Heb je soms het gevoel dat je collega’s je niet echt serieus nemen en dat je een buitenstaander bent?
Belanden de meest impopulaire taken meestal op jouw bureau? Wordt er informatie voor je achtergehouden of hoor je collega’s achter jouw rug om roddelen?
Volgens managementconsultant Carmen Schön kun je er zelf iets aan doen. Besef je alleen wel dat je zelf waarschijnlijk ook niet helemaal onschuldig bent.
“Meestal beland je niet zomaar in deze situatie, maar werk je er actief aan mee”, zegt ze in een interview met Business Insider Duitsland. “Heel belangrijk zijn de vragen: hoe komt het dat iemand mij in deze rol ziet? Hoe heb ik zelf bijgedragen aan de groepsdynamiek? Wat doe ik iedere dag waardoor de situatie alleen maar verslechtert”
Misschien ben je gewoon niet zo communicatief sterk, en werkt je lichaamstaal ook niet mee. Of misschien ben je een buitenstaander, omdat jij je anders gedraagt in het dagelijkse kantoorleven. “Misschien ga je nooit mee lunchen, denk je niet met de groep mee, of bouw je een muur om je heen”, zegt Schön.
Je kunt patronen doorbreken
Denk hier eens over na. Probeer je gedrag zo te veranderen, dat je collega's niet langer het gevoel hebben dat je ze afwijst. Heb je jezelf geanalyseerd en negatieve eigenschappen aangepast, dan komt het er op aan structuren op kantoor ook rechtstreeks aan te pakken.
Schön adviseert: "Ik zou mezelf verdedigen en werk weigeren waar ik niet geschikt voor ben." Je kunt bijvoorbeeld tegen je collega's zeggen: "Ik help je graag, maar ik ben niet degene bij wie je moet zijn voor deze taak."
Daarbij zou je de kwestie bij je collega's neer kunnen leggen, zegt de coach. Vertel kort wat je dwars zit en probeer samen de situatie te verbeteren. Doe dit zeker niet met het voltallige team, maar benader degene bij wie het probleem het meeste speelt.
Een-op-een bespreken
"Ik zou dergelijke problemen altijd ophelderen in gesprekken onder vier ogen. Mensen hebben de neiging om kuddegedrag te vertonen, daarom zou ik eerst even kijken wie de aanvoerder van de groep is", zegt Schön.
De meeste groepen hebben een alfa-type, de rest loopt alleen maar mee. "Ik zou met deze persoon praten en proberen vrienden met hem of haar te worden, in de hoop dat de volgers hun gedrag veranderen."