De voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland, André Rouvoet, voert de druk op politiek Den Haag op om alsnog akkoord te gaan met de omstreden zorgwet van minister Schippers van Volksgezondheid. 

Rouvoet zegt in een gesprek met NU.nl dat zorgverzekeraars wellicht de premie of het eigen risico moeten verhogen als het wetsvoorstel om onder meer de vrije artsenkeuze te beperken op te weinig steun kan rekenen. Ook behoort het verder uitkleden van het basispakket tot de mogelijkheden.

Dit is volgens Rouvoet nodig om de stijgende kosten in de zorg te compenseren. “De politiek is nu aan zet”, aldus de oud-ChristenUnie-leider. “Het is belangrijk dat de zorgverzekeraars van de politiek instrumenten in handen krijgen om de kosten in de zorg te beteugelen.”

Crisis op het Binnenhof

Vorige week sneuvelde een wetsvoorstel van minister Schippers in de Eerste Kamer, doordat drie PvdA-senatoren zich niet konden vinden in het beperken van de vrije artsenkeuze. Daardoor ontstond een crisissfeer op het Binnenhof, waarbij dagenlang tot diep in de nacht werd onderhandeld om de drie dissidenten aan boord te krijgen.

Het kabinet gaat het voorstel nu opnieuw indienen in de Tweede Kamer. Mocht de wet opnieuw de eindstreep niet halen, dan zou het kabinet het parlement willen omzeilen via een algemene maatregel van bestuur. Dan kunnen de plannen alsnog uitgevoerd worden, zonder behandeling in de Tweede Kamer.

Zorgakkoord op losse schroeven

De plannen van Schippers zijn onderdeel van het zorgakkoord, dat het kabinet vorig jaar sloot met de sector. Daarbij is afgesproken om iets te doen aan de stijgende kosten in de zorg, onder meer door de mogelijkheid om zelf een zorgverlener te kiezen te beperken.

In het huidige systeem moeten zorgverzekeraars zo’n 80 procent vergoeden van een behandeling door een zorgverlener met wie zij geen contract hebben. In de nieuwe polis zou kunnen worden bepaald dat daar een lagere of helemaal geen vergoeding voor volgt, waardoor de premie lager kan blijven.

De plannen moeten een jaarlijkse besparing opleveren van 1 miljard euro. Critici stellen dat zorgverzekeraars door het inperken van de vrije artsenkeuze een te sterke positie krijgen.

Volgens Rouvoet staat het zorgakkoord "op losse schroeven" als het kabinet er niet in slaagt uitvoering te geven aan de plannen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl