Mark Zuckerberg belooft dat Facebook zijn eigen cryptomunt, de libra, pas lanceert als de autoriteiten in de Verenigde Staten daar toestemming voor geven. Tegelijkertijd verdedigt de topman van het socialmediabedrijf het belang van het controversiële project voor de Amerikanen. Die zouden achteropraken bij China als er niet op tijd wordt vernieuwd.
Een en ander staat in een vooraf gepubliceerde verklaring die Zuckerberg woensdag geeft voor het Huis van Afgevaardigden. Daar moet hij verantwoording afleggen over Facebooks virtuele betaalmiddel, waarmee gebruikers aankopen zouden kunnen doen in Messenger of WhatsApp.
Wereldwijd bekijken overheden het libraproject met argusogen. De Europese Unie is bijvoorbeeld bang dat Facebooks cryptomunt marktverstorend kan werken en is een officieel onderzoek begonnen. De Amerikaanse Federal Reserve waarschuwde op zijn beurt dat de libra de financiële stabiliteit kan ondermijnen.
Ook zijn er zorgen over de mogelijkheden tot witwassen en financieren van misdaad met de cryptomunt. Tot slot heeft Facebook ook geen al te beste reputatie op gebied van privacy.
Niet alleen toezichthouders, maar ook Facebooks partners in het libraproject hebben grote twijfels. Zo hebben onder meer Visa, Mastercard en eBay zich al teruggetrokken.
Ondanks alle tegenslag geeft Facebook niet op. Op 14 oktober kwamen de leden van de Libra Association, de organisatie die de nieuwe cryptomunt moet ontwikkelen, bijeen in Genève om een dagelijks bestuur te kiezen.
Zuckerberg probeert nu de zorgen bij autoriteiten weg te nemen. "Ik wil helder zijn: Facebook zal nergens ter wereld de libra lanceren voordat Amerikaanse toezichthouders daar toestemming voor geven", staat in zijn verklaring. Daar voegt hij aan toe: "Maar terwijl wij discussiëren over deze kwesties, zit de rest van de wereld niet stil. China werkt hard om komende maanden hetzelfde soort ideeën te lanceren."
Lees meer:
- Deze beroemdheden, miljardairs en investeerders worden misbruikt voor bitcoinfraude
- Een club Nederlandse economen wil dat DNB experimenteert met een eigen cryptomunt
- Coinbase komt met een betaalpas waarmee je via een omweg in bitcoin kunt afrekenen in Nederlandse winkels
- Bitcoin kent nog steeds 3 fatale manco’s die pleiten voor andere blockchain-varianten