- Wat dekt je zorgverzekering als je zorg nodig hebt door Covid-19? De basisverzekering vergoedt de meeste zorg die medisch gezien nodig is.
- Wel kan het zijn dat je kosten moet voldoen uit het eigen risico bij een test op besmetting met het coronavirus.
- Bij opname in het ziekenhuis kan het soort verzekering uitmaken bij de keuzevrijheid.
Het coronavirus verspreidt zich in rap tempo door Europa. Goede tips om je handen te wassen of zelf desinfecterende handgel te maken, zijn natuurlijk meegenomen. Maar het is ook handig om te weten welke medische kosten besmetting met het coronavirus met zich mee kan brengen.
Wat dekt je zorgverzekering als je zorg nodig hebt door Covid-19? Wie betaalt de kosten als je preventief een test wilt laten uitvoeren of als je mondkapjes gaat inslaan en desinfecterende handgel koopt?
Financiële vergelijkingssite Independer heeft de meest gestelde vragen voor je op een rij gezet en geeft antwoorden. We vatten de belangrijkste financiële punten hieronder samen. Maar eerst nog even een korte opfriscursus over zorgverzekeringen.
De basisverzekering vergoedt de meeste zorg die medisch gezien nodig is, zoals een bezoek aan de huisarts en behandeling in het ziekenhuis.
Als je zorg in verband met het coronavirus uit het basispakket gebruikt, dan betaal je eerst nog het eigen risico. Standaard is dat een bedrag van 385 euro aan kosten die je zelf moet voldoen, voordat je vergoedingen uit het basispakket krijgt. Er zijn wel uitzonderingen, zoals een bezoek aan de huisarts waarvoor geen eigen risico geldt.
Naast het eigen risico is er de eigen bijdrage. Dat zijn kosten die je moet bijbetalen als een behandeling niet helemaal wordt vergoed. Dan kan het gaan om bepaalde geneesmiddelen die niet helemaal door de overheid worden vergoed of bijvoorbeeld medische hulpmiddelen.
Kinderen tot 18 jaar zijn gratis met hun ouders meeverzekerd en hebben geen eigen risico.
Lees hier het overzicht: De belangrijkste dingen die je moet weten bij de kosten van zorgverzekeringen
Drie soorten zorgverzekeringen
Zorgpolissen zijn er in drie hoofdvarianten: een budgetpolis, een naturapolis een restitutiepolis.
Budgetpolis
De budgetpolis, ook wel selectief polis genoemd, dekt alleen de zorg die je krijgt van de door jouw verzekeraar gecontracteerde zorgverleners. Je zult veel online moeten regelen en het serviceniveau is lager dan bij een andere polisvormen.
Naturapolis
Een naturapolis dekt alle zorg bij zorgverleners waarmee de verzekeraar een contract heeft, de keuze is vaak wat ruimer dan bij een budgetpolis. Een behandeling van deze aanbieders wordt volledig door de zorgverzekeraar vergoed. Je hoeft niets voor te schieten en krijgt dan ook geen rekening gepresenteerd. Uitgangspunt is recht op zorg, in natura.
Bij een naturapolis kun je wel gebruikmaken van niet-gecontracteerde zorgverleners, maar dan zul je misschien een deel van de kosten zelf moeten opbrengen. Dat kan zomaar 10 tot 20 procent zijn.
Restitutiepolis (vrije zorgkeuze)
De restitutiepolis geeft volledige keuzevrijheid in zorgverleners. Je hoeft dus niet te kiezen voor een gecontracteerde behandelaar wil je de kosten vergoed krijgen. Uitgangspunt is recht op vergoeding van de kosten van zorg, je krijgt die gerestitueerd. Kies je voor een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan moet je de kosten wel voorschieten. En let wel, de verzekeraar vergoedt het marktconforme bedrag.
Naast de drie hoofdvarianten is er nog een combinatiepolis. Sommige soorten zorg vallen in zo'n polis onder recht op zorg (natura) en andere soorten onder het recht op vergoeding (restitutie).
Zorgkosten in verband met het coronavirus
Maar hoe pakt het uit met de kosten als je te maken krijgt met kosten rond het coronavirus? Dit zijn de belangrijkste punten uit het overzicht van Independer:
1. Je wilt je voor de zekerheid laten testen op het coronavirus: wordt dat vergoed?
Helaas, een preventieve test laten afnemen als je geen symptomen hebt, vergoedt een verzekeraar niet. Als je wel koorts hebt, kortademig bent en verkouden dan is het verstandig om met je huisarts contact op te nemen. Vooral als je afgelopen twee weken in een gebied bent geweest waar corona is vastgesteld en wanneer je in de afgelopen twee weken contact hebt gehad met een patiënt met het coronavirus.
Als de huisarts denkt dat een coronatest nodig is, dan zal een bloedonderzoek wél gewoon vergoed worden vanuit de basisverzekering. Het enige wat je dan betaalt is je eigen risico.
2. Maar als blijkt dat je wel het coronavirus hebt, betaalt de verzekeraar dan wel?
Stel je hebt symptomen van coronabesmetting en je neemt contact op met je huisarts. Het consult van je huisarts wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Je betaalt geen eigen risico.
Als de huisarts besluit dat een bloedonderzoek nodig is, dan volgt een laboratoriumtest. Voor de kosten van dat onderzoek betaal je wel uit je eigen risico. Ook als de laboratoriumtests aantonen dat je besmet bent met het coronavirus, dan valt dat onder het eigen risico.
3. Wat moet ik doen als een door de verzekeraar geselecteerd ziekenhuis dicht is? Of als mijn ziekenhuis gedeeltelijk dicht is?
Zorgverzekeraars hebben meestal contracten met een aantal zorgverleners, een groepje van zorginstellingen. Bij die 'gecontracteerde ziekenhuizen' betalen ze alle kosten. Heb je een budgetpolis of een naturapolis dan kun je normaal gesproken niet zomaar overal terecht. Bij een -duurdere- restitutiepolis heb je overigens sowieso vrije keuze van een zorgaanbieder.
Nu ziekenhuizen sneller vol dreigen te raken dan normaal kan het voorkomen dat een ziekenhuis je doorverwijst naar een niet bij jouw verzekeraar gecontracteerd ziekenhuis.
Maar je bent ook dan voor 100 procent verzekerd en de kosten worden gewoon door je eigen verzekeraar vergoed, meldt Independer. Of je nu een budget-, natura- of een restitutiepolis hebt.
4. Je hebt coronavirus opgelopen in het buitenland, worden de medische kosten die je daar maakt vergoed?
Een Nederlandse zorgverzekering vergoedt op zich spoedeisende zorg in het buitenland. Onder ‘spoedeisende zorg’ valt de zorg die niet kan wachten tot je weer in Nederland bent.
Je moet wel opletten. De spoedeisende hulp wordt gedekt tot het maximale tarief dat in Nederland geldt. Als je andere kosten vergoed wil krijgen, dan heb je een aanvullende zorgverzekering of een reisverzekering met dekking ‘geneeskundige kosten’ nodig.
Als je geen aanvullende zorgverzekering hebt en ook geen reisverzekering, dan moet je het kosten die hoger zijn dan de dekking vanuit de basisverzekering zelf betalen.
5. En in een Nederlands ziekenhuis, ben je dan qua zorg gedekt?
Als je het coronavirus hebt en je wordt in het ziekenhuis opgenomen, dan betaalt de verzekeraar de kosten vanuit je basisverzekering. Deze ziekenhuiszorg valt wel onder je eigen risico, dus een deeltje van de rekening betaal je zelf.
Had je je eigen risico voor dit jaar al opgemaakt? Dan gaat de gehele ziekenhuisrekening naar de verzekeraar en zorgt corona niet voor extra kosten voor jou.
6. Kan je preventieve voorzorgsmaatregelen zoals mondkapjes en desinfecterende handgel vergoed krijgen?
Zeep, gel en kapjes komen echt voor eigen rekening. Je kunt die spullen gewoon bij de drogist kopen, zonder doktersrecept. Sinds 2019 krijg je ook geen paracetamol meer vergoed door de basisverzekering, ook die kun je zonder recept krijgen.
Geneesmiddelen worden vergoed, maar dan gaat het om middelen die door een arts zijn voorgeschreven en die je op recept krijgt. Overigens geldt dan wel een eigen risico.
Het RIVM zegt overigens dat het gebruik van een mondkapje alleen zinvol is voor medisch personeel. De kapjes helpen alleen wanneer je ze op de juiste manier gebruikt.
7. Maar wat als je in thuisquarantaine moet, wie vergoedt je kosten dan?
Voor thuisquarantaine hoeft op zich geen zorg geleverd te worden. Je krijgt ook geen vergoeding vanuit de zorgverzekering.
Lees meer over het coronavirus:
- 11 alternatieven voor handen schudden, van hoofdknik tot Wuhan-shake
- 3 scenario’s voor hoe het kan aflopen met het coronavirus
- Zo maak je zelf desinfecterende handgel
- Dit zijn de verschillen tussen griep en Covid-19
- Je smartphone is een verzamelplek voor bacteriën – zo maak je 'm schoon
- Twee wetenschappers ontkrachten 13 mythes over het coronavirus