• Goed insmeren met zonnebrandcrème is belangrijk om je huid te beschermen tegen schadelijke uv-straling.
  • De beschermingsfactor van je zonnebrand is alleen de eerste twee uur nadat je het opgedaan hebt 100 procent gegarandeerd.
  • Voor een volledige bescherming moet je minimaal beschermingsfactor 30 gebruiken.

Wie in de zon zit, moet zijn huid beschermen en zich insmeren met zonnebrandcrème- of olie.

Blootstelling aan felle zon is namelijk slecht voor je huid. Je kunt huidkanker oplopen door de ultraviolette straling waaraan je blootgesteld wordt. En onbehandelde huidkanker kan zich via uitzaaiingen door het lichaam verspreiden, met alle gevolgen van dien.

Kortom, het is belangrijk om je goed in te smeren en een zonnebrand te gebruiken die afdoende bescherming biedt. Het is dus zaak om te letten op de beschermingsfactor van je crème.

En dan maar hopen dat die crème inderdaad de bescherming biedt die het belooft. Dat is namelijk niet altijd zo.

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat zonnebrandsprays met factor 30 niet allemaal de beloofde bescherming bieden.

De Consumentenbond liet voor het onderzoek een vijftiental sprays testen, twee daarvan (Australian Gold en Lucovitaal) hadden een beschermingsfactor van respectievelijk 15 en 19. Ook het merk Lovea kreeg een onvoldoende van de Bond, omdat het niet genoeg beschermt tegen uv A-straling.

"Helaas kunnen consumenten niet altijd blind vertrouwen op de factor die op zonnebrandsprays staat. Dit is kwalijk omdat consumenten dit lastig zelf kunnen controleren. Ze denken goed beschermd te zijn, maar verbranden alsnog. Een te lage factor kan op korte en op lange termijn schade toebrengen aan de huid'', aldus directeur Bart Combée van de Consumentenbond.

Volgens de studie bevatten zeven producten allergenen die irritatie kunnen veroorzaken bij mensen met een gevoelige huid. Twee sprays bevatten zelfs een hormoonverstorend ingrediënt dat door de EU afgeraden wordt om in sprays te gebruiken en werden daarom uitgesloten van de test.

Heb je wél de juiste spray te pakken, dan kun je overigens nog steeds niet onbeperkt lang in de zon blijven. Er moet bijgesmeerd worden. Hoe vaak en na hoeveel tijd? Twee Amerikaanse huidexperts geven daarover uitleg.

sunscreen
Foto: Marianna Massey/Getty Images

De beschermingsfactor van je zonnebrand is alleen de eerste twee uur nadat je het opgedaan hebt 100 procent gegarandeerd.

"Ons advies om je elke twee uur opnieuw in te smeren, wordt bepaald door de manier waarop die beschermingsfactor getest", aldus John Zampella, dermatoloog bij NYU Langone Health. Beschermingsfactoren zijn gebaseerd op hoeveel bescherming een bepaalde crème gedurende twee uur biedt.

Ben je actief en wordt je blootgesteld aan de zon, dan is het belangrijk om je na die twee uur opnieuw in te smeren.

Wanneer je om 10.00 uur 's morgens een crème aanbrengt met factor 50, dan "heb je waarschijnlijk om 12.00 uur 's middags nog wat bescherming, maar niet meer 50", aldus Zampella. "Misschien heb je tegen die tijd nog maar een bescherming van factor 10."

Voor een volledige bescherming moet je minimaal beschermingsfactor 30 gebruiken.

Althans, dat is wat de Amerikaanse Academy of Dermatologists aanbeveelt.

Factor 30. Laat dat nou net de hoeveelheid zijn die huidexpert David Leffell aanbeveelt. Leffell is auteur van Total Skin: The Definitive Guide to Whole Skin Care For Life en hoofd Dermatologische Chirurgie bij de Yale School of Medicine. Factor 30 beschermt de meeste mensen voor 96 procent tegen de schadelijke effecten van uv B-straling.

Wie een gevoeliger huid heeft, heeft misschien meer baat bij beschermingsfactor 50, maar volgens Leffell voegt een beschermingsfactor hoger dan 50 weinig toe.

Het is vooral belangrijk om bij te smeren op 'kankergevoelige' delen van lichaam en gezicht. 

En dat zijn: de bovenkant van je oren, het voorhoofd, de wangen en de neus.

Draag zonnebrandcrème bij je gedurende de dag.

Zampella draagt naar eigen zeggen altijd een flesje zonnebrandolie bij zich. "Smeer ik elke twee uur bij? Waarschijnlijk niet."

Hij let er wel meer op als hij de hele dag buiten is. "Op het strand probeer ik echt elke twee uur te smeren."

Maak er een dagelijkse gewoonte van.

Volgens Leffell moet het dagelijks insmeren met zonnebrandolie een ochtendroutine worden. "Net zoals je tanden poetsen".

"Door er een gewoonte van te maken, vergroot je de kans dat je het niet als een vervelend verplicht nummer gaat zien, en dat je het niet vergeet."

Zampella is het daarmee eens. Hij zegt dat wie van bescherming tegen de zon  een dagelijkse routine maakt, "huidkanker en vroegtijdige huidveroudering voorkomt".

Vrouwen moeten extra op hun borstkas letten, terwijl mannen de plek boven op het hoofd hoofd in de gaten moeten houden.

Volgens Leffell moeten vrouwen met name de 'V' van hun borst beschermen tegen verbranding, omdat schade hier "cosmetisch moeilijk te restaureren is".

En wat mannen betreft, iedereen die een klein beetje haar heeft verloren moet dat kale plekje bovenop en hun nek insmeren. En goed ook, wees vooral niet zuinig met de crème. Idealiter draag je een hoed.

"We zien veel huidkanker op die plek", aldus Lefell.

Last but not least: de zon is niet alleen maar schadelijk. Er is voldoende onderzoek dat een beetje zonneschijn op een reguliere basis goed is voor je humeur, je beenderen en, opmerkelijk genoeg, je taille.

LEES OOK: Zo kom je de nacht goed door ondanks de hitte