De cijfers die de geplaagde technisch dienstverlener Imtech dinsdagochtend bekendmaakt over het derde kwartaal, verschaffen naar verwachting weinig nieuwe inzichten in de financiële situatie van het Goudse installateursbedrijf.
Analisten zullen zoeken naar tekenen van enig herstel, bijvoorbeeld van de marges of de orderontvangst.
Imtech publiceerde op 7 oktober al cijfers over de eerste 8 maanden van 2014. Daarin bleven de orders achter, mede door terughoudendheid bij opdrachtgevers in verband met het boekhoudschandaal bij Imtech. Het bovendien zwaar verlieslatende bedrijf liet weten dat het daar voorlopig ook nog wel last van verwacht te houden.
Sinds begin oktober is de schuld flink teruggedrongen dankzij een enorme aandelenuitgifte ter grootte van 600 miljoen euro en de verloop van de ICT-divisie (voor 255 miljoen euro). Beide transacties werden evenwel pas afgerond na sluiting van de boeken over het derde kwartaal.
De begeleidende banken moesten overigens wel bijspringen om de nieuw uit te geven aandelen te slijten. Imtech wil het opgehaalde geld mede gebruiken om schulden af te lossen.
Door de uitgifte van nieuwe aandelen was de koers van het aandeel Imtech gezakt tot ongeveer 1 eurocent. Eind oktober kondigde Imtech aan een zogenoemde ‘omgekeerde splitsing’ van het aandeel door te voeren, waarbij 500 bestaande aandelen worden omgezet in 1 nieuw aandeel.
Wisselvallig Imtech
Analist Dirk Verbiesen van KBC (advies: sell) gaat op zijn best uit van een bescheiden herstel van de winstgevendheid, Hij wijst op de aanhoudend lastige economische omstandigheden in met name de Benelux, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. De weg naar margeherstel zou weleens lang kunnen blijken te zijn, waarschuwt hij.
Zijn collega Tijs Hollestelle van ING verwacht opnieuw "instabiele'' cijfers voor wat betreft de winstgevendheid. De verschillende bedrijfsonderdelen presteerden de afgelopen kwartalen nogal wisselvallig en blijven ook nu kwetsbaar voor eenmalige kostenposten.
"Wij hopen enige verbetering in de cijfers te zien'', zei Hollestelle. "Maar we zouden niet verbaasd zjn als het daar nog te vroeg voor blijkt te zijn.'' ING geeft geen advies voor Imtech omdat het betrokken was bij de recente claimemissie en (volgens de laatste melding van de AFM) een belang heeft in de onderneming van bijna 16 procent.
Boekhoudschandaal Imtech
Imtech doet nog onderzoek naar mogelijke overtredingen van mededingingswetten in de periode van 2008 tot en met 2010, zo meldde de geplaagde technisch dienstverlener begin deze maand.
Imtech is recent door een klokkenluider op de hoogte gesteld van de mogelijke overtredingen, die door zijn Duitse onderdeel in de energiesector zouden zijn begaan. Het bedrijf heeft een onderzoek ingesteld, dat nog niet is afgerond. Een woordvoerster kon desgevraagd niets over de verwachte uitkomsten zeggen.
Imtech werd vorig jaar geconfronteerd met omvangrijke fraude bij zijn onderdelen in Duitsland en Polen. In dat verband is het volgens het bedrijf nog altijd mogelijk dat er nieuwe misstanden aan het licht komen. Het nieuwe bestuur van Imtech benadrukte in een toelichting daar goed mee om te willen gaan.
De problemen in Duitsland en Polen dreven Imtech afgelopen anderhalf jaar naar de rand van de afgrond. Afgelopen tijd wist het bedrijf zijn voortbestaan te redden, via de verkoop van zijn ICT-divisie en de claimemissie van 600 miljoen euro. Die zorgde ervoor dat Imtech nu voor een groot deel in handen is van de banken die de emissie begeleidden.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl