• Het AD meldt dat de zorgpremie volgend jaar met 62 euro omhoog gaat, oftewel iets meer dan 5 euro per maand.
  • Die stijging is minder groot dan eerder werd verwacht.
  • Het kabinet maakt op Prinsjesdag de definitieve richtlijn bekend, maar de zorgverzekeraars bepalen later in het najaar zelf hoe hoog hun premies echt worden.

De zorgpremie gaat volgend jaar met 62 euro omhoog, meldt het AD. De stijging van iets meer dan 5 euro per maand is kleiner dan vanwege de coronacrisis werd verwacht.

Het kabinet rekent voor 2021 met een jaarpremie van 1.476 euro, een stijging van 62 euro ten opzichte van dit jaar. Op Prinsjesdag komt de definitieve richtlijn naar buiten. De zorgverzekeraars bepalen later in het najaar zelf hoe hoog de premies uiteindelijk echt worden.

Door de coronacrisis lopen de zorgkosten hard op. Zorgeconomen schatten eerder dat de extra uitgaven van tientallen euro’s tot 250 euro per Nederlander kunnen oplopen. In dat licht valt een stijging van 62 euro mee.

Volgens bronnen van het AD komt dat doordat de zorgkosten voor ziekenhuizen weliswaar sterk zijn gestegen, maar dat er ook veel standaard zorg is uitgesteld. Daardoor zou de premie voor 2022 wel forser op kunnen lopen.

Dat de stijging minder groot is dan verwacht komt ook omdat het deel dat de werkgever of uitkeringsinstantie mee moet betalen aan zorgverzekering, de werkgeversheffing Zvw, vorig jaar te laag is ingeschat. De correctie die nu wordt doorgevoerd pakt gunstig uit voor de hoogte van de zorgpremie. 

De inmiddels weer vertrokken tijdelijke zorgminister Martin van Rijn (PvdA) zei in juni al dat de zorgpremie zou gaan stijgen vanwege de coronapandemie, maar niet met honderden euro's zoals sommige deskundigen hadden berekend.

De Tweede Kamer toonde zich bezorgd over de mogelijk forse stijging van de zorgpremie, ook omdat veel mensen het financieel moeilijk hebben in de coronacrisis. Zo zei GroenLinks-leider Jesse Klaver in juni dat de zorgpremie helemaal niet omhoog zou mogen gaan. Hij wil dat de geplande verlaging van de vennootschapsbelasting niet doorgaat en de oplopende zorgkosten daarmee worden betaald.

Er verandert volgend jaar niks aan het eigen risico. Het kabinet heeft het verplichte eigen risico met instemming van de Tweede Kamer vastgezet op de huidige 385 euro. Mensen kunnen het eigen risico wel vrijwillig laten oplopen en zo hun premie verlagen.

LEES OOK: Zorgverzekering: alles wat je moet weten als je een goede én voordelige polis zoekt