Huurders op de vrije markt hebben het zwaar in Nederland. Vooral in gewilde steden als Amsterdam. Daar krijg je voor 1.475 euro per maand een studio met een opklapbed.
Maar als het gaat om krapte op de vrije huurmarkt dan kan het nog een graadje erger, zo blijkt uit een internationale vergelijking van wereldsteden. Databureau Statista heeft hiervoor onderstaande grafiek samengesteld, waarin naast Amsterdam nog 23 andere grote steden figureren.
Onderstaande grafiek laat voor de populairste steden wereldwijd zien hoeveel ruimte je krijgt als je gemiddeld 1.250 per maand aan huur te besteden hebt (1.500 dollar). In Istanboel kan je je benen strekken. In New York moet je je opvouwen.
Huurwoningen in de vrije sector
Amsterdam mag in internationaal perspectief een ‘middenmoter’ zijn bij de vergelijking tussen huurprijzen en woonoppervlak. Dit neemt niet weg dat de markt voor huurwoningen in de vrije sector, vooral in het middensegment (711 tot 1000 euro huur per maand) op slot zit in Nederland.
De vraag is veel hoger dan aanbod. Daardoor stijgen huurprijzen en hebben huishoudens die niet kunnen kopen, maar te veel verdienen voor sociale huur, moeite om passende woonruimte te vinden.
In Utrecht bijvoorbeeld is de huurprijs op de vrije markt in 2016 met bijna 20 procent is gestegen ten opzichte van 2015.
(klik voor uitvergroting)
Reden dat die huurprijzen toenemen is dat sociaal huren en kopen moeilijker wordt. Scheefwonen is aangepakt waardoor mensen die meer verdienen dan zo'n 36 duizend euro bruto per jaar, niet meer in aanmerking komen voor sociale huur.
Tegelijk is kopen moeilijker. Huizenprijzen zitten vooral in gewilde steden fors in de lift en de leeneisen voor nieuwe hypotheken zijn sinds enkele jaren fors aangescherpt.
Lees ook: Klem tussen huren en kopen: dit is het grootste knelpunt op de woningmarkt
En ook nog: €1475 per maand voor een studio met opklapbed - de Amsterdamse huizenmarkt in een notendop