- Per 1 januari 2021 verandert er weer het nodige bij de zorgverzekeringen, de zorgtoeslag en tarieven van tandartsen.
- De basisverzekering wordt komend jaar gemiddeld 58 euro duurder en de verschillen tussen dure en goedkope polissen nemen toe.
- Business Insider geeft een handig overzicht van de belangrijkste financiële veranderingen in de zorg die je portemonnee raken.
Wat verandert er in 2021 voor je portemonnee? Aan het eind van het jaar brengt Business Insider dit traditiegetrouw in kaart met een serie artikelen over fiscale en andere financiële veranderingen per 1 januari.
We trappen dit keer af met de zorg. De zorg wordt komend jaar weer duurder, wat natuurlijk niet zo vreemd is gelet op de vergrijzing, de innovaties in de gezondheidszorg en natuurlijk de coronapandemie.
Verder loopt het verschil tussen de goedkoopste en duurste polis van de basisverzekering in 2021 op tot maar liefst 504 euro, dus shoppen loont meer dan ooit.
Wel wordt het steeds lastiger om een zorgverzekering te vinden waarbij je een volledig vrije zorgkeuze hebt. Dit zijn de belangrijkste veranderingen bij de zorgverzekeringen en andere financiële regelingen in de zorg per 1 januari 2021:
Basispakket: extra vergoedingen
Welke zorg je krijgt vergoed via de basisverzekering, is voor iedereen gelijk. Komend jaar wordt het pakket verder uitgebreid. Zo zijn er enkele nieuwe medicijnen tegen kanker aan toegevoegd en komt er een vergoeding voor dagbehandeling in groepsverband voor patiënten met niet-aangeboren hersenletsel.
Ook wordt de vergoeding voor oefentherapie of fysiotherapie uit de basisverzekering verruimd voor een specifieke groep patiënten met de longziekte COPD.
Patiënten die Covid-19 hebben gehad en nog langere tijd met klachten kampen, zoals vermoeidheid, verlies in spierkracht of benauwdheid, krijgen paramedische zorg (fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie en diëtetiek) vergoed tot minimaal 18 juli 2021.
Verder geldt er geen eigen risico meer voor medische kosten van orgaandonoren en slachtoffers van seksueel geweld, en wordt de vergoeding van diabeteshulpmiddelen vereenvoudigd.
In de tweede helft van 2021 wordt naast de 20-weken-echo ook de 13-weken-echo opgenomen in het basispakket, waardoor sommige ernstige lichamelijke afwijkingen eerder kunnen worden opgespoord.
Premie basispolis: gemiddeld 4% duurder
De basisverzekering wordt gemiddeld 4,82 euro per maand (ofwel 58,08 euro per jaar) duurder, zo becijferde de site Zorgwijzer onlangs. Dat komt neer op een premiestijging van iets meer dan 4 procent.
De gemiddelde premie komt daarmee uit op 124,80 euro per maand (ofwel 1.497,60 euro per jaar), bij een standaard eigen risico van 385 euro.
De bedragen lopen wel flink uiteen. Volgens Zorgwijzer bedraagt het verschil tussen de goedkoopste en duurste polis 504 euro op jaarbasis, terwijl de dekking voor iedereen gelijk is.
Het loont dus de moeite om verzekeringen met elkaar te vergelijken. Maar staar je niet blind op de premie, want er zijn soms wel verschillen in de vrijheid van ziekenhuiskeuze en de vergoeding voor zorg door zorgverleners waarmee de verzekeraar geen contract heeft afgesloten.
Ook moet bij sommige prijsvechters alles online worden geregeld, terwijl elders ook persoonlijk contact mogelijk is.
Vrije zorgkeuze heeft een prijs
Volgens Zorgwijzer wordt het steeds lastiger om een verzekering te vinden waarbij ook de zorg voor ziekenhuizen en zorgverleners waarmee de verzekeraar geen contract heeft afgesloten volledig wordt vergoed. Je bent hiervoor aangewezen op een restitutiepolis, maar er worden komend jaar nog maar 19 van deze verzekeringen aangeboden. Vorig jaar waren dat er nog 22.
Bovendien worden deze verzekeringen steeds prijziger. Een gemiddelde restitutieverzekering is komend jaar 160 euro duurder dan overige verzekeringen. In 2016 was dit verschil nog 57 euro. Vrije zorgkeuze heeft dus een prijs.
Je kunt overigens vaak wat besparen op je zorgkosten door de jaarpremie in één keer vooruit te betalen. Volgens Zorgwijzer kan dat een premiekorting van 15 tot 35 euro per jaar opleveren.
Collectiviteitskorting blijft gelijk
Sluit je een collectieve verzekering af, via bijvoorbeeld je werkgever, sportclub of vakbond, dan kun je soms korting krijgen op je zorgpremie.
Afgelopen jaar werd de maximale collectiviteitskorting gehalveerd van 10 naar 5 procent. Dit percentage blijft komend jaar gelijk.
Vanaf 2023 mogen zorgverzekeraars waarschijnlijk helemaal geen collectiviteitskorting meer geven op de basisverzekering.
Of zo’n collectieve verzekering voor jou de voordeligste optie is, is wel de vraag. Er zijn ook verzekeringen zonder collectiviteitskorting die scherper geprijsd zijn dan duurdere polissen mèt korting.
