Dus je wilt gelukkiger, gezonder en succesvoller zijn? Dat hoeven geen goede voornemens voor volgend jaar te zijn, je kunt meteen aan de slag. Maar met de vele adviezen en een gebrek aan tijd, is het moeilijk te bedenken waar je moet beginnen.

Het volgende 21-daagse zelfhulpprogramma is speciaal ontwikkeld voor drukbezette mensen. Het bevat gewoonten die een groot verschil maken als je ze eigen maakt… en een zooitje taken die de meesten van ons waarschijnlijk almaar uitstellen.

Je kunt op een maandag beginnen en proberen de acties te ondernemen op de aangegeven dagen. We raden aan om aan het programma te starten met minstens één andere persoon, dat is leuker en je kunt elkaar in de gaten houden.

De volgende foto’s tonen de acties die je moet ondernemen en welke wetenschappelijke onderbouwing daarachter ligt.

Dit is een geupdate versie van een ouder artikel. Drake Baer schreef de oudere versie


MAANDAG, DAG 1: Flos je tanden en doe dit iedere dag, de rest van je leven

Foto: About.com/YouTube

Geloof het of niet, veel mensen flossen hun tanden niet iedere dag. Terwijl deze essentiële techniek voor mondhygiëne je tanden en tandvlees vrijhoudt van tandplak. Zo bescherm je je tanden naarmate je ouder wordt, wat weer tandartsrekeningen scheelt. Sommige onderzoeken hebben zelfs uitgewezen dat er een verband is tussen flossen en een lager risico op hartziekten, diabetes en dementie.

Ben je één van die personen die niet flost, begin dan vandaag en maak er een gewoonte van.

Hoe je dat doet?

Begin klein, zo adviseert Stanford-psycholoog B.J. Fogg. Hij is een vooraanstaand onderzoeker op het gebied van werken met gewoonten. Wanneer je probeert van een activiteit een gewoonte te maken, helpt het om zo klein mogelijk te beginnen. Want het is belangrijker om een activiteit op te nemen in je dagritme, dan om iets perfect te doen, zegt Fogg.

Je kunt dit toepassen op alle gewoonten, dus begin met flossen, ook al is het maar één tand. Dan ben je goed bezig. Neem je je hele gebit onder handen, dan nog beter.


DINSDAG, DAG 2: Werk je in het zweet en doe dat iedere dag, de rest van je leven.

Sporten is zo'n beetje een wondermiddel. Het kan je geheugen, slaapkwaliteit, seksuele prestaties en de gezondheid van je hart verbeteren, naast andere dingen. Een klein beetje sporten brengt al grote voordelen met zich mee.

Onderzoek toont aan dat slechts vijf tot tien minuten hardlopen per dag, jaren aan je leven kan toevoegen. Als je hier nu een gewoonte van maakt, bouw je dus aan je levensduur. Een intervaltraining van zeven minuten werkt dus ook, en langer uiteraard nog meer. De crux is om een sport te vinden die je blijft volhouden. En schroom niet om klein te beginnen!


WOENSDAG, DAG 3: Begin een dagboek en schrijf iedere dag, de rest van het programma

dagboek, schrijven

Psychologen bestuderen 'expressief schrijven', ofwel het opschrijven van moeilijke momenten in het leven, al tientallen jaren.

Uit hun bevindingen blijkt dat een paar minuten schrijven van alles verbetert, van je humeur tot je immuunsysteem, tot sportprestaties. Psychologen hebben met onderzoek herhaaldelijk ontdekt dat het bijhouden van een 'dankbaarheidsdagboek' het welzijn kan verbeteren.

Je kunt dit ook toepassen op je werk: mensen die over hun baan schreven, presteerden 23 procent beter op het werk, zo heeft onderzoek van de Harvard Business School aangetoond. "Als mensen de kans krijgen om na te denken over hun werk en erop te reflecteren, ervaren ze een boost van zelfredzaamheid", zei HBS professor Francesca Gino. "Ze hebben er meer vertrouwen in dat ze dingen kunnen bereiken. Het resultaat daarvan is weer dat ze meer energie steken in wat ze doen."

