De economie van Rusland presteert relatief sterk. Dat heeft veel te maken met de impuls die de militaire industrie geeft aan de economische groei. Dit betekent ook dat Rusland in een acute recessie kan belanden, als de oorlog in Oekraïne plots zou stoppen, volgens analist Elina Ribakova van de denktank Peterson Institute of International Economics

Het Internationaal Monetair Fonds becijferde dat de Russische economie dit jaar met 3,2 procent groeit, aanzienlijk sneller dan veel westerse economieën. Hoewel dit er op papier goed uitziet, loopt het land het risico op een harde economische landing, als de oorlogsinspanningen plots zouden ophouden, schrijft Ribakova in een opiniestuk voor de Britse krant Financial Times.

Volgens Ribakova zullen economische sancties Rusland niet tegenhouden om de strijd in Oekraïne voort te zetten, zoals de verwachting was. De vrees voor economische stagnatie zal president Vladimir Poetin en zijn adviseurs eerder bewegen om de militarisering van het land verder op te voeren, zelfs als de agressie tegen Oekraïne tot stilstand komt.

De economische veerkracht van Rusland die het afgelopen jaar zichtbaar werd, is vooral te danken aan de militair-industriële expansie, zwaar ondersteund door fiscale steun van het Kremlin.

Volgens Ribakova zijn de directe militaire uitgaven van Rusland sinds het begin van de oorlog meer dan verdrievoudigd en bedragen ze nu officieel 6 procent van het nationaal inkomen. Het werkelijke cijfer ligt volgens de analist waarschijnlijk nog hoger, omdat een substantieel deel van de overheidsuitgaven niet in de officiële cijfers zit.

Militaire industrie van Rusland schept banen in verwaarloosde regio's

Het aanjagen van de defensie-industrie helpt regio's in Rusland die het jarenlang moeilijk hebben gehad. Achtergestelde regio's krijgen nu een impuls als gevolg van de productieverschuiving. Lokale overheden melden een toename van het aantal banen, productiefaciliteiten en bedrijven, aldus Ribakova.

Sinds de start van de oorlog in Oekraïne is het totaal aantal militair-industriële vestigingen in Rusland gestegen van 2.000 naar 6.000.

De verschuiving naar op oorlog gebaseerde economische groei begint een structureel karakter te krijgen. Dat betekent volgens Ribakova dat voortdurende Russische agressie van belang is geworden om de economie draaiende te houden.

"Het terugdraaien van investeringen die tijdens de oorlog zijn gedaan, zal een enorme uitdaging zijn. Al tientallen jaren heeft Rusland geworsteld met onderinvesteringen en regionale ongelijkheid, waarbij slechts een handvol regio's die voornamelijk grondstoffen produceren netto bijdragers zijn aan het budgettaire transfersysteem", aldus Ribakova.

Als de vijandelijkheden zouden eindigen, is het goed mogelijk dat Rusland in een recessie belandt. Vanuit dat oogpunt is er dus een prikkel voor Poetin om de strijd voort te zetten: "Mochten de autoriteiten ervoor kiezen om de militarisering te stoppen, dan kan een harde economische landing de druk op de regering opvoeren. Die neemt nu al haar toevlucht tot onderdrukking om de macht te behouden", aldus de analist.

LEES OOK: Bizarre Russische ‘schildpadtanks’ kunnen wel degelijk effectief zijn