In Nederland is het soms al moeilijk genoeg om te bedenken hoeveel fooi je moet geven, laat staan als je op vakantie gaat. In het ene land moet je 20 procent extra geven na een lekker etentje, in het andere land rond je slechts een paar cent naar boven af.
In Europa zijn we niet zo gewend aan grote fooien, maar in de Verenigde Staten zou barpersoneel niet rondkomen zonder het extra geld.
Toeristen die fooi geven in landen waar dat eigenlijk helemaal niet normaal is, maken de situatie nog net even wat ingewikkelder.
Dus wat moet je nu geven als fooi?
Met wat hulp van de website GoCompare, die reisverzekeringen vergelijkt, hebben we voor de 11 populairste vakantielanden onder Nederlanders op een rij gezet hoeveel fooi je moet geven.
11. Verenigde Staten
Restaurant: Als je uit eten bent gegaan, is het normaal om 15 tot 20 procent fooi te geven, afhankelijk van hoe goed je de bediening vond. Als die erg slecht was, is het oké om maar 10 procent fooi te geven. Geef barpersoneel 1 dollar per drankje fooi, of 15 tot 20 procent van de totale rekening.
Taxi's: Geef 10 tot 15 procent fooi, afhankelijk van hoe goed je de chauffeur vond.
Hotels: Dit is ietsje ingewikkelder. De schoonmaaksters geef je 2 of 3 dollar per nacht, voor roomservice geef je 1 tot 2 dollar. Als je bagage naar je kamer laat brengen geef je 1 tot 2 dollar aan de portier (iets meer als je koffers heel zwaar zijn), en als je je auto laat parkeren geef je 2 tot 5 dollar. Bestel je een taxi? Geef dan 1 of 2 dollar fooi. En als je wilt dat een baliemedewerker iets ingewikkelds voor je regelt, geef je 5 dollar fooi, al zal de medewerker dat niet van je verwachten.
10. Griekenland
Restaurants: Het wordt niet van je verwacht dat je een fooi geeft en het is ook niet nodig, maar het is wel gebruikelijk om de rekening naar boven af te ronden, zeker als je met cash betaalt.
Taxi's: Fooi geven is niet nodig, maar taxichauffeurs verwachten wel fooi van toeristen.
Hotels: 1 euro per koffer die naar je kamer wordt gebracht; en 1 of 2 euro per dag voor schoonmakers, al hebben ze het geld niet nodig.
9. Portugal
Restaurants: In restaurants is het handig om even goed naar de rekening te kijken voordat je fooi geeft. Vaak staan daar al servicekosten op. Als dat niet zo is, geef je in toeristische buurten 10 procent fooi. Verder kun je in een café, als je het leuk vond, 1 of 2 euro fooi geven, maar dat wordt niet van je verwacht.
Taxi's: Rond een paar euro naar boven af, zodat je op veelvouden van vijf uitkomt. 11 euro wordt 15, 18 euro wordt 20.
Hotels: De portier geef je 1 tot 2 euro fooi als hij je koffers naar je kamer brengt.
8. Turkije
Restaurants: Als je uit eten bent geweest, geef je 10 tot 15 procent fooi.
Taxi's: Taxichauffeurs verwachten niet dat je fooi geeft, maar waarderen het wel als je de prijs naar boven afrondt.
Hotels: Het is normaal om schoonmakers 2 tot 5 Turkse lira fooi te geven, dus 50 cent tot een euro.
7. Groot-Brittannië
Restaurants: In restaurants is het normaal om een fooi van ongeveer 10 procent te geven, tenzij die al op de rekening staat. Als je naar de pub gaat, wordt er niet van je verwacht dat je fooi geeft, maar barpersoneel waardeert een fooi van ongeveer 1 pond (ruim 1 euro) wel.
Taxi's: Taxichauffeurs verwachten niet van je dat je fooi geeft, maar om het afrekenen wat makkelijker te maken, wordt er vaak naar boven afgerond.
Hotels: Als koffers naar je kamer worden gebracht, geef je 2 pond (ongeveer 2,50 euro) fooi.
6. Oostenrijk
Restaurants: Vaak staat de fooi al op de rekening, maar het is in Oostenrijk wel normaal om naar boven af te ronden.
Taxi's: Taxichauffeurs geef je 10 procent fooi.
Hotels: 1 euro per koffer die naar je kamer wordt gebracht.
5. Italië
Restaurants: De fooi wordt al door het restaurant bij de rekening opgeteld, maar als je de bediening en het eten goed vond, kun je naar boven afronden. Als je in je hotel wat gaat drinken, is het gebruikelijk om 1 euro per drankje fooi te geven.
Taxi's: Taxichauffeurs verwachten geen fooi, maar waarderen het wel. Je kunt een euro naar boven afronden.
Hotels: Als de koffers naar je kamer worden gebracht, geef je een euro fooi; als iemand een taxi voor je bestelt, geef je 50 cent. De schoonmaakster geef je een euro per dag of 5 euro per week.
4. België
Restaurants: Ook in België zitten de servicekosten al in de rekening, dus het is niet nodig om fooi te geven.
Taxi's: Het wordt niet van je verwacht dat je fooi geeft en het is ook niet nodig, maar sommige mensen ronden toch een euro naar boven af.
Hotels: Ook in hotels worden servicekosten al meegerekend in de rekening, dus fooi geven is niet nodig.
3. Spanje
Restaurants: In Spanje is het normaal om in restaurants tussen de 5 en 10 procent fooi te geven; als je ergens alleen wat gaat drinken, rond je een euro naar boven af.
Taxi's: Je taxichauffeur geef je 10 procent fooi, als hij helpt met je tassen iets meer. Taxichauffeurs die rond het vliegveld rijden, rekenen meestal al iets extra voor je bagage, dus bij hen hoef je daar niet aan te denken.
Hotels: Als de portier je tassen naar boven brengt, geef je 50 cent fooi, voor roomservice of voor baliemedewerkers die een taxi bestellen ook. Schoonmaaksters geef je 50 cent per nacht.
2. Frankrijk
Restaurants: In restaurants geef je ongeveer 5 procent fooi, in een kroeg geef je per rondje 1 tot 4 euro fooi, afhankelijk van hoeveel drank je bestelt.
Taxi's: Taxichauffeurs geef je 10 procent fooi.
Hotels: De portier geef je 1 tot 2 euro per koffer, de schoonmaakster iedere ochtend 1 of 2 euro. Als je roomservice bestelt, geef je 1 tot 3 euro (zelfs als er al servicekosten op het bonnetje staan), en als een baliemedewerker een taxi voor je bestelt, geef je 1 tot 2 euro fooi.
1. Duitsland
Restaurants: Het restaurant rekent de servicekosten zelf al mee, maar het is wel gebruikelijk om de rekening naar boven af te ronden. Tel er 5 tot 10 procent bij op en maak er een rond bedrag van.
Taxi's: Taxichauffeurs geef je 5 tot 10 procent fooi.
Hotels: De portier geef je een euro per tas en de schoonmaakster 1 tot 2 euro per dag.