Dus probeer elke dag al schrijvend te reflecteren, als onderdeel van dit leven-verbeter-avontuur. Je kunt daarbij ook proberen om te kijken naar toekomstige taken. Als die voorbereiding nodig hebben, kun je alvast beginnen met plannen.

Als tijdens dit programma blijkt dat het bijhouden van een dagboek nuttig voor je is, ga er dan vooral mee door.


DONDERDAG, DAG 4: Lees eens een boek

lezen, park

Begin aan iets dat steeds zeldzamer wordt in het moderne leven: lees een roman

Waarom het fictie moet zijn? Sommige psychologen betogen op basis van onderzoek dat het lezen van fictie  sociale vaardigheden verbetert. Ook zijn er studies die suggereren dat lezen mensen empathischer maakt.

Hoewel andere onderzoekers het idee tegenspreken dat je verandert door te lezen, denken we toch dat het het waard is om een roman op te pakken.

Grote leiders, van Barack Obama tot Bill Gates en Elon Musk, raden allerlei boeken aan. Het gaat dan vaak om fictie waarvan zij denken dat het lezers helpt om de wereld beter te begrijpen. In het algemeen is lezen een manier om zaken vanuit een bepaald perspectief te zien. Tegelijkertijd is het even een pauze van de alles opslokkende en afleidende online wereld.


VRIJDAG, DAG 5: Ga lunchen met een collega die je niet zo goed kent

Bij netwerken, denk je waarschijnlijk aan een kop koffie doen met een potentiële klant, werkgever of een mentor ten behoeve van je carrière. Maar daarmee loop je contacten mis die kunnen uitmonden in waardevolle relaties op kantoor.

Vraag liever een collega die je oppervlakkig kent om samen een lunch te pakken, in plaats van achter je bureau te eten of weer met dezelfde medewerker naar de kantine te lopen.

Corporate coach Beth Weissenberger van Handel Group heeft met leidinggevenden van bedrijven als General Electric en The New York Times gewerkt. Ze leerde hen door de kantoorpolitiek te navigeren, om zo tot een maximum aan productiviteit en succes te komen. Als Weissenberger het over kantoorpolitiek heeft, bedoelt ze niet roddels en manipulatie. Het gaat om het opbouwen van zinvolle relaties met mensen door wie je de hele dag omringd bent.


ZATERDAG, DAG 6: Ga naar een museum

Foto: source Popova Valeriya / Shutterstock.com

Een bezoekje aan een museum is behalve leuk, ook goed voor serie cognitieve functies die je helpen meer creatief, geletterd en veelzijdig te worden.

Studenten die een kunstmuseum bezochten, konden daarna kritischer denken en ze waren sociaal toleranter. Bij andere volwassenen waren vergelijkbare effecten te zien.

Museumbezoek kan ook geestelijke moeheid verlichten en je concentratie op dezelfde manier herstellen als buitensporten kan, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Queensland in Australië.

Daarbij is naar het museum gaan een onderneming waarbij je op zoek gaat naar iets nieuws. Je brein wordt daardoor getriggerd om open te staan voor het leren van nieuwe dingen. Dit brengt niet alleen langdurig cognitieve voordelen met zich mee, het is ook een van de vijf belangrijke persoonlijkheidskenmerken: openstaan voor nieuwe ervaringen. Dit kenmerk wordt sterk geassocieerd met creatieve prestaties.

Ben je al een museumganger? Ga dan naar een museum waar je nog niet eerder bent geweest. Was de laatste keer dat je een museum van binnen zag, tijdens een schoolreisje? Ga er dan als de wiedeweerga heen, met een open geest.


ZONDAG, DAG 7: Doe vrijwilligerswerk

Er zijn ontelbaar veel goede doelen die hulp kunnen gebruiken, maar als dat je niet motiveert om de handen uit de mouwen te steken, weet dan dat vrijwilligerswerk je leven verbetert.

