Zwarte gaten behoren tot de meest opmerkelijke verschijnselen waar astronomen zich mee bezighouden. Het is per definitie onmogelijk om waar te nemen wat er zich ‘binnen’ een zwart gat bevindt, omdat het een gebied is waar zelfs licht niet uit kan ontsnappen.
Maar wellicht kunnen we een glimp opvangen van de waarnemingshorizon van een zwart gat. Dat is de grens tussen wat voor de waarnemer zichtbaar is en datgene wat zich aan de waarneming onttrekt door de extreme zwaartekracht van een zwart gat.
In visuele impressies van zwarte gaten, zoals de foto bij dit artikel, zie je vaak een beeld van een zwarte bal met materie die daaromheen cirkelt.
Sinds een paar jaar probeert een internationale groep astronomen de waarnemingshorizon van zwarte gaten ook echt fotografisch vast te leggen. Het is dan ook niet vreemd dat er volop speculatie is losgebarsten over een deze week verstuurde uitnodiging voor een persconferentie van een groep astronomen die betrokken is bij de Event Horizon Telescope.
Op 10 april vindt er om drie uur ’s middags in Brussel een presentatie plaats waarbij een ‘baanbrekend’ resultaat zal worden gepresenteerd. In de aankondiging wordt niet vermeld dat het object in kwestie het ‘beeld’ van de waarnemingshorizon van een zwart gat zal zijn.
Finally! 1st results of Event Horizon Telescope #EHT will be presented at press conferences April 10, 13:00 UT in Brussels and Washington & in peer reviewed papers. I will be in Brussels with great colleagues & panel. Keep you updated here. https://t.co/euLb54IbfV @ERC_Research pic.twitter.com/ee2Yi1rKqx
— Heino Falcke (@hfalcke) April 1, 2019
Feit is wel dat de Event Horizon Telescope jarenlang gericht is geweest op het hart van onze Melkweg. De projectgroep heeft geprobeerd beelden te maken van Sagittarius A, de compacte bron van radiostraling in het centrum van ons melkwegstelsel met een massa die ongeveer 4 miljoen keer zo groot is als die van onze zon.
Zal de gebeurtenissenhorizon van dit superzware zwarte gat nu daadwerkelijk getoond worden aan de bewoners van de aarde? Als dat zo is, gaat het om een mijlpaal in de geschiedenis van de astronomie, ook omdat ons ‘eigen’ zwarte gat omgeven is door een dikke wolk van stof en gas.
Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Business Insider Italia.
Lees meer over wetenschap:
- Ik probeerde cryotherapie, de ijskoude behandeling waarbij je lichaam denkt dat je doodgaat
- Alcoholgebruik is nog maandenlang terug te zien in je haar
- Wandelen of rennen als het regent? Wetenschappers hebben daar eindelijk een antwoord op
- 10 typische gedragstrekjes die bepalen hoe anderen over je denken