- Het aantal studenten dat een stagevergoeding ontvangt, is gestegen van 56% in 2015 naar 65% in 2023, met grote verschillen tussen onderwijsniveaus en richtingen.
- Hbo-bachelorstudenten krijgen gemiddeld 300 euro en universitaire masterstudenten gemiddeld 359 euro.
- Het Interstedelijk Studenten Overleg pleit voor een verplichte en hogere stagevergoeding.
- Lees ook: Dit zijn de 10 best betaalde stages – tot wel €1.500 per maand
Het aantal studenten dat een stagevergoeding ontvangt, is de afgelopen jaren flink toegenomen. In het studiejaar 2022/2023 kreeg 65 procent van de studenten die een stage deden een vergoeding, tegenover 56 procent in 2015.
Dat blijkt uit een nieuwe studie van het Centraal Planbureau (CPB).
De verschillen tussen onderwijsniveaus blijven echter groot: 22 procent van de mbo-entree-studenten ontving een stagevergoeding, bij mbo-4 was dit 66 procent en bij hbo-bacheloropleidingen 76 procent.
Grote verschillen stagevergoeding studenten
De hoogte van de stagevergoedingen loopt sterk uiteen. Mbo-entree-studenten kregen gemiddeld 110 euro per maand, mbo-4-studenten ongeveer 200 euro en hbo-bachelorstudenten 300 euro.
Universitaire masterstudenten ontvingen gemiddeld 359 euro. Binnen specifieke richtingen bestaan er ook grote verschillen. In de bouwsector krijgen mbo-3-studenten gemiddeld 337 euro, terwijl hun mede-studenten in de zorg 178 euro ontvangen.
In de grafiek hieronder is te zien dat de zogenoemde 'reële' stagevergoedingen in de loop der jaren nauwelijks zijn gestegen, of iets zijn gedaald. Hierbij is een correctie gemaakt voor de inflatie, zodat rekening wordt gehouden met de koopkracht van stagevergoedingen.
Niet alleen bedragen verschillen, ook het aandeel studenten dat een vergoeding ontvangt, loopt sterk uiteen.
Zo kreeg in het hbo 89 procent van de studenten in techniek, industrie en bouwkunde een stagevergoeding, tegenover slechts 34 procent in taalwetenschappen, geschiedenis en kunst.
Bij mbo-4 ontving 94 procent van de studenten in bouw en infra een vergoeding, terwijl dat percentage in uiterlijke verzorging slechts 26 procent was.
Vergoedingen stage houden inflatie niet bij
Ondanks de toename van vergoedingen houden deze de inflatie niet bij. Hierdoor zijn studenten er de afgelopen jaren relatief op achteruitgegaan, concludeert het CPB.
Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) pleit daarom voor een wettelijke verplichting om stagiairs een passende vergoeding te geven. “Een hoop studenten krijgen nog steeds geen vergoeding en als ze er een krijgen, is deze te laag. Dit leidt ertoe dat stage lopen een financiële barrière is, terwijl het vaak een verplicht onderdeel is binnen je studie,” zegt ISO-voorzitter Mylou Miché.
Het onderzoek van het CPB, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, toont verder aan dat studenten met ouders met een hoger inkomen vaker een vergoeding ontvangen. Dit hangt vooral samen met de opleidingskeuzes van deze groep.