Toewijding in de vorm van genereus gedrag zorgt ervoor dat mensen zich goed voelen, net zo goed als dat ze zich zouden voelen als hun inkomen zou verdubbelen, blijkt uit onderzoek van de Harvard Business School.

Met het helpen van mensen, voel je empathie. Op momenten van empathie geven je hersenen het hormoon oxytocine vrij, dat verlaagt het niveau van een ander hormoon: het stress veroorzakende cortisol. Het mooie hieraan is dat wanneer je eenmaal bent begonnen met vrijwilligerswerk, je dit waarschijnlijk met enige regelmaat blijft doen. Op die manier wordt de wereld een betere plek.

Meteen aan de slag gaan? Check de vrijwilligers vacaturebank.


MAANDAG, DAG 8: Houd je uitgaven bij en budgetteer, bijvoorbeeld met een app

budgetteren, app

Geld uitgeven is gevaarlijk makkelijk. En als je het niet bijhoudt, smijt je het nog sneller over de balk.

Nu denk je misschien: budgetteren? BLEH. Maar de afgelopen jaren hebben verschillende bedrijven apps gebouwd waarmee het makkelijker is om je uitgaven bij te houden en te budgetteren. Ook banken, bijvoorbeeld ASN Bank, hebben in hun betaalapps soms functies toegevoegd waarmee je uitgaven kunt categoriseren of plannen. Ook is het mogelijk om spaarpotjes aan te maken.

Hier vind je een overzicht van digitale huishoudboekjes van de Consumentenbond.

Over het algemeen is het goed voor je financiën om er juist even niet aan te denken, zodat je kunt uitvogelen waar je prioriteiten liggen.

De Japanse manier van budgetteren Kakebo, Japans voor kasboek, houdt hier rekening mee. Het bevat ingebouwde evaluatiemomenten waarop je bekijkt of je je eigen 'beloften' bent nagekomen en waarop je op nieuwe doelen kunt broeden.


DONDERDAG, DAG 9: Dump kleding die je een jaar niet hebt gedragen

Misschien krijg je nostalgische gevoelens bij die gescheurde jeans uit je middelbare schooltijd, maar je gaat hem echt niet buitenshuis dragen. Dikke kans dat je kast meer kledingstukken herbergt die je eigenlijk niet meer nodig hebt.

Laat die items los en geef ze aan iemand die ze draagt. Je kunt ze aan het Leger des Heils geven of bijvoorbeeld aan vluchtelingen doneren. Maar zij hebben ook niets aan een jeans die uit elkaar valt of een uitgerafelde trui, dus gooi die gewoon weg in een container voor recycling.

Het wegdoen van je kleding hoeft natuurlijk niet per se een altruïstische aangelegenheid te zijn. Bevrijdingsdag en Koningsdag komen eraan, dus wellicht kun je ermee cashen op de vrijmarkt. Of breng je oude kledingstukken naar de kringloop, verkoop je ze op Marktplaats of via een Facebookgroep voor jouw regio, zoals Amsterdam Yardsale.

In ieder geval is het goed voor je huis om het te ontdoen van troep. Plus je hebt ruimte voor nieuwe kleding die je mooier vindt.


WOENSDAG, DAG 10: Houd je ongelezen e-mail in toom

Foto: Kevin Loria/Business Insider

"Mensen krijgen de hele dag door zoveel informatie, dat ze hun gezond verstand verliezen", schreef Gertrude Stein in 1946.

Als ze had geweten waar we vandaag de dag mee overspoeld worden...

Gelukkig zijn er een paar trucs om je ongelezen e-mail terug te brengen naar nul, of in ieder geval tot een behapbaar getal - dit gaat je wel even tijd kosten.

Ten eerste: meld je af voor nieuwsbrieven die je toch nooit leest. Meestal vergt dit maar één of twee kliks onderaan elke nieuwsbrief.

