- Het tv-debat tussen Kamala Harris en Donald Trump van dinsdag 10 september kan een belangrijk moment worden in de Amerikaanse verkiezingsstrijd.
- Trump lijkt met zijn economische koers meer kiezers aan te spreken en de recente cijfers over de arbeidsmarkt spelen hem daarbij in de kaart.
- Op de valutamarkt kan er verhoogde beweeglijkheid ontstaan rond de dollar, nu de eindstreep van de verkiezingsrace nadert, voorziet valuta-expert Joey van Hanegem.
ANALYSE – De Amerikaanse presidentskandidaten Kamala Harris en Donald Trump zullen dinsdag voor de eerste (en voorlopig laatste) keer de degens kruisen tijdens een televisiedebat. Hoewel Harris volgens de peilingen een lichte voorsprong heeft en volgens de laatste PredictIt-noteringen een klein voordeel geniet, blijft de race naar het Witte Huis een dubbeltje op zijn kant.
Een belangrijk element in de verkiezingsstrijd voor de komende weken is de verdere ontwikkeling van de Amerikaanse economie, die tekenen van afkoeling vertoont.
De Amerikaanse centrale bank zal later deze maand vrijwel zeker de beleidsrente verlagen om de economie te ondersteunen. Op financiële markten heerst echter twijfel over de omvang van de verlaging, waarbij een forse verlaging van 0,5 procentpunt voor ongeveer 30 procent is ingeprijsd, terwijl een ruim 70 procent van marktanalisten uitgaat van een verlaging van 0,25 procentpunt.
Afgelopen vrijdag kwam het maandelijkse banenrapport naar buiten in de VS. Daaruit bleek dat de Amerikaanse arbeidsmarkt er niet heel sterk voor staat. Het aantal nieuwe banen steeg met slechts 142.000, lager dan verwacht (161.000).
De werkloosheid bleef rond de 4,2 procent, terwijl de loongroei met 0,3 procent per maand toenam, wat duidt op een matige inflatie. Daar komt bij dat de cijfers van juni en juli met 86.000 banen naar beneden werden bijgesteld. Dit vergroot de kans dat de Federal Reserve eerder kiest voor een verlaging van de beleidsrente met 0,5 procentpunt.
Grotere beweeglijkheid op de beurs en valutamarkt
De Amerikaanse aandelenkoersen gingen vrijdag flink onderuit, omdat beleggers zich zorgen maken over de zwakkere economie, maar herstelden maandag weer enigszins.
Het onrustige sentiment op de aandelenbeurs liet ook de dollar niet onberoerd. De koers ging ten opzichte van de euro onderuit na het verschijnen van het Amerikaanse arbeidsmarktrapport, maar herstelde zich. De koers blijft echter al langere tijd boven de 1,10 euro per dollar. Met de renteverlaging van de Fed in het verschiet, komt de dollar verder onder druk te staan.
Daar staat tegenover dat de Europese Centrale Bank (ECB) ook blijft inzetten op het verlagen van de rente. Een verlaging van 0,25 procentpunt is voor komende donderdag wel volledig ingeprijsd.
Veel zal vervolgens afhangen van de boodschap van ECB-president Lagarde. Mogelijk houdt zij haar kaarten tegen de borst wat betreft de optie om in oktober opnieuw de rente te verlagen. Eén verlaging per kwartaal ligt meer voor de hand in de eurozone. Dit is echter ook afhankelijk van de verdere ontwikkeling van de inflatie en de economie in de eurozone.
Amerikanen vertrouwen Trump meer met de economie
De verhouding tussen de dollar en de euro blijft dus van veel factoren afhankelijk, niet in de laatste plaats van de ontwikkelingen in de Amerikaanse verkiezingsstrijd.
Voormalig president Trump kan erop vertrouwen dat zijn economische beleid beter gewaardeerd wordt dan het beleid van Harris. Een peiling van Reuters/Ipsos, uitgevoerd van 23 tot 25 augustus, toonde aan dat 43 procent van de geregistreerde kiezers de economische aanpak van Trump prefereerde, tegenover 40 procent die Harris steunde.
Zo bekeken kan Trump het afnemen van de banengroei afschilderen als falend beleid van de Democraten. Dit zal hij in het debat kunnen gebruiken.
De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen was er afgelopen weekend dan ook als de kippen bij om te benadrukken dat de banengroei in de Verenigde Staten solide is. De Amerikaanse economie maakt volgens haar een zogeheten “zachte landing”. Daarbij koelt de economie weliswaar af, maar blijft een diepe recessie uit.
Daar zullen beurs- en valutahandelaren niet direct door worden gerustgesteld. We kunnen dan ook verhoogde volatiliteit op de valutamarkten verwachten. Nu de presidentsverkiezingen in de VS een nek-aan-nek race blijven, moeten financiële markten met alle scenario’s rekening blijven houden, wellicht ook met een lange periode van onzekerheid als we moeten wachten op hertellingen en rechtszaken na de verkiezingen.
Joey van Hanegem is een Foreign Exchange Dealer bij Ebury Nederland.