De regeringspartijen VVD en PvdA zetten donderdag hun overleg over een oplossing voor hun zorgconflict voort. Volgens de hoofdrolspelers is er voortgang geboekt in de gesprekken tot nu toe.
De gesprekken gaan verder in de verwachting dat ze “kunnen leiden tot een positieve uitkomst”. Dat zei premier Mark Rutte in de nacht van woensdag op donderdag nadat hij samen met andere kopstukken van VVD en PvdA in het Torentje had gesproken.
PvdA-leider Diederik Samsom ziet nog mogelijkheden om het politieke probleem met de VVD op te lossen. Ook PvdA-vicepremier Lodewijk Asscher heeft “goede hoop” op een oplossing.
De ‘bevriende’ oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP zijn kort bijgepraat. Ook zij zagen enig optimisme bij de regeringspartijen.
Zorgplan weggestemd in Eerste Kamer
De VVD en PvdA kwamen dinsdag in grote problemen doordat een belangrijk zorgplan van VVD-minister Edith Schippers (Volksgezondheid) sneuvelde in de Eerste Kamer. Een meerderheid (38 stemmen tegen, 33 voor) in de Eerste Kamer keerde zich tegen het plan waarmee minister Edith Schippers (Volksgezondheid) de zorgverzekeraars goede zorg goedkoper wil laten inkopen.
Patiënten kunnen zelf hun huisarts, tandarts, fysiotherapeut, verloskundige of wijkverpleegkundige blijven kiezen. Het idee was om vanaf 2016 de zorgverzekeraar in een nieuwe polis te laten bepalen naar welke medisch specialist, psycholoog of andere behandelaar in de geestelijke gezondheidszorg iemand wordt doorverwezen.
In die nieuwe polis zou de zorgverzekeraar alleen behandelingen vergoeden van zorgverleners met wie hij een contract heeft. De restitutiepolis met volledige keuzevrijheid zou wel blijven bestaan, maar ook flink duurder worden.
In het huidige systeem moeten zorgverzekeraars zo’n 80 procent vergoeden van een behandeling door een zorgverlener met wie zij geen contract hebben. In de nieuwe polis zou kunnen worden bepaald dat daar een lagere of helemaal geen vergoeding voor volgt, waardoor de premie lager kan blijven.
De PvdA-senatoren Guusje ter Horst, Adri Duivesteijn en Marijke Linthorst stemden tegen het zorgplan van Schippers. Sindsdien zoeken de partijen naarstig naar een oplossing. Volgens Schippers ligt de sleutel daarvoor bij de PvdA. Ingewijden menen dat Schippers haar gesneuvelde zorgwet opnieuw in wil dienen, met wat toezeggingen om de PvdA-senatoren over de streep te trekken.
Hele dag overleg
De regeringspartijen VVD en PvdA lijken elkaar volgens ChristenUnie-leider Arie Slob te naderen in het zorgconflict. Hij ziet "enige voortgang'' en "enig optimisme'', zei Slob dat in de nacht van woensdag op donderdag nadat hij samen met D66-leider Alexander Pechtold en SGP-voorman Kees van der Staaij was bijgepraat op het Torentje van Rutte.
Woensdag heeft de PvdA-top de hele dag overlegd met het dissidente drietal. Dat gebeurde deels op het ministerie van vicepremier Lodewijk Asscher en deels bij de zieke Duivesteijn thuis.
Laat in de avond vertrokken Asscher en PvdA-leider Diederik Samsom naar het Torentje, waar Rutte, Schippers en VVD-fractieleider Halbe Zijlstra al bijeen waren. Ook PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) voegde zich bij het gezelschap. Samsom zei bij aankomst dat er nog geen oplossing is voor het conflict, maar dat er wel constructief gepraat wordt.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl