De Japanse aandelenbeurs is maandag met een fors verlies geëindigd en bereikte het laagste niveau in vijf weken. Beleggers bleven voorzichtig na de zware koersverliezen van afgelopen week. Ook de andere belangrijke beursgraadmeters in het Verre Oosten gingen omlaag.
De Nikkei-index in Tokio sloot 1,9 procent lager op 22.271,30 punten.
Zwaargewicht Softbank raakte ruim 7 procent kwijt. Beleggers maakten zich zorgen over de banden van het Japanse technologieconcern met Saudi-Arabië, dat onder internationale druk staat na de verdwijning van journalist Jamal Khashoggi. Khashoggi was een fel criticus van de Saudische machthebber kroonprins Mohammed bin Salman. Saudi-Arabië is een grote geldschieter van het Softbank Vision Fund.
De exportbedrijven gingen eveneens omlaag door de vrees dat de Verenigde Staten harder gaan optreden tegen valutamanipulatie door landen als Japan. Een duurdere Japanse yen zou de winsten van de exporteurs onder druk zetten. De automakers Toyota en Honda, die veel voertuigen verkopen in het buitenland, zakten tot 2,6 procent.
De beurs in Shanghai noteerde tussentijds 0,6 procent lager en in Hongkong daalde de Hang Seng-index 1,3 procent. De All Ordinaries in Sydney verloor 1 procent en in Seoul zakte de Kospi 0,9 procent.
LEES OOK: Waarom de beurs nu wereldwijd klappen krijgt: dit zijn 11 boosdoeners
AEX begint maandag vlak
De Amsterdamse aandelenbeurs is vlak geopend. De andere Europese beurzen lieten een gemengd beeld zien. Beleggers bleven voorzichtig na de zware koersverliezen van afgelopen week en keken uit naar de kwartaalcijfers die later in de week naar buiten komen.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde na enige minuten handelen 0,2 procent in de plus op 517,30 punten. De MidKap zakte 0,1 procent tot 733,62 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt verloren tot 0,2 procent, Londen won 0,2 procent.
Naast de handelszorgen en de Brexit-onderhandelingen staat de beursweek in het teken van de kwartaalcijfers van bedrijven. Op Beursplein 5 komen bedrijven als ASML, AkzoNobel en Unilever deze week met cijfers.
Op het Damrak staat KPN in de schijnwerpers. Marktonderzoeker Telecompaper meldde dat KPN een nieuw strategisch plan aan het voorbereiden is. Banenreducties zijn daar vermoedelijk onderdeel van. Topman Maximo Ibarra, die eerder dit jaar aan het roer kwam te staan van het telecombedrijf, zou met een nieuw strategisch plan voor de periode tot en met 2021 of 2022 willen komen.
Netbeheerder TenneT heeft het contract opgezegd met het consortium van Heijmans en het Duitse bedrijf Europoles, voor de bouw van nieuwe Wintrack II-hoogspanningsmasten. Volgens Heijmans is er een verschil van inzicht over het project.
Ook gaat de aandacht uit naar Air France-KLM. KLM-topman Pieter Elbers staat volgens de Franse krant La Tribune op het punt benoemd te worden tot tweede man van Air France-KLM. Elbers, die al in de directie zit van het moederbedrijf van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij, blijft bovendien verantwoordelijk voor allianties, ICT en onderhoud.