“Wat zit er vandaag weer op de bammetjes?” Jiskefet stak er al de draak mee, maar waarschijnlijk is het één van de meest gestelde vragen onder werktijd.
Dat de lunch een belangrijk onderwerp is, begrepen ze ook al in de late 19de eeuw. Toen kozen geleidelijk aan steeds meer fabrieken voor een kantine waarin werknemers snel en goedkoop een maaltijd konden kopen. Op deze manier brachten de arbeiders een deel van hun loon weer terug in het bedrijf.
We keken naar hoe de stand van zaken is bij verschillende Nederlandse hoofdkantoren vandaag de dag. Is het culinair hoogstandje met de nodige arbeidsvitaminen of zou Jos (van debiteuren/crediteuren) er wel raad mee weten? ‘Toedeledokie!’
Bekijk de foto’s hieronder. (Werk je bij een groot Nederlands bedrijf en wil je (anoniem) je mening kwijt over de bedrijfskantine van jouw werkgever? E-mail naar [email protected])
G-Star
Wolters Kluwer
Philips
Bij Philips in Eindhoven gingen dagelijks twee- tot drieduizend kroketten over de toonbank van de bedrijfskantine, vertelde een oud keukenchef.
Unilever
De 'kantine' van Unilever in Rotterdam werd in 2007 uitgeroepen tot beste bedrijfsrestaurant.
Shell
"In de kantine word je eerst langs fruit, verse salades, vruchtensappen en soepen geleid. Kroketten liggen ergens verscholen in een hoekje. De menukaart in het bedrijfsrestaurant vermeldt het aantal calorieën bij elke maaltijd", zo vertelt een medewerker aan BN De Stem.
Ahold
Naast de inpandige AH to Go kunnen werknemers ook terecht in de bedrijfskantine voor een lunch die wordt verzorgd door Albron. Hier zijn dan ook producten te vinden die níet van Albert Heijn afkomstig zijn. Medewerkers kunnen hun lunch ook afrekenen met hun telefoon, op deze manier test Albert Heijn zijn nieuwste betaalmethode.
Sanoma
Op dit moment wordt de bedrijfskantine nog gecaterd door Sodexo, vanaf juli zal dit Cormet zijn. Een cateraar die zich meer richt op gezond en verantwoord eten. Op dit moment zijn er verschillende Instagram-accounts die regelmatig verslag doen van het wel en wee in de bedrijfskantine, waaronder 'Niet veel soeps' en 'Snackspert'.
Booking.com
'Zelfs als je er niet eet, moet je betalen voor de kantine en het eten is verschrikkelijk', zette iemand een paar jaar geleden op Glassdoor. Of dit was slechts één mening, of er is een en ander veranderd. Booking.com destijds tegenover NRC: 'De lunch kost in Amsterdam 1 euro per dag; daarvoor krijgen werknemers een gezond lunchaanbod, ingericht op de tachtig nationaliteiten die bij ons werken: vers fruit, salades, sandwiches, Aziatische gerechten et cetera', aldus een woordvoerder.