreden: “Dit is een mooi resultaat dankzij de inspanningen van de Belastingdienst.”
Volgens het ministerie valt op te maken dat de gemiddelde zwartspaarder een half miljoen verborgen hield. Deze oppotters betalen daar alsnog 75.000 euro per persoon belasting over.
De 12 duizend mensen die sinds 2 september 2013 met hun spaarpot voor de dag kwamen, hadden daar samen 6 miljard euro inzitten, goed voor de belastingopbrengst van zo’n 900 miljoen euro. De exacte opbrengst is in de loop van volgend jaar bekend.
De meeste bekeerlingen zijn 50plus en wilden volgens het departement ,,af van de steen in hun maag''. Ook het feit dat landen onder meer Luxemburg en Zwitserland hun bankgeheim opheffen of overgaan tot automatische gegevensuitwisseling, hielp mee.
Boete voor zwartspaarders
Sinds 1 juli kan de fiscus zwartspaarders een boete opleggen tussen de 30 procent en 300 procent van het verzwegen vermogen. Zie hier voor meer uitleg van de Belastingdienst.
De boete varieert, afhankelijk van de situatie: zwartspaarders die zelf hun vermogen aanmelden, krijgen een lagere boete opgelegd, vergeleken met degenen die alsnog door de fiscus worden getraceerd.
Bron: ANP/Z24
Lees ook
Er zijn nog alternatieven voor zwartspaarders
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl