Heb je je ooit overdonderd gevoeld door de constante stroom van notificaties op je telefoon? Je bent de enige niet.
Onderzoeker Martin Pielot van het Spaanse telecombedrijf Telefonica sloeg de handen ineen met Luz Rello, onderzoeker van interacties tussen mens en computer, om te kijken hoe dertig vrijwilligers zich voelden nadat ze 24 uur de notificaties op hun telefoons hadden uitgeschakeld.
Ze hebben het ‘Niet Storen’-experiment in 2015 uitgevoerd en dat twee jaar later herhaald om te kijken of de deelnemers hun gedrag wat betreft notificaties hebben veranderd.
Eigenlijk was het de bedoeling dat mensen hun notificaties een week uit zouden zetten, maar omdat iedereen zo verslaafd is aan de smartphone konden ze daar geen deelnemers voor vinden.
Twee kanttekeningen: de onderzoekers merkten op dat de dertig deelnemers allemaal kantoormedewerkers waren en dat het onderzoek uitging van zelfrapportage.
Maar zelfs met die kortere tijd zijn de resultaten interessant. Mensen voelden zich productiever en minder afgeleid zonder notificaties, maar dat had niet alleen maar voordelen. Ze voelden zich ook minder betrokken bij hun sociale groepen en daar werden ze ironisch genoeg onrustig van.
Zo beschreven mensen wat ze voelden zonder notificaties:
-
- Ze reageerden een stuk minder op belletjes en berichten dan normaal. Andere mensen zeiden dat ze langzamer waren dan normaal. Ze vergaten voor langere periodes hun telefoon te checken. Ze waren minder afgeleid en productiever. Ze vonden het makkelijker zich te concentreren op hun werk.
Maar er waren ook nadelen:
-
- Ze misten informatie die met hun werk te maken had, maar de gevolgen daarvan waren verwaarloosbaar. Ze misten wat sociale informatie, maar ook daarvan was de impact verwaarloosbaar. Sommige vrienden raakten geïrriteerd, omdat de deelnemers berichten misten. En op hun beurt werden de deelnemers weer "onrustig" over het missen van belangrijke informatie, zoals een telefoontje van een koerier. Daardoor checkten ze hun telefoon juist meer.
Je zou denken dat de onrust over het missen van informatie zich zou vertalen in meer stress bij notificaties of het gebrek daaraan. Maar de onderzoekers ontdekten dat er geen sprake was van "systematische toename van stress".
"Dit kan mogelijk worden verklaard door het feit dat er tegelijkertijd twee tegengestelde stressveroorzakende effecten optreden. Stress van de interrupties en de stress vanwege de onrust over het missen van belangrijke informatie of het niet kunnen voldoen aan de verwachtingen. Dat beïnvloedde de deelnemers in verschillende mate. Het kan met andere woorden stressvoller zijn om steeds te worden onderbroken door je apps, dan de angst om wat te missen."
Twee jaar later namen de onderzoekers contact op met 22 deelnemers die hadden gezegd dat ze naar aanleiding van het onderzoek hun telefoongedrag wilden veranderen. Meer dan de helft zei dat ze daadwerkelijk veranderingen hadden doorgevoerd, zoals het uitzetten van notificaties van sociale media en Skype - maar niet van sms'jes.
De conclusie van de onderzoekers: mensen ervaren een overdosis aan notificaties en dat kan leiden tot het aanpassen van hun gedrag.
"Steeds meer mensen zullen misschien het voorbeeld volgens van onze deelnemers en overwegen om drastischer maatregelen te nemen om weer controle te krijgen, door notificaties uit te zetten voor specifieke apps of door alles notificaties tijdens bepaalde dagdelen uit te zetten", schrijven de wetenschappers. "Op lange termijn zal dit het nut van notificaties om de betrokkenheid te vergroten, mensen met elkaar te verbinden en aanbevelingen te doen sterk verminderen."