- Uiterlijk 12 november moeten zorgverzekeraars de premies voor 2023 bekend hebben gemaakt.
- De forse stijging van zorgpremies die eraan komt, baart veel Nederlanders zorgen.
- Verzekerden met een naturapolis moeten extra opletten als ze zorg afnemen van aanbieders waar de verzekeraar geen contract mee heeft.
- Lees ook: De premie voor je zorgverzekering gaat omhoog: 15 slimme tips om te besparen op je zorgkosten
Zorgverzekeraars moeten uiterlijk 12 november bekend maken welke premies ze voor de basisverzekering en aanvullende zorgverzekeringen rekenen in 2023. Daar wordt met spanning naar uitgekeken.
Enkele verzekeraars hebben de premies al bekendgemaakt. Zo verhoogt zorgverzekeraar DSW de zorgpremie voor de basisverzekering volgend jaar met 9,75 euro naar een bedrag van 137,50 euro per maand, een stijging van 7,6 procent.
Vergelijkingssite ZorgKiezer verwacht dat andere zorgverzekeraars het voorbeeld van DSW zullen volgen om de zorgpremie in 2023 met bijna tien euro per maand te verhogen. Een aantal verzekeraars komt mogelijk nog hoger uit. “Dat komt door de uiteenlopende hoogte van de solvabiliteit en daarmee de reserves die verzekeraars kunnen inzetten om de premiestijging te dempen en de financiële naweeën van corona die per verzekeraar verschillen”, zei directeur Peter Ruys van ZorgKiezer.nl eind september tegen persbureau ANP.
Gezondsheidseconoom Wim Groot van de universiteit van Maastricht geeft tegenover NU.nl aan te verwachten dat veel meer mensen zullen overstappen van zorgverzekeraar dit jaar, vanwege de stijgende kosten van de zorgverzekering. Normaal gesproken stapt zo’n 7 procent van de verzekerden, ofwel 1,2 miljoen mensen, over van zorgverzekeraar aan het eind van het jaar.
Van belang in dit verband is dat verzekeringen met een zogenoemde collectiviteitskorting vanaf 2023 vervallen. Dat kan voor verzekerden die nu nog zo'n korting hebben, aanleiding zijn om te gaan shoppen met de zorgverzekering.
Vrees voor onbetaalbare zorgkosten in 2023 door duurdere zorgverzekering
Door de hoge inflatie kampen veel Nederlanders dit jaar met koopkrachtverlies en de stijging van de zorgpremies in 2023 vormt daarbij een extra last. Uit een peiling van vergelijkingssite Independer in opdracht van Q&A Insight blijkt dat liefst 43 procent van de ondervraagden vreest problemen te krijgen met de betaling van de zorgpremie, zo meldt BNR.
Verzekerden letten naar eigen zeggen in de eerste plaats op de dekking van zorgverzekeringen, dus wat ze vergoed krijgen. Vervolgens is de hoogste van de zorgpremie de belangrijkste factor bij de keuze van een zorgverzekering, aldus de peiling.
Van belang hierbij is ook dat zorgverzekeraars minder vaak zogenoemde restitutiepolissen aanbieden: die hebben een wat hogere premie en veel vrijheid voor de verzekerde bij het kiezen van zorgaanbieders.
De tegenhanger is de zogenoemde naturapolis: hierbij wordt in principe alleen zorg vergoed van aanbieders waarmee de verzekeraar afspraken heeft gemaakt. Als je als verzekerde zorg wilt afnemen bij een aanbieder waar de verzekeraar geen contract mee heeft, kan dat extra kosten meebrengen.
Tv-programma Radar meldt dat bijvoorbeeld verzekeraar VGZ en zorgmerk FBTO, dat onderdeel is van Achmea, stoppen met de restitutiepolis. Hiervoor in de plaats komt bij deze verzekeraars een combinatiepolis. Hierbij geldt dat als je gebruik wilt maken van niet-gecontracteerde zorg, de kosten flink kunnen oplopen voor wijkverpleging en geestelijke gezondheidszorg, aldus Radar. Je moet dan 10 procent tot 25 procent van de kosten zelf betalen.