- Bij 4 energieleveranciers zijn de kosten voor het terugleveren van zelf opgewekte zonnestroom hoger dan de terugleververgoeding die je ontvangt.
- Het terugleveren van duurzame stroom na het passeren van de salderingsgrens kan je daarom tot tientallen euro’s per jaar kosten, blijkt uit een inventarisatie van Keuze.nl.
- Wie veel zonnepanelen op zijn dak heeft liggen, kan ze vanuit financieel oogpunt dan beter uitschakelen. Dat is goedkoper.
- Lees ook: Vermogen zonnepanelen blijft hard groeien in Nederland: capaciteit ligt bijna 40 keer hoger dan 10 jaar geleden
Bij vier energieleveranciers zijn de kosten voor het terugleveren van zelf opgewekte zonnestroom inmiddels hoger dan de terugleververgoeding die je als particulier ontvangt.
Heb je veel zonnepanelen op je dak en lever je meer stroom dan de salderingsregeling omvat, dan ben je bij deze leveranciers daarom goedkoper uit door je zonnepanelen uit te schakelen. En dat strookt niet met een recent aangenomen Kamermotie, die een negatieve terugleververgoeding verbiedt.
De vier energieleveranciers die hogere kosten rekenen per teruggeleverde kilowattuur stroom dan ze jou betalen zijn Mega Energie, UnitedConsumers, Pure Energie en Innova Energie. Dat meldt energievergelijker Keuze.nl aan de Volkskrant.
Bij deze leveranciers ga je de hogere kosten pas merken als je de salderingsgrens passeert. Deze is gelijk aan de hoeveelheid die iemand afneemt. De salderingsregeling is gunstig voor zonnepaneelbezitters, omdat zij daarmee de stroom die ze van het net afnemen, mogen compenseren met zelf opgewekte stroom die zij op andere momenten terugleveren aan het net.
Energieleveranciers zijn niet blij met de salderingsregeling omdat ze in de zomer overspoeld worden met overtollige stroom en in de winter veel dure stroom moeten inkopen om huishoudens - ook met zonnepanelen - te voorzien. Het vorige kabinet wilde de salderingregeling afbouwen, onder andere om consumenten meer te motiveren zelf opgewekte stroom direct te gebruiken.
Negatieve vergoeding voor terugleveren
Het nieuwe kabinet wil de salderingsregeling per 2027 in één keer afschaffen, wat het financiële voordeel van zonnepanelen fors verkleint. De Tweede Kamer wil in ieder geval voorkomen dat de vergoeding voor het terugleveren van zonnestroom negatief wordt. Daar houden de vier genoemde leveranciers zich volgens Keuze.nl niet aan zodra je de salderingsregeling voorbij bent.
Zo betaalt United Consumers een klant 5 cent per teruggeleverd kilowattuur, maar moet de klant 10,3 cent betalen voor de levering van datzelfde kilowattuur. Na het passeren van de salderingsregeling betaalt de klant dus 5,3 cent per terug geleverde kilowattuur.
Bij United Consumers en de drie andere leveranciers moet je in zo'n geval rekening houden met een extra kostenpost tot vijftig euro per jaar, vertelt Geert Wirken van Keuze.nl aan de Volkskrant. Die kosten zijn terug te dringen door je zonnepanelen na het passeren van de salderingsregeling uit te schakelen. Dat idee staat weer haaks op ambities van de Rijksoverheid om meer duurzame energie te produceren.
Geen verdienmodel
Thom van Es van Pure Energie zegt tegen de Volkskrant dat veel klanten onder de salderingsgrens blijven en dus nog steeds geld terugkrijgen voor de energie die zij opwekken. Hij verwijst ook naar een recent onderzoek van toezichthouder ACM, die concludeerde dat hogere terugleverkosten geen verdienmodel vormen voor energieleveranciers.