- Een op de drie Nederlanders met een natura- of of combinatiepolis betaalt weleens een onverwachte rekening van honderden euro’s voor niet-gecontracteerde zorg.
- De helft van deze groep is een bedrag tot 300 euro kwijt, terwijl het bij 10 procent om meer dan 600 euro gaat.
- Bij de basisverzekering van de zorg krijg je in het geval van natura- en combinatiepolissen alleen voor zorgaanbieders waarmee de verzekeraar een afspraak heeft, de kosten meestal volledig vergoed.
- Lees ook: Zorgverzekering 2023: goedkope naturapolis of duurdere restitutiepolis – zo groot is premieverschil en dit krijg je ervoor terug
Afgelopen maand is het overstapseizoen voor de zorgverzekering weer van start gegaan. Het is goed om te letten op wat voor soort polis je afsluit voor de verplichte basisverzekering. Want ongeveer een op de drie Nederlanders met een zogenoemde natura- of combinatiepolis betaalt weleens onverwacht honderden euro’s voor niet-gecontracteerde zorg.
Dat blijkt uit onderzoek onder duizend Nederlanders van online prijsvergelijker Pricewise in samenwerking met veldwerkbureau Panel Inzicht.
Zorgverzekeraars sluiten contracten af met zorgverleners bij wie ze zorg inkopen. Ga je naar een gecontracteerde zorgverlener dan krijg je de kosten meestal volledig vergoed. Of je de kosten bij een niet-gecontracteerde zorgverlener ook in zijn geheel vergoed krijgt, hangt af van het soort polis dat je hebt afgesloten.
Er zijn grofweg drie soorten zorgpolissen: de naturapolis, de restitutiepolis en de combinatiepolis.
De naturapolis is doorgaans een goedkopere polis waarbij je alleen behandelingen bij gecontracteerde zorgverleners 100 procent vergoed krijgt. Ga je naar een niet-gecontracteerde behandelaar dan worden de kosten gedeeltelijk vergoed, meestal zo'n 60 tot 80 procent. Meestal zijn wel alle ziekenhuizen gecontracteerd, maar dat is bij een enkele polis niet het geval.
De restitutiepolis is een wat duurdere zorgverzekering waarbij je wel zowel de zorg van gecontracteerde als niet-gecontracteerde zorgverleners volledig vergoed krijgt. Vandaar dat deze polissen ook wel vrije zorgkeuze worden genoemd. Houd er wel rekening mee dat bij niet-gecontracteerde zorg verschillende soorten maximale tarieven kunnen gelden. Ga je naar een duurdere behandelaar die hier overheen gaat, dan krijg niet de hele nota vergoed.
Daarnaast is er nog een soort hybridevariant: de combinatiepolis. Deze polis werkt voor een bepaalde soorten zorg als een naturapolis en voor andere soorten zorg als een restitutiepolis. Hierbij is het dus goed om na te gaan voor welke zorg 100 procent vergoeding geldt bij gecontracteerde en niet-gecontracteerde zorgverleners. En bij welke zorg je niet-gecontracteerde zorg gedeeltelijk vergoed krijgt.
Pas op voor onverwachte kosten bij zorgverzekering, als je natura- of combinatiepolis hebt
Volgens Pricewise weet bijna een kwart van de Nederlanders niet wat voor soort polis men heeft. "Het verschil tussen een restitutie-, natura-, budget- of combinatiepolis blijft voor veel consumenten erg ingewikkeld", zegt Louise van Wijk, specialist zorgverzekeringen bij Pricewise.
Van de Nederlanders met een zogenoemde natura- en combinatiepolis heeft 29 procent wel eens te maken met onverwachte zorgkosten, omdat men niet wist dat het ging om een niet-gecontracteerde behandelaar.
Van deze groep betaalde de helft een bedrag tot 300 euro, terwijl de rekening voor sommigen (10 procent) boven de 600 euro uitkwam. En 27 procent van deze groep kon de onverwachte kosten niet betalen.
Pricewise adviseert je polis te checken voordat je een afspraak maakt. Als het om een natura- of combinatiepolis gaat, wil je vooraf dus weten of het om een zorgverlener gaat waarmee de verzekeraar een contract heeft afgesloten. Dit geldt overigens ook bij de aanvullende verzekering, waar ook sprake is van gecontracteerde en niet-gecontracteerde zorgverleners.
Bij het kiezen van een basisverzekering en eventueel een aanvullende verzekering, kun je zorgverzekeraars ook vergelijken op contracten. Hebben ze de zorgverleners van jouw keuze gecontracteerd? Lastig is hierbij wel nog niet alle contracten rond zijn.
Wellicht is het dan goed om de overstap zo lang mogelijk uit te stellen. Je kunt nog tot 31 december de huidige verzekering opzeggen, waarna je nog tot 1 februari de tijd hebt om over te stappen. Deze data gelden bij de meeste zorgverzekeraars ook voor de aanvullende zorgverzekering.
Lees meer over de zorgverzekering:
- Zorgverzekering 2023: goedkope naturapolis of duurdere restitutiepolis – zo groot is premieverschil en dit krijg je ervoor terug
- Aanvullende zorgverzekering in 2023? Dit zijn de premies en vergoedingen voor de tandarts, fysiotherapie en alternatieve zorg bij 4 grote verzekeraars
- Tandartsverzekering afsluiten? Dit zijn de vergoedingen voor 7 veelvoorkomende behandelingen: van controle tot wortelkanaalbehandeling