Vrienden maken als volwassene is lastig.

Er zijn zoveel dingen om over na te denken – waar ontmoet je nieuwe mensen en hoe spendeer je tijd? En wat als je iemand echt mag, maar je weet niet zeker of dat wel wederzijds is?

Verschillende psychologische onderzoeken stellen dat er een paar simpele manieren zijn om jezelf meer ‘likeable’ te maken. Iets wat op verschillende gebieden handig kan zijn, van vriendschappen tot sollicitaties. Hier vind je een paar van onze favoriete tips:

Reveal, don’t conceal

friends

Het is verleidelijk om verlegen te reageren op vragen, omdat je niet te veel persoonlijke informatie wilt delen.

Wat blijkt: mensen zullen je positiever zien wanneer je die informatie wel deelt, aldus een onderzoek van Harvard Business School. De onderzoekers keken naar welke invloed onthullende versus geheime informatie had bij twee scenario's: potentiële dates en potentiële werkgevers.

De deelnemers werden in twee groepen opgedeeld. De ene helft kreeg het vooruitzicht op een date, de rest kon kiezen of ze wel of niet met deze individuen op date gingen. Vervolgens werd de eerste groep nog een keer opgedeeld. De ene helft waren 'onthullers' die toegaven niet normaal gedrag te vertonen, zoals fantaseren over iets ergs doen. De andere helft waren 'verstoppers' die deze informatie niet deelden.

Toen de andere groep moest kiezen met wie ze liever op date gingen, koos 79 procent voor de onthuller.

De onderzoekers voerden het experiment nogmaals uit, alleen nu in een sollicitatiesetting. De uitkomst was ongeveer hetzelfde. Deelnemers moesten reageren op vragen als 'heb je ooit drugs gebruikt?' Ze konden ja zeggen, nee of kiezen om niet te antwoorden. Vervolgens mochten de potentiële werkgevers hun favoriete kandidaten kiezen. Uiteindelijk waren de werkgevers vooral geïnteresseerd in de mensen die 'ja' zeiden, meer dan zij die niet antwoordden of 'nee' zeiden.

Ander onderzoek ondersteunt dit. De American Psychological Association kwam erachter dat mensen die meer doen aan 'intimate disclosures' vaker leuker worden gevonden dan mensen die minder over zichzelf delen. Uit de studie blijkt ook dat mensen meer persoonlijke informatie delen met mensen die ze mogen.

Deel iets persoonlijks

aziz-ansari-eric-wareheim-master-of-none-netflix

Uit dezelfde categorie: iets over jezelf delen wat de meeste mensen niet weten kan voor meer intimiteit zorgen.

Een typisch voorbeeld hiervan is een studie uit 1997 van psycholoog Arthur Aron. Aron liet zien dat twee mensen die hun band willen verbeteren dat zelf kunnen doen, in een korte periode.

Aron deelde een groep mensen op en maakte duo's binnen de twee teams. De duo's moesten 45 minuten met elkaar praten. Terwijl de eerste groep 45 minuten aan small talk deed, kreeg de tweede groep een lijst met vragen die hen dichter bij elkaar moesten brengen.

Niet heel verrassend: de groep met de vragenlijst voelde dicht meer verbonden met elkaar na 45 minuten. Zes maanden later bleken twee deelnemers (een fractie van de studiegroep) verliefd op elkaar te zijn.

Geef complimenten — maar niet teveel

vriendschap opbouwen volwassene

De woorden die jij gebruikt om een ander te omschrijven kunnen veel zeggen. Sommige onderzoeken stellen dat mensen onbewust de woorden die jij gebruikt om anderen te beschrijven hangen aan jouw persoonlijkheid. Het maakt niet uit of het positief of negatief is, dus let op je woorden.

Hoewel complimenten altijd wel goed zijn, kun je beter toch maar oppassen. Onderzoek stelt dat - als het over mensen overhalen gaat - en overdaad aan complimenten tegenovergesteld werkt. Je kunt nog zelfs beter eerst negatieve feedback geven en daarna positieve.

De Universiteit van Minnesota testte dit in 1965. Tachtig vrouwelijke studenten werkten in duo's aan een opdracht en zouden hun maatje horen roddelen over hen. (In realiteit hadden de onderzoekers aangegeven wat de partners stiekem moesten zeggen.)

In het eerste scenario waren de commentaren louter positief, in de tweede waren alle opmerkingen negatief, bij de derde veranderden de opmerkingen van positief naar negatief en bij de laatste groep van negatief naar positief. Over het algemeen mochten de deelnemers hun partners het meeste wanneer de opmerkingen van negatief naar positief gingen. Dit suggereert dat mensen van het gevoel houden dat ze iemand over moeten halen.

Kortom: wil je dat mensen je mogen, wees dan niet bang om een en ander over jezelf te delen.

LEES OOK: 10 typische gedragstrekjes die bepalen hoe anderen over je denken