Iets meer dan 20 procent van de Nederlanders werd het afgelopen jaar verrast door zorgkosten die toch niet werden vergoed, blijkt uit een enquête van Pricewise.
Mensen lieten zich het meest verrassen door onverwachte kosten voor medicijnen.
Van de groep mensen met onverwachte zorgkosten zegt bijna een kwart dat ze het moeilijk vinden om deze te betalen.
Ruim een op de vijf Nederlanders (ruim 20 procent) kreeg dit jaar te maken met zorgkosten die niet werden vergoed, terwijl ze daar wel op hadden gerekend.
Dat meldt vergelijkingssite Pricewise op basis van onderzoek onder 2000 respondenten. Vooral jongeren onder de 34 jaar liepen tegen onverwachte zorguitgaven aan.
Het lijkt erop dat consumenten wel steeds beter bekend raken met het zorgstelsel en zich beter weten te verzekeren. Vorig jaar werd nog een op de drie (33 procent) verrast door onverwachte zorgkosten.
De top 5 van zorgkosten die met vaakst voor verrassingen zorgen ziet er als volgt uit:
- Medicijnen (58 procent),
- Medische hulpmiddelen (24 procent)
- Tandheelkunde (22 procent)
- Ziekenhuiszorg (20 procent)
- Fysiotherapie (18 procent)
Eigen risico en eigen bijdrage zorgverzekering
Misverstanden ontstaan vaak doordat niet goed bekend is hoe het zit met de eigen bijdrage en het eigen risico.
Wie een zorgverzekering afsluit krijgt verplicht te maken met het eigen risico: een bedrag dat je zelf moet betalen als je zorgkosten maakt, voordat je een vergoeding krijgt via de basisverzekering. Standaard is het eigen risico 385 euro.
Onder het eigen risico vallen zaken als de aankoop van eenvoudige medicijnen, ambulancevervoer, spoedeisend hulp en opname in het ziekenhuis. Als je hiermee te maken krijgt, moet je dus tot een bedrag van 385 euro zelf de kosten voldoen. Pas daarna worden de kosten vergoed uit de basisverzekering.
Een aantal zaken is uitgesloten van het eigen risico. Een bezoek aan de huisarts, verloskunde en kraamzorg, en bepaalde hulpmiddelen voor de thuiszorg worden wel meteen vergoed uit de basisverzekering. Ook medische kosten voor kinderen jonger dan 18 jaar vallen buiten het eigen risico.
Daarnaast is er de eigen bijdrage. Dat is een aanvullend bedrag dat je moet betalen voor bepaalde zorg, hulpmiddelen en medicijnen.
Uit de peiling van Pricewise blijkt dat bij 29 procent van de ondervraagden zorgkosten niet vergoed werden uit hun basis- of aanvullende verzekering, terwijl ze dit wel hadden gedacht. 21 procent wist niet dat er een wettelijke eigen bijdrage werd gevraagd voor de zorgkosten die ze maakten. Een kleiner deel ging naar een zorgverlener waar de behandeling niet (of niet volledig) vergoed werd door de zorgverzekeraar (15 procent).
Suzanne Löwik, expert zorgverzekeringen bij Pricewise, ziet vooral dat veel mensen nog steeds niet goed op de hoogte zijn van de zorgkosten waar het eigen risico voor geldt: "Ondanks dat dit de afgelopen jaren nauwelijks veranderd is, zijn mensen nog steeds verrast wanneer ze de kosten gedeeltelijk of volledig zelf moeten betalen."
Van de groep mensen met onverwachte zorgkosten zegt bijna een kwart dat ze het moeilijk vinden om deze te betalen. Meestal waren de onvoorziene kosten niet meer dan 250 euro; een kleine groep (8 procent) was meer dan 750 euro kwijt.