Dan, er zijn een paar tactieken voor als je van alles af wilt.

Een ervan is om alles zoveel mogelijk te deleten of te archiveren, of het nu een oude nieuwsbrief, aanbieding of digitale aankoopbon is. Beantwoord daarna elk bericht dat kan worden beantwoord en trek voor elke antwoord vijf minuten uit.

Zijn er mails die meer tijd vergen, gebruik dan het volgende systeem: Archiveer de mails in een 'later beantwoorden'-map en plan in je agenda wanneer je dat gaat doen. Je kunt hiervoor ook een app als Boomerang gebruiken, die laat een e-mail in je inbox verschijnen na een bepaalde periode. Met de app kun je ook e-mails voor verzending plannen.

Wordt het je allemaal even te veel, ga dan voor een e-mail faillissement of voor de Vergeef me mijn e-mailschuld Dag en begin opnieuw.

Heb je draad weer opgepakt, probeer dan filters te gebruiken voor het sorteren van belangrijke e-mails of voor het automatisch archiveren berichten die je wel wilt bewaren, maar niet in je inbox. Bijvoorbeeld aankoopbonnen.

Daarnaast kun je een limiet stellen voor het lezen van e-mail, bijvoorbeeld door ervoor te kiezen elke dag om de twee even te checken. Op die manier ben je waarschijnlijk beter in staat om je te concentreren op je taak.

Een andere manier om met e-mail om te gaan , is simpelweg accepteren dat het onmogelijk is om alles te lezen. Negeer de rode balk met e-mail notificaties. Probeer in dit geval wel belangrijke berichten meteen te beantwoorden.


DONDERDAG, DAG 11: Bel mensen die je lang niet hebt gesproken

Foto: source Guang Niu/Getty

Er zijn drie soorten binding die je met iemand kunt hebben: zwak, sterk en afwezig.

De studie 'De kracht van zwakke verbintenissen' van Mark Granovetter van de Johns Hopkins University uit 1973, heeft aangetoond dat sterke banden met goede vrienden en familie je meestal niet verder helpen. Het meest veelbelovend zijn de zwakke banden die je met kennissen hebt.

Leden van jouw 'inner circle' geven vast ontzettend veel om je, maar ze hebben toegang tot dezelfde mensen en dezelfde informatie als jij.

Dus neem de tijd om contact op te nemen met drie voormalige vrienden, of oud-collega's die je jaren niet hebt gezien. Je zult merken dat het goed voelt bij te praten, en misschien kunnen jullie iets voor elkaar betekenen.


VRIJDAG, DAG 12: Ga naar een live concert

Foto: source Christopher Polk/Getty Images for ACM

Steve Jobs zei ooit dat mensen met het meeste inzicht, ook degenen zijn die de meeste ervaringen hebben opgedaan.

Wil je daaraan werken? Ga dan naar een podiumkunst, zoals een klassiek concert, theater, dans of een rock concert.

Live shows zijn een manier om in de (lokale) cultuur te duiken, plus ze hebben een aantoonbaar effect op kijkers.

Wie dergelijke evenementen bijwoont - zo toont onderzoek uit 2002 aan- vergroot zijn culturele begrip en gevoel van verbondenheid met de gemeenschap. Bovendien is een live show inspirerend, wat ten goede komt aan je creatieve vermogens.


ZATERDAG DAG 13: Reis ergens heen waar je nog nooit bent geweest

Tijd om je biezen te pakken en te reizen naar voor jou onbekende plekken, ook al is het een dorp 10 kilometer verderop. Reizen is fantastisch voor je neurologische en psychische welzijn. Reizen is een manier om te relaxen, te leren en iets nieuws uit te proberen. Onderzoek naar ouder worden, toont aan dat reizigers minder stress ervaren en een verbetering van hun cognitieve functies.

