Ondernemen doen we al lang niet meer alleen binnen onze eigen landsgrenzen. Maar vrijwel iedere ondernemer kan zich wel een moment voor de geest halen waarop hij schrok van een fikse telefoonrekening na een bezoek aan het buitenland.

Aangezien je eigen, Nederlandse provider in het buitenland niet beschikbaar is, wordt er automatisch gezocht naar een netwerk van een buitenlandse provider dat wel beschikbaar is.

Voor het gebruik van het buitenlandse netwerk betaal je roamingkosten. Gelukkig zijn er veel manieren waarop je deze kosten binnen de perken kunt houden.

Kies het juiste abonnement

Check allereerst je abonnement. Bij Vodafone is er bijvoorbeeld het Red Business en het Red Business Super abonnement. In 43 landen buiten Nederland, ben je met deze abonnementen geen extra kosten kwijt. Je belt, sms’t en internet gewoon binnen je bundel.

Onder deze Voordeellanden vallen alle landen uit de Europese Unie en een flink aantal landen daarbuiten, zoals Japan, Turkije, Australië en Nieuw-Zeeland. Daarmee is 86% van de zakenreizen vanuit Nederland al afgedekt en kun je onbezorgd internetten (tot 1 GB), bellen en sms’en.

Uiteraard hangt het sterk af van je mobiel gebruik, maar veel mensen die met enige regelmaat in het buitenland zitten zijn goedkoper uit met deze abonnementsvorm die Vodafone aanbiedt.

Wees wijs met dataslurpers

Bovendien is het verstandig om goed zicht te hebben in de belangrijkste dataslurpers. Zet bijvoorbeeld automatische updates uit adviseert Consuwijzer. Je telefoon maakt namelijk geregeld ongemerkt contact met het internet om bijvoorbeeld nieuwe emails op te halen, WhatsApp berichten te checken of om op Facebook of LinkedIn nieuwe berichten te laden. Je kunt bij de instellingen van je telefoon voordat je op reis gaat instellen dat dit niet meer automatisch gebeurd.

Dan zijn er nog data verslindende diensten waar je actief gebruik van maakt. Het bekijken en uploaden van video’s en plattegronden bijvoorbeeld. Een YouTube filmpje bekijken kost je al gauw 1MB per minuut. Even de weg zoeken door je in het buitenland met Google Maps de weg te laten wijzen? Weet dan wel dat het laden van een kaart zo’n 1MB aan data vraagt. Wanneer je je vervolgens verplaatst, laadt de kaart zich opnieuw en wordt er weer data gevraagd.

Zet mobiel internet in het buitenland uit

De meest rigoureuze manier om de kosten van het gebruik van je telefoon in het buitenland binnen de perken te houden is om het gebruik van mobiele data in het buitenland uit te zetten. Je weet dan zeker dat je niet per ongeluk toch data verbruikt en betaalt alleen roamingkosten wanneer je belt of gebeld wordt in het buitenland.

Wanneer je met je telefoon data wilt gebruiken, ben je echter wel afhankelijk van lokale wifi hotspots. Die zijn ten eerste niet overal beschikbaar en bovendien niet altijd veilig.

Buitenland module

Wie sporadisch in het buitenland zit en geen kostbare tijd wil verliezen met het zoeken naar wifi hotspots, kan voor een vast bedrag bij vrijwel iedere provider extra belminuten of data in het buitenland kopen. Door vooraf voor een vast bedrag een extra module af te sluiten, houd je de kosten in de hand. Wanneer je door 80% en 100% van je module heen bent, ontvang je een bericht van je provider en kun je ervoor kiezen om nogmaals een extra module te kopen.

Tot slot is er bij verschillende aanbieders nog de mogelijkheid om een specifiek land buiten Nederland aan te merken als favoriet. Vodafone kent bijvoorbeeld de module Favorite Country die als aanvulling op je abonnement is af te sluiten.

Met name voor mensen die langere tijd of heel regelmatig in de Verenigde Staten en Canada, Rusland, China of Brazilië verblijven, is deze optie aantrekkelijk. In deze landen zijn de roamingkosten zonder aanvullende module torenhoog, met de module bel je bijna tegen lokaal tarief en bespaar je dus veel geld.

Dit is het tweede artikel in een reeks van de Maand van de Zakenreiziger. Deze maand wordt mogelijk gemaakt door Vodafone.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl