De reactie van financiële markten op de uitslag van het Britse EU-referendum is heftig. De keuze voor een Brexit leidde vrijdagochtend tot een openingsverlies voor de Amsterdamse AEX-index van circa 8 procent.

De AEX-index in Amsterdam stond in het eerste handelsuur 8 procent lager op 413,75 punten. Als de index met een dergelijk procentueel verlies sluit, wordt dat een van de tien grootste dagverliezen ooit. De slechtste dag beleefde de AEX op 19 oktober 1978, toen bij de slot een min van 12 procent op de borden stond.

De MidKap zakte 7,4 procent tot 412,21 punten. De beurs in Londen kelderde 7,2 procent. De graadmeters in Parijs en Frankfurt zakten respectievelijk 9,9 en 8,4 procent.

(Volg de koersen realtime op Z24’s zustersite finanzen.nl; bijvoorbeeld op de tradingdesk)

Het Britse Pond kreeg zware klappen. Het pond sterling daalde naar het laagste niveau in meer dan dertig jaar, en stond tussentijds rond de 1,36 dollar. De euro steeg bijna 7 procent ten opzichte van het Pond.

ING verliest 16 procent

In Amsterdam stond geen enkel fonds in de plus. Aandelen van financiële bedrijven behoorden tot de grootste verliezers. Zo zakte ING in de AEX 15,6 procent en daalde Aegon 13 procent. Bij de middelgrote fondsen voerde bouwer BAM, die veel actief is in Groot-Brittannië, de verliezers aan met een min van 17 procent.

Ook elders in Europa gingen financiële waarden hard naar beneden. In Londen zakte RBS 23 procent en Lloyds Banking Group 24 procent. In Parijs kelderde Crédit Agricole 15 procent en BNP Paribas ging 16 procent onderuit. Deutsche Bank verloor in Frankfurt 16 procent.

Beurzen verrast door Brexit

Beurshandelaren wereldwijd hebben met verbijstering gereageerd op de uitslag van het Britse referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie. De Britten hebben voor een vertrek uit de EU gestemd. Veel beleggers waren de afgelopen dagen juist in de vooronderstelling dat het niet tot een brexit zou komen.

,,Het is lelijk deze ochtend. Dit heeft veel mensen verrast, punt. Het is duidelijk dat de markten hier geen rekening mee hadden gehouden'', zei een Amerikaanse aandelenhandelaar.

,,De markt had ingeprijsd dat Groot-Brittannië in de EU zou blijven. Nu wordt de EU opgebroken. Investeerders zijn duidelijk in beroering gebracht'', verklaarde een valutaspecialist in Seoul.

,,De hel breekt los'', sprak een topeconoom van de Japanse bank Mizuho. ,,De paniek is voelbaar’’, aldus een obligatiehandelaar van de Japanse zakenbank Nomura.

Een Londense vermogensbeheerder sprak van ,,een schok en een extreem volatiele markt''. ,,Ik ben verlamd van angst'', meldde een collega uit Hongkong.

,,Het is beangstigend, ik heb zoiets nog nooit gezien'', aldus een beleggingsspecialist in Londen. ,,Er zijn dagen die je nooit zult vergeten en dit is er één van'', verklaarde een Londense valutahandelaar.

Op zoek naar veilige havens na Brexit

Beleggers wereldwijd vluchten naar veilige havens nu de Britse bevolking in het referendum heeft gestemd voor een vertrek uit de Europese Unie. Veilig geachte beleggingen zoals goud, de Japanse yen en Zwitserse frank en Duitse staatsobligaties zijn bijzonder gewild.

De yen bereikte het hoogste niveau tegenover de dollar sinds november 2013. De Japanse minister van Financiën Taro Aso verklaarde dat zijn land actie kan ondernemen, mocht de munt te sterk in waarde stijgen. Aso verklaarde zeer bezorgd te zijn over de gevolgen van een brexit. Naar verluidt gaat het Japanse kabinet vrijdag noodoverleg houden over de uitkomst van de volksraadpleging in Groot-Brittannië.

De Zwitserse frank liet de sterkste stijging tegenover de euro optekenen sinds begin 2015. De goudprijs klom naar het hoogste niveau in meer dan twee jaar, met een stijging van ruim 8 procent tot 1358 dollar per troy ounce (31,1 gram). Ook de prijzen van zilver en platina zitten in de lift.

De rente op Duitse tienjaarsleningen duikelde verder omlaag tot het laagste niveau ooit. Ook de rente op Amerikaanse en Japanse staatsleningen ging omlaag. De waarde van een obligatie en het rendement erop bewegen tegenovergesteld. Een dalende rente wijst op een stijgende waarde en een toenemende vraag naar het schuldpapier.

De olieprijzen gaan zwaar onderuit. Beleggers zijn bezorgd dat een brexit de wereldeconomie kan schaden en tot een zwakkere vraag naar grondstoffen kan leiden. De prijs van een vat Amerikaanse olie duikelde 5,7 procent naar beneden tot 47,24 dollar. Brentolie zakte bijna 6 procent tot 49,73 dollar per vat.

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl