- De Tweede Kamer is akkoord met de afschaffing van de salderingsregeling voor zonnestroom vanaf 2027.
- De eerste jaren wordt wel een bodem gelegd onder de “redelijke vergoeding” die energiebedrijven gaan betalen voor de stroom die zonnepanelenbezitters terugleveren.
- Een eerder wetsvoorstel over het afschaffen van de salderingsregeling sneuvelde dit voorjaar in de senaat.
- Lees ook: Eigenaren van zonnepanelen betalen fors meer voor terugleverkosten: stijging van 18% in zes maanden
De Tweede Kamer is akkoord met de afschaffing van de salderingsregeling voor zonnestroom vanaf 2027. De eerste jaren wordt wel een bodem gelegd onder de “redelijke vergoeding” die energiebedrijven dan gaan betalen voor stroom die mensen met zonnepanelen op het dak terugleveren. Zij moeten tot 2030 minstens de helft bieden van het tarief dat zij zelf in rekening brengen.
Dit wijzigingsvoorstel van de Kamerleden Pieter Grinwis (ChristenUnie), Ilana Rooderkerk (D66) en Silvio Erkens (VVD) haalde een meerderheid. De Kamer worstelde lang met het wetsvoorstel, omdat daarmee de salderingsregeling in één keer verdwijnt. Dat stond al jaren te gebeuren. Maar een eerder wetsvoorstel, dat dit voorjaar sneuvelde in de senaat, voorzag nog in een geleidelijk afbouw.
Salderen wil zeggen dat bezitters van zonnepanelen de stroom die zij terugleveren, mogen wegstrepen tegen stroom die zij afnemen op minder zonnige dagen. Ook de verschuldigde belastingen komen daarbij te vervallen. Dat kost de schatkist honderden miljoenen euro’s per jaar. Ook energiebedrijven willen van de regeling af, omdat zij er inkomsten door mislopen. Stroom is bij bewolkt weer duurder dan wanneer de zon volop schijnt.
Gemengde reacties op afschaffen salderingsregeling zonnepanelen
Bedrijven die actief zijn in de Nederlandse zonne-energiesector reageren verheugd op het akkoord over het afschaffen van de salderingsregeling. Volgens brancheorganisatie Holland Solar komt hiermee eindelijk duidelijkheid. “De politieke discussie over dit onderwerp heeft meer dan tien jaar geduurd en komt nu ten einde. Het politieke gepingpong is nooit goed voor de zonne-energiesector geweest. Dat er nu eindelijk duidelijkheid is, geeft bedrijven in onze sector rust.”
Huizenbezittersorganisatie Vereniging Eigen Huis (VEH) is juist teleurgesteld in de uitkomst van de stemming in de Tweede Kamer. De organisatie vindt het goed dat zonnepaneeleigenaren de eerste jaren verzekerd zijn van een minimumterugleververgoeding en dat terugleverkosten enigszins aan banden worden gelegd. Maar over de gehele linie zouden de maatregelen waarmee de Kamer instemde consumenten onvoldoende beschermen. "Huishoudens hebben hiermee absoluut geen zekerheid dat zonnepanelen aantrekkelijk blijven en dat het loont om erin te investeren."