Zoals de Britse filosoof Alain de Botton zou zeggen: "Reizen verrijkt ons".  'Thuis is niet per se waar we ons ware zelf tegenkomen', schreef hij in De kunst van het reizen. "Het meubilair benadrukt dat we niet kunnen veranderen. Door de huiselijkheid blijven we de persoon die we zijn in het gewone leven. En dat is misschien niet degene die we in wezen zijn."


ZONDAG, DAG 14: Maak kunst

Foto: IMCBerea College/Flickr

Als de grotschilderingen over de hele wereld ons iets willen vertellen, dan is het wel dat de mens en zijn voorganger, de Neanderthaler, al meer dan 60.000 jaar kunst maken.

Maar kunst is niet alleen mooi om naar te kijken. Tientallen jaren psychologisch onderzoek heeft aangetoond dat kunst maken allerlei voordelen voor het menselijke welzijn met zich meebrengt.

Onderzoek suggereert dat het creëren van beeldende kunst de volgende effecten sorteert:

  • Een verbeterd welzijn door verminderde negatieve emoties en meer positieve emoties.
  • Meer spontaniteit en het makkelijker uiten van verdriet, een positiever voorkomen en een verbetering van het sociale netwerk
  • Vermindering van angst en negatieve emoties

Literaire kunst biedt en vergelijkbare voordelen. Zoals we eerder beschreven: schrijven verbetert ons welzijn, vermindert angst en geeft ons immuunsysteem een oppepper.

Houd dat in je achterhoofd en begin met het creëren van een soort van kunstwerk. Het zal wat tijd gaan kosten - we vragen minstens 90 minuten van je tijd. Als je enige tekenvaardigheden hebt, dan kun je aan de keukentafel een stilleven schetsen. Ben je minder geoefend, gebruik dan pastelkrijt voor het maken van iets abstracts.

Ben je liever taalkundig bezig, schrijf dan een gedicht over iets wat je recentelijk hebt gezien. En vergeet niet: Het hoeft niet goed te zijn! Het gaat erom dat je iets creëert.


MAANDAG, DAG 15: Bedenk wat voor leven je wilt leiden in de toekomst

Foto: Rasstock/Shutterstock

Het probleem met het plannen van je leven, is dat er ontelbare variabelen zijn die het kunnen beïnvloeden, zoals LinkedIn-oprichter Reid Hoffman en Apple-ceo Tim Cook al opmerkten.

In 'Een werkweek van 4 uur'  zegt auteur Timothy Ferriss dat zoiets als 'lifestyle design', de meest effectieve manier is om je leven te plannen. In plaats van te focussen op de status die je wilt bereiken, kun je je beter richten op dingen die je wilt ervaren. Lifestyle design betekent nadenken over de elementen die je helpen te floreren, zoals geld, mobiliteit, tijd en relaties - en hoe je die dingen samenbrengt.

Dus neem de tijd om een voorstelling te maken van jouw leven over één jaar, vijf jaar en tien jaar. De volgende oefening uit 'The $100 Startup' van auteur Chris Guillebeau's kan je daarbij helpen.

Schrijf je ideale dag in detail uit: vanaf het moment waarop je opstaat en wat je eet als ontbijt tot aan je activiteiten en de mensen met wie je praat van uur tot uur. Hoe meer details je opschrijft, hoe beter.

Maak dan plannen om je leven zo aan te passen dat je dichter bij die perfecte dag komt. Als je de oefening serieus neemt, zul je bewustere beslissingen nemen over waaraan je tijd besteedt en waarop je focust. Zelfs als je weinig veranderingen aanbrengt, zul je meer over jezelf te weten komen.

Dus pak je dagboek en vogel uit hoe je perfecte dag eruit ziet. Door dit te doen, zul je kansen sneller herkennen.


DONDERDAG, DAG 16: Breng je wachtwoorden op orde

wachtwoorden, facebook

Dit is misschien geen leuke opdracht, maar wel een belangrijke.

Wachtwoorden worden gestolen, databases worden gehackt. Je bent niet alleen (financieel) aansprakelijk voor slecht beveiligde persoonlijke data, het kan ook leiden tot verlies van soms onvervangbare informatie en foto's.

Jammer genoeg volgt bijna niemand alle adviezen die van belang zijn voor wachtwoorden. Mensen stellen het bijwerken van wachtwoorden uit, gebruiken hetzelfde wachtwoord voor meerdere websites of vertrouwen op veel te simpele wachtwoorden.

Je zal op zijn minst alle wachtwoorden moeten nagaan en overal tweestapsverificatie moeten instellen. Zorg ervoor dat je de wachtwoorden print en bewaart op een veilige locatie.

Er zijn ook wachtwoord-managers die veilige wachtwoorden creëren en bewaren, bijvoorbeeld 1Password of LastPass. Hierbij hoef je maar een 'master-wachtwoord' te onthouden, de manager doet de rest. Nogmaals, het is geen leuk klusje, maar je leven wordt een stuk makkelijker en veiliger als je het doet. Lees hier meer over hoe je jezelf beter kunt beveiligen als je vaak hetzelfde wachtwoord gebruikt.


WOENSDAG, DAG 17: Maak een financiële planning voor de toekomst

Foto: Flickr / kate hiscock

We hebben allemaal onze dingen die we in het leven willen, en ze zijn niet altijd goedkoop. Daar moet je rekening mee houden.

Zo is het altijd handig om spaarpotje achter de hand te hebben waarmee je het drie, maar liever zes maanden kan uitzingen als je zonder inkomen komt te zitten. Ook is een buffer natuurlijk handig voor onvoorziene omstandigheden, zoals een kapotte wasmachine. Bij budgetvoorlichtingsinstantie Nibud kun je uitrekenen hoe groot je buffer moet zijn.

Naast een buffer moet je ook nog sparen voor je pensioen, tenminste, als je op je oude dag niet op een houtje wilt bijten. De AOW die elke Nederlander krijgt, is immers geen vetpot.

Wil je kinderen? Bedenk dan dat een kind tot  tot zijn 18e jaar ongeveer 80.000 euro kan kosten. Jan Modaal is ongeveer 17 procent van zijn te besteden inkomen kwijt aan één kind.

Dus bedenk wat je wilt in het leven en wanneer door de volgende punten in aanmerking te nemen:

  • Financiële doelen: bijvoorbeeld grote aankopen als een huis, bruiloft of een droomvakantie. Maar ook het afbetalen van een schuld valt hier onder.
  • Inkomen: Verdien je netto en is dat genoeg voor wat je nodig hebt. Anders moet je voor een hoger inkomen of meer inkomstenbronnen gaan.
  • Schulden: Heb je een creditcardschuld, studielening, persoonlijke lening of een hypotheek? Dit zijn vaste lasten die je moet betalen. Dus vergeet ze niet in je planning. Ze zorgen er niet alleen voor dat je minder te besteden hebt, maar kunnen ook doelen in de weg zitten. Zoals het kopen van een huis waarvoor je een hypotheek nodig hebt.

Je kunt de financiële doelen concreter maken door er deadlines aan te verbinden, rekening houdend met je inkomen en vaste lasten (waaronder aflossingen van schulden). Hoeveel moet je per maand in een doel stoppen om het te halen?

Om een duidelijker beeld te krijgen wat je later wilt en wat en hoeveel geld je daarvoor nodig hebt, kun deze vijf vragen aan jezelf stellen.


DONDERDAG, DAG 18: Update je LinkedIn-profiel, curriculum vitae of professionele website en doe het rigoureus

Foto: LinkedIn

Door je LinkedIn-profiel een opfrisbeurt te geven, bereid je je niet alleen voor op een eventuele nieuwe baan, het dwingt je ook je carrière onder de loep te nemen.

Bekijk je profiel met de ogen van een recruiter. Zorg ervoor dat je profielfoto van goede kwaliteit is en dat die een goede professionele versie van jou weergeeft. Ga je voor bijvoorbeeld een baan op de Zuidas, dan moet je dus formelere kleding dragen. Doe je iets in de creatieve industrie, dan is een meer casual outfit waarschijnlijk prima.

Geef een korte en heldere samenvatting van wie je bent en wat je te bieden hebt. Vermijd grote lappen tekst en zorg dat mensen met een snelle scan een indruk van je krijgen.

Heb je geen LinkedIn-profiel, maar heb je wel een online portfolio, zorg dan dat dit is bijgewerkt. Is de informatie die je presenteert nog steeds van toepassing op jou en werken alle linkjes nog?

Dit is ook het moment om je cv bij te werken, zodat het actueel en overzichtelijk is.

Zorg ervoor dat de presentatie van je professionele zelf niet saai is. Je mag dus best wat karakter tonen met een persoonlijke noot in je bio of met links naar social media-profielen die relevant kunnen zijn.


VRIJDAG, DAG 19: Zoek contact met mensen die je bewondert maar nog nooit hebt ontmoet

via GIPHY

Je zult versteld staan van hoe snel je in contact kunt komen met invloedrijke personen, met slechts een goede mail.

Voor alle duidelijkheid: verwacht niet dat je binnenkort met Barack Obama aan de koffie zit, maar denk eens aan favoriete schrijvers, ondernemers, artiesten, atleten - mensen van wie je graag meer wilt weten. Je maakt meer kans bij iemand die al een tijdje niet meer in de schijnwerpers staat, aangezien diens inbox niet uitpuilt van de mediaverzoeken.

Personal finance-auteur Ramit Sethi raadt aan om een e-mail te versturen met de volgende structuur: Stel jezelf voor, zoek verbinding (bijvoorbeeld door te vertellen hoe deze persoon jou heeft beïnvloed) en stel dan een vraag.

Houd de tekst beknopt en wees bescheiden. En natuurlijk  moet je een vraag stellen waarvan het antwoord niet met een simpele zoekopdracht op Google te vinden is. Volgt een respons, of het nu één zin is of een voorstel voor een koffie-date, neem dan contact op.

Sethi zegt dat verfijnde netwerkvaardigheden de middelmatigen onderscheidt van de succesvolle types. De best bestede 100 euro is die aan koffietjes en lunches met mensen die je verder kunnen helpen.


ZATERDAG, DAG 20: Dompel jezelf 3 uur onder in de natuur.

wandelen strand

De voorlaatste opdracht moet gewoon leuk zijn en levert ook voordelen op. Ga naar buiten: een park, een lange wandeling, uitwaaien aan het strand. Het maakt niet uit, als je maar even echt buiten bent.

Als je tijd buiten doorbrengt in de natuur zakt je stressniveau, krijg je geestelijke energie en creatieve prikkels - en zo zijn er nog meer dingen.

Psychiaters in Japen schrijven hun patiënten soms iets dergelijks voor: shinrin yoku, of 'een bad in de natuur'.

Buiten zijn is niet alleen goed voor je, het is ook leuk. Je kunt vrienden meenemen of iets anders doen waar je blij van wordt.

Je kunt de tijd die je buiten doorbrengt, ook gebruiken om te reflecteren op wat je de afgelopen weken hebt gedaan.


ZONDAG, DAG: Ga serieus koken.

Foto: Jillian D'Onfro / Business Insider

De laatste dag! Maak er een feestje van en daag jezelf ook uit, bijvoorbeeld met koken.

Maak er geen magnetronmaaltijd van, maar probeer zelf een echte maaltijd te maken. Natuurlijk, hangt het van je kookvaardigheden af hoe hoog je de lat legt.

Als je dan met vrienden en/of familie aan tafel zit, kun je mooi uitwijden over de ervaeringen van de afgelopen drie weken.


LEES OOK Hoe ondernemer Olcay Gulsen meer dan eens blufte – in haar onderneming en op tv