Let dus niet op het kortingspercentage, maar op de nettopremie.
Aanvullende zorgverzekering: grote verschillen
Omdat veel verzekeraars veranderingen aanbrengen in de dekking en de premie, is het verstandig om de polisvoorwaarden van je huidige verzekering goed uit te pluizen en niet automatisch de polis te verlengen.
Zo wordt er komend jaar flink gesnoeid in de dekking voor fysiotherapie en alternatieve geneeswijzen, zoals acupunctuur, osteopathie en homeopathie.
Daarnaast loont het de moeite om je pakket te vergelijken met andere verzekeraars, omdat je hier soms een behoorlijke kostenbesparing kunt realiseren. De premieverschillen tussen aanvullende verzekeringen zijn vaak nog een stuk groter dan die van de basispolis.
Bedenk wel dat vergelijken van aanvullende zorgverzekeringen een stuk lastiger is dan bij de basispolis, omdat de dekkingen sterk van elkaar verschillen. Zorg er dus voor dat je geen appels met peren vergelijkt. En wees ook kieskeurig welke zorg je verzekerd wil hebben: dek je alleen in voor zorg die je echt nodig hebt.
Wil je switchen van verzekeraar, dan moet je er wel snel bij zijn. Je moet je vóór 1 januari je huidige polis opzeggen en voor 1 februari een nieuwe verzekering kiezen. Deze gaat dan met terugwerkende kracht in per 1 januari.
Tandarts: tarieven stijgen met gemiddeld 3,4 procent
De tarieven voor tandheelkunde stijgen komend jaar met 3,4 procent en voor orthodontie met 3,2 procent, zo heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bepaald.
De tarieven voor de tandarts voor komend jaar vind op deze website. En die voor orthodontie vind je hier.
Let wel: dit zijn maximumbedragen. Tandartsen kunnen ook lagere tarieven hanteren. Ook kan de ene tandarts een iets uitgebreidere behandeling geven dan de andere, door bijvoorbeeld extra foto's te maken. Hierdoor ben je niet overal even goedkoop uit.
Eigen risico zorgverzekering blijft gelijk
Het verplichte eigen risico blijft in 2021 wederom gelijk. Dit betekent dus dat je net als dit jaar de eerste 385 euro aan zorgkosten zelf moet betalen.
Je betaalt het eigen risico voor vrijwel alle zorg, behalve voor een bezoek aan de huisarts of verloskundige, kraamzorg, wijkverpleging en zorg uit de aanvullende verzekering.
Ook de zorg- en tandartskosten voor kinderen tot achttien jaar vallen buiten het verplichte eigen risico.
Verhoging eigen risico: zinvol?
Wie wil besparen op de zorgkosten, kan besluiten om vrijwillig een hoger eigen risico te nemen, bovenop het wettelijk verplichte eigen risico.
Je kunt het eigen risico met maximaal 500 euro verhogen naar 885 euro. Dit kan 20 tot 25 euro per maand premiekorting opleveren. Dat komt neer op 240 tot 300 euro per jaar.
Bedenk wel dat deze optie alleen loont als je nauwelijks een beroep doet op gezondheidszorg. Dat valt vooraf helaas niet te voorspellen. Met één ziekenhuisopname bent je het kostenvoordeel kwijt.
Bovendien moet je die 885 euro wel op je rekening hebben staan. Heb je onvoldoende spaargeld, dan is verhoging van je eigen risico niet verstandig.
Zorgtoeslag stijgt voor lagere inkomens
De zorgtoeslag is een bijdrage in de kosten voor de zorgverzekering. De hoogte van deze tegemoetkoming is afhankelijk van je jaarinkomen en je gezinssituatie. Naarmate je inkomen hoger uitpakt, ontvang je minder zorgtoeslag.
Komend jaar gaat de maximale zorgtoeslag omhoog. Voor alleenstaanden met een minimuminkomen stijgt dit bedrag met 3 euro per maand (ofwel 36 euro per jaar) naar 107 euro. Gezinnen krijgen er 8 euro per maand (ofwel 84 euro per jaar) bij. Zij ontvangen dan maximaal 207 euro per maand.
Omdat de zorgpremie met gemiddeld 4,82 euro per maand stijgt, gaan Nederlanders die de maximale zorgtoeslag ontvangen er komend jaar dus iets op achteruit. Maar als je kiest voor een polis met een lager dan gemiddelde premie, hoeft dat voor jou niet het geval te zijn.
Op deze pagina van de Belastingdienst kun je zelf laten uitrekenen op hoeveel zorgtoeslag je komend jaar recht hebt.
… evenals de drempel om deze te krijgen
Om voor zorgtoeslag in aanmerking te komen, mag je jaarinkomen in 2021 niet hoger zijn dan 31.138 euro (tegen 30.481 euro in 2020).
Voor partners geldt in 2021 een limiet van 39.979 euro (tegen 38.945 euro in 2020). Deze grenzen zijn dus iets verhoogd.
Ook de maximale vermogensgrens gaat omhoog, naar 118.479 euro in 2021 (tegen 116.613 euro in 2020).
Heb je een toeslagpartner, dan ligt de vermogensgrens volgend jaar op 149.819 euro (tegen 147.459 euro in 2020). Heb je op 1 januari te veel vermogen, dan heb je het hele jaar geen recht op toeslag.