- Bij een groeiend aantal huishoudens vallen de zonnepanelen uit op zonnige dagen.
- Dit komt doordat het elektriciteitsnetwerk de hoeveelheid terugvloeiende stroom niet aankan en daarom de zonnepanelen uitschakelt, zo meldt het AD.
- Huishoudens met zonnepanelen lopen hierdoor geld mis, omdat ze deze opgewekte stroom niet kunnen salderen aan de energieleverancier.
- Lees ook: Installateurs voor zonnepanelen ervaren topdrukte door energiecrisis en oorlog: ‘Terugverdientijd bij aankoop is gehalveerd’
Nu steeds meer Nederlanders zonnepanelen op hun dak leggen, krijgt het energienetwerk het ook zwaarder. Zeker op zonnige dagen kan het netwerk de stroomtoevoer van de zonnepanelen soms niet aan, waardoor de energieopwekking energieopwekking via zonnepanelen af en toe wordt geblokkeerd.
Dat gebeurde afgelopen jaar bij ruim 75.000 huishoudens, die daardoor ruim 1,5 miljoen euro misliepen, meldt het AD. Dat komt neer op zo’n 20 euro per huishouden.
Het lijkt een groeiend probleem, want het stroomnetwerk is niet berekend op grote aantallen huishoudens die hun opgewekte stroom terugleveren aan het net. Vooral in wijken waar het overgrote deel van de bewoners zonnepanelen heeft, komt het met enige regelmaat voor dat er blokkades zijn.
Vanzelfsprekend heeft dit probleem een impact op de terugverdientijd van de investering in zonnepanelen. Die staat nu op gemiddeld zo’n 6 jaar, maar kan iets toenemen door de problemen.
Het oplossen van het probleem door de energiebeheerders lijkt geen optie, want daarvoor moet alle bekabeling onder de grond vernieuwd worden door dikkere en sterkere varianten. Dat brengt een enorme kostenpost met zich mee.
Daarnaast wordt het een steeds minder belangrijk probleem, omdat de overheid de salderingsregeling wil gaan afbouwen. Vanaf 2023 mogen huishoudens niet meer 100 procent, maar nog maar 91 procent salderen. Dat wordt de jaren erna alsmaar minder.
De enige echte toekomstbestendige oplossing lijkt dan ook om een thuisbatterij te installeren. Daardoor kan de opgewekte stroom opgeslagen worden tot de energie daadwerkelijk wordt gebruikt. In sommige gevallen kan de elektrische auto hier ook voor gebruikt worden.
Meer lezen over zonnepanelen? Check ook deze artikelen eens:
- Nederland kampioen zonnepanelen in Europa, wereldwijd zijn we nummer twee
- Run op subsidie voor warmtepompen, isolatie en zonneboilers: dit zijn de mogelijkheden
- Zonnepanelen in combinatie met de accu van je elektrische auto voor stroom in huis: kan dat?
- In 7 stappen van het gas af, van isolatie tot zonnepanelen en warmtepomp: dit is van belang
- Aandeel stroom uit hernieuwbare bronnen flink hoger in 2021: dat komt mede door groei van de capaciteit van zonnepanelen