De Amerikaan Grant Sabatier slaagde erin als twintiger in om financieel onafhankelijk te worden. Op z’n 30ste was hij een selfmade miljonair met omgerekend een vermogen van 1 miljoen euro.
Dat klinkt misschien onmogelijk, maar volgens Sabatier kan iedereen financieel onafhankelijk worden als je zijn plan van zeven stappen volgt. “Dit werkt omdat het stappenplan alle aspecten van je persoonlijke financiën optimaliseert”, schrijft hij in zijn boek Financial Freedom: A Proven Path to All the Money You Will Ever Need.
“Elke stap bouwt voort op de vorige. Dat maakt het totale plan veel krachtiger dan elke stap afzonderlijk.” Dit zijn de zeven stappen:
1. Bepaal wat je nodig hebt om financieel onafhankelijk te zijn
Vraag jezelf eerst af wat je nodig hebt. Sabatier geeft toe dat dat voor iedereen iets anders kan betekenen. “‘Jouw Bedrag’ kan zijn wat je nodig hebt om je studieschuld of hypotheek af te betalen, zes maanden aan vaste lasten te betalen, twee jaar zorgeloos rond te reizen of genoeg geld om te stoppen met werken.”
Uiteindelijk hangt het ervan af welke levensstijl je jezelf wil aanmeten. Je Bedrag rolt voort uit een simpele som: vermenigvuldig je geschatte jaarlijkse uitgaven met 25 of 30. Dat kom je in de buurt van het vermogen dat je nodig hebt om uit de inkomsten daarvan die uitgaven te financieren. Hoe jonger je begint met geld opzij zetten en beleggen, hoe minder je hoeft in te leggen om sneller te stoppen met werken, aldus Sabatier.
Dan moet je wel een paar regels in ogenschouw nemen. Ten eerste zul je minstens 25 jaarinkomens bij elkaar moeten sparen en beleggen. Ook kun je het best zo lang mogelijk wachten met het opnemen van rendement dat je uit je beleggingen haalt. Ook moet je altijd rekening houden met een spaarbuffer voor onvoorziene uitgaven. Ten slotte is het ook van belang dat je ónder je stand leeft en je uitgaven niet stijgen boven wat je binnenkrijgt.
2. Bereken je huidige netto vermogen
Zodra je Je Bedrag hebt vastgesteld, heb je nog een ander getal nodig: je netto vermogen. Dit is je financiële scorekaart. Je telt je bezittingen - contanten, huis, spaargeld en beleggingen - bij elkaar op en trekt schulden daarvan af.
Vervolgens vergelijk je het bedrag dat je als einddoel hebt gesteld met je huidige netto vermogen. Dan zien je hoe ver je van je doel bent verwijderd. "Als je blijft sparen en investeren, zal je netto vermogen blijven groeien en door samengestelde rente accelereert die groei telkens verder."
3. Zorg dat je anders omgaat met geld
"Meer geld vergaren dan je voor mogelijk hield, is onmogelijk als je niet anders over geld gaat nadenken", schrijft Sabatier. Ongeacht je einddoel, hangt het hele plan af van drie variabelen: je inkomen, je opgebouwde vermogen en je uitgaven.
"Het probleem met financieel advies is dat het zich vaak op slechts twee van deze variabelen concentreert. Om in een gestaag tempo vermogen op te bouwen, moet je naar deze drie zaken tegelijk kijken. Als je je uitgaven verlaagt terwijl je inkomen groeit, heb je meer geld over om te sparen en beleggen."
Sabatier voegt er ook aan toe dat je inkomen vergroten eenvoudiger is dan je uitgaven te verlagen. Je kunt nu eenmaal maar zoveel bezuinigen voordat je op een houtje moet bijten.
4. Concentreer je op je grootste uitgavenposten
Houd je uitgaven in de gaten, maar blijf er niet te lang op hangen, adviseert Sabatier. "Het hanteren van een extreem gedetailleerd uitgavenbudget, geeft je telkens het gevoel dat je tekort schiet. Het zorg ervoor te terughoudend zijn met sparen en beleggen."
Hij vergelijkt een strikt uitgavenbudget met op dieet gaan: "Hoe schuldiger je je voelt, hoe lager de motivatie om door te gaan."
Concentreer je daarom op de grote uitgavenposten: woonlasten, vervoer, eten en energiekosten. Als je daar significante besparingen weet te boeken, levert dat veel op.
5. Haal zo veel mogelijk uit je baan
Je fulltime baan is extreem belangrijk in dit stappenplan. Die staat namelijk niet alleen voor inkomen nu, maar ook in de toekomst. Hij is essentieel als je het beoogde eindvermogen zo snel mogelijk wil bereiken.
Salarisonderhandelingen zijn daarom belangrijker dan we vaak denken, omdat een structureel hoger loon ruimte schept om sneller te sparen.
Vergeet daarbij niet dat je als werknemer moet blijven werken aan je vaardigheden. "Hoe waardevoller en diverser jouw vaardigheden zijn, des te meer je betekent voor een werkgever. Blijf bouwen aan je skills en je netwerk. Dat levert een fors rendement op."
Wil je miljonair worden? Lees dan ook deze stukken:
- Miljonair worden? Deze bedragen moet je 10, 20 of 30 jaar lang maandelijks opzij zetten
- Er zijn 3 soorten miljonairs – en eentje daarvan is veruit het meest succesvol
- 9 dingen die je moet doen om vóór je dertigste miljonair te worden
6. Zorg voor neveninkomsten
"Neveninkomsten versnellen de groei van je vermogen", schrijft Sabatier. "Elke cent die je steekt in iets dat neveninkomsten oplevert, helpt om sneller je einddoel te halen."
Het is makkelijker dan ooit om een winstgevende 'side gig' op te zetten, maar de meeste mensen doen het op de verkeerde manier. Ze steken hun tijd in de plannen van iemand anders; of ze wedden op een idee dat vanaf het begin al kansloos was. In beide gevallen ben je niet bezig handig bezig.
Sabatier stel dat het genereren van passieve inkomsten veel nuttiger is. Dus iets dat je opzet en waar je vervolgens niet veel meer voor hoeft te doen. Bijvoorbeeld een investering in een huurpand dat extra inkomsten oplevert. Dan heb je extra inkomen om maandelijkse kosten mee te denken en dus ruimte om meer geld opzij te zetten. "Dat biedt je meer flexibiliteit en potentieel de kans om heel snel financieel onafhankelijk te worden."
7. Begin vroeg met beleggen en zet zoveel mogelijk opzij
"Wanneer je gaat beleggen, verdient jouw geld meer geld. Dan hoef je dus niet zozeer je eigen tijd op te offeren. Beleggen is de ultieme vorm van passief inkomen."
Sabatier adviseert om breed te spreiden: niet alleen over verschillende bedrijven, sectoren en landen. Maar kijk bij vastrentende beleggingen ook naar verschillende looptijden. Vergeet tot slot niet om de kosten van beleggingen in kaart te brengen, want die kunnen een enorme impact hebben op het rendement.