Als de situatie bij de pensioenfondsen de komende tijd niet verbetert, dreigt voor een grote groep Nederlanders volgend jaar een beperkte korting op hun pensioen.
Dat blijkt uit berekeningen die De Nederlandsche Bank (DNB) vrijdag heeft gepresenteerd.
In totaal dreigt voor 1,8 miljoen werkenden en ouderen, die zijn aangesloten bij 27 verschillende fondsen, een korting van gemiddeld 0,5 procent. Bij een modaal aanvullend pensioen van zo’n 1.100 euro per maand gaat het dan om een korting van 5,50 euro bruto per maand. Circa 200.000 gepensioneerden zouden volgend jaar hun uitkering al zien dalen, de rest van de getroffenen werkt nog.
“Kortingsmaatregelen in 2017 komen met de dag dichterbij”, zei directeur Guus Wouters van metaalfonds PMT vorige maand. “We verkeren in de gevarenzone”, benadrukte ABP-voorzitter Corien Wortmann-Kool. “Er blijft een aanzienlijke kans dat we de pensioenen in 2017 voor het eerst in ons bestaan moeten verlagen”, aldus directeur Peter Borgdorff van zorgfonds PFZW.
Het rapport van DNB is een tussenstand en gaat er expliciet vanuit dat er vanaf maart tot het eind van het jaar geen herstel optreedt bij de pensioenfondsen. Eind dit jaar wordt besloten welke maatregelen fondsen precies moeten nemen om hun situatie te verbeteren. Daarvoor wordt gekeken naar hoe ze er dit jaar gemiddeld voorstonden.
Pensioenfondsen kwetsbaar
De problemen bij klassieke pensioenfondsen hebben zich de afgelopen jaren opgestapeld: grillige beurskoersen, een steeds grotere druk van een vergrijzend werknemersbestand en de extreem lage rente. Die lage rente maakt het steeds lastiger om pensioenpremies rendabel te beleggen in relatief veilige obligatieleningen en daarmee toekomstige uitkeringen te waarborgen.
Uit een recente stresstest van de Europese toezichthouder voor verzekeraars en pensioenfondsen EIOPA bleek dat de Nederlandse pensioensector kwetsbaar is voor schokken op de financiële markten. Vergeleken met andere Europese landen heeft de sector daardoor een hoog risicoprofiel.
Hoe kwetsbaar de situatie is, werd in oktober vorig jaar nog eens duidelijk, toen bleek dat pensioenfondsen door slechte beleggingsresultaten in de zes maanden daarvoor 140 miljard euro aan pensioenvermogen kwijt waren geraakt. De portefeuilles van de fondsen werden hard geraakt door een combinatie van forse correcties op de obligatiemarkten, onzekerheid over het rentebeleid, angst voor een ‘Grexit’ en de haperende groei van de Chinese economie.
Dekkingsgraden verslechteren
Hoe een fonds ervoor staat, is te zien aan de hand van de zogeheten beleidsdekkingsgraad. De dekkingsgraad meet de verhouding tussen de bezittingen en de som van alle toekomstige uitkeringsverplichtingen. Bij een waarde van 100 procent staat er tegenover elke euro aan bezittingen precies één euro aan bezittingen. Bij een lager percentage is de som van de verplichtingen groter dan de waarde van de bezittingen.
De graadmeter is bij PME inmiddels teruggezakt tot 90,8 procent, waardoor het gemiddelde over het afgelopen jaar op 95,8 procent komt. PFZW scoort nog slechter, met een dekkingsgraad van 88,9 procent en een gemiddelde van 95 procent. ABP kent nu een gemiddelde van 96,8 procent en PMT staat op 96,7 procent. Van de grote fondsen staat alleen bpfBOUW er nog redelijk voor, met een gemiddelde score van 108,8 procent.
Koopkracht ouderen
Het kabinet blijft de ontwikkeling van de pensioenen nauwgezet volgen, maar ziet geen reden om "acuut'' maatregelen te nemen, zei staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken in reactie. "We kijken elke maand hoe het zich ontwikkelt", aldus de bewindsvrouw. Ze wijst er ook op dat de cijfers over de maand april weer iets positiever waren.
In augustus kijkt het kabinet in het kader van de begroting voor 2017 naar de koopkrachtplaatjes. Mocht dan blijken dat ouderen er op achteruit gaan omdat pensioenfondsen moeten gaan korten, dan zal het kabinet deze groep zo goed als zeker tegemoet komen.
Vakbond FNV riep politici op "de koopkracht van ouderen te beschermen''. Vicevoorzitter Gijs van Dijk sprak daarbij van zorgwekkende cijfers. "De koopkracht van ouderen stond al enorm onder druk. Linksom of rechtsom moet er een oplossing komen. Laat de politiek snel duidelijk maken hoe ze dit gaat oplossen."
Bron: Z24/ANP
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl