Psychopaten zijn vaak genoeg online te vinden.

Onderzoeken tonen aan dat mensen die voldoen aan de ‘Dark Triad‘ of de ‘Duistere Drie’ (of vier) kenmerken — narcisme, machiavellisme, psychopathie en sadisme — eerder zullen zeggen dat trollen op internet hun favoriete online activiteit is.

Onderzoek toont ook aan dat mannen meer geneigd zijn dan vrouwen om mensen online te pesten.

Het aantal psychopaten wordt geschat op ongeveer één procent van de wereldbevolking. Dat betekent dat wanneer je honderden vrienden op social media hebt, je een goede kans maakt dat minstens één van hen diagnostisch gezien een psychopaat is.

Tijdens het trollen kunnen de psychopaten hun anonimiteit als schild gebruiken om hun psychopathische neigingen uit te leven. Ondertussen doen ze in het echt leven alsof er niets aan de hand is.

Deze manier van leven wordt alleen wel een stuk lastiger met een persoonlijk Facebook-profiel. Kun je op de een of andere manier toch aan een Facebookpagina zien of iemand een psychopaat is?

Symptomen psychopathie

Er zijn een aantal voor de hand liggende symptomen van psychopathie, zoals de persoon die het niets lijkt te schelen of ze provocerende inhoud publiceren. Psychopaten hebben iets dat 'weerstand tegen chaos' wordt genoemd: ze maken zich niet druk over drama. Sterker nog: ze gedijen vaak bij het feit dat ze stress en ongemak veroorzaken bij anderen.

Maar er zijn ook subtielere tekens. Zo bleek uit een onderzoek onder 6.724 deelnemers, gepubliceerd in het tijdschrift Computers in Human Behavior, dat mensen die hoog scoren in psychopathie persoonlijkheidstests, vaak berichten schrijven over hun eigen behoeften en tevredenheid. Ze zijn ook geneigd om meer te posten over autoriteit gerelateerde kwesties en politiek.

Posten over politiek

De auteurs van de studie gaven twee verklaringen voor de focus op politiek.

"Een eerste interpretatie is dat psychopathische mensen zich aangetrokken voelen tot dit onderwerp omdat het draait om macht, autoriteit en conflict. Zaken die ze mogelijk bijzonder aantrekkelijk vinden", schrijven de auteurs.

"Daarbij zorgen deze onderwerpen op social media vaak voor conflicten. Het biedt een plek voor agressief, online gedrag waar psychopaten gevoelig voor zijn en graag aan willen deelnemen."

Een tweede verklaring is dat er op de sociale media een hoge mate van blootstelling aan prikkelend politiek materiaal is, waardoor "de psychopathische neigingen van sommige individuen naar boven zijn gekomen."

Heb je bijvoorbeeld een vriend die altijd provocerende politieke stukken deelt, ook al weet hij dat hij er negatieve reacties op gaat krijgen? Misschien halen ze plezier uit het irriteren van mensen. Misschien gelooft hij niet eens in wat hij deelt, maar is hij zo tevreden met de chaos die hij creëert dat hij er niet mee wil stoppen

Machiavellisme

Een andere studie, ook gepubliceerd in Computers in Human Behavior,  keek specifiek naar het machiavellisme: gedrag dat samenhangt met cynisme, emotionele afstandelijkheid en de bereidheid om mensen te manipuleren.

De resultaten toonden aan dat machiavelliaanse mannen en vrouwen meer aandacht besteden aan zelfcontrole, zelfpromotie, agressie en oneerlijkheid op Facebook. De vrouwen bleken agressiever te zijn tegen goede vrienden en de mannen pochten meer met zichzelf.

De onderzoekers gaven een paar voorbeelden van relationele agressie op Facebook: denk bijvoorbeeld aan een vriend die er als de kippen bij is om iemands status en zijn mening te bekritiseren. Een ander voorbeeld is wanneer een oude bekende op een betuttelende manier reageert op één van je berichten, en zo suggereert dat je niets weet het onderwerp.

Geen van bovenstaande tekenen zijn een definitief bewijs dat iemand een psychopaat of narcist is. Maar als je al een vermoeden hebt dat iemand manipulatief is, dan wil je misschien uitkijken naar deze zaken.

LEES OOK: Recensenten zijn verliefd op deze nieuwe Netflix-serie die de CEO de “meest innemende, verslavende original” in lange tijd noemt