Met alle onrust over de euro en de dollar wijken beleggers maar wat graag uit naar Zwitserland met hun centen. Hoe kun je zelf je euro’s inruilen voor de veilige frankjes van het Alpenland?
Het openen van een rekening in Zwitserland is gemakkelijker dan je zou denken. Voor mensen die hun zwarte spaargeld buiten het zicht van de fiscus willen houden, zijn de voordelen van het openen van een rekening in het land dat bekend staat om zijn bankgeheim evident.
Maar onder mensen die vrezen voor een sombere toekomst (of gebrek daaraan) van de euro, kan het openen van een Zwitserse bankrekening een veilige haven voor hun geld zijn. Voor de rente op de rekening hoef je het in ieder geval niet te doen.
Je kunt rechtstreeks naar een Zwitserse bank gaan en daar je rekening openen. Wat je precies nodig hebt, verschilt echter per bank.
Acte de présence of niet?
Een tripje naar het Alpenland is vaak noodzakelijk om dit in hoogsteigen persoon te doen. Kies je ervoor om bij UBS een rekening te openen, dan moet je naar één van de kantoren in Zwitserland komen. Vergeet vooral je paspoort niet, dat heb je nodig bij het openen van een rekening.
Bij de minder bekende CIM banque hoef je niet zelf langs te komen en kun je de zaken regelen door een gewaarmerkt kopie van je paspoort plus een adresbewijs per post te sturen. Vervolgens verloopt de kennismaking via een videoconferentie (bijvoorbeeld door via Skype te bellen en de webcam aan te zetten).
Minimale inleg en kosten
Wees er ook op voorbereid dat je een behoorlijke zak geld mee moet nemen wanneer je een Zwitserse bankrekening wilt openen. Bij UBS dien je minimaal 50,000 Zwitserse frank (zo'n 43,000 euro) in te leggen. Cash storten kan, neem dan wel een document mee te nemen dat inzicht biedt in de herkomst van de poen. Bovendien moet je rekening houden met extra kosten die de bank in rekening brengt voor rekeninghouders over de grens zoals in dit document staat.
Bij CIM Banque uit Genève, kun je al een rekening openen met een minimale storting van 5000 euro. Je hebt dan echter alleen een gewone betaalrekening en krijgt geen rente over je geld. Wel wil de bank een vergoeding van 90 Zwitserse frank (76 euro) per kwartaal zien voor de rekening.
Lage rente
Overigens houdt de rente die je op je Zwitserse spaargeld krijgt niet over. Op een gewone spaarrekening kom je niet verder dan 0,375 procent rente. Hierbij moet wel gezegd worden dat de inflatie in Zwitserland zeer laag is. Volgens het Zwisterse bureau voor de statistiek was de inflatie er in juni van dit jaar slechts 0,6 procent. Maar goed, de reële rente op je spaargeld is nog steeds negatief.
Een rekening openen via een tussenpersoon
Je kunt er ook voor kiezen om via een tussenpersoon in Nederland een rekening in Zwitserland te openen. Je hoeft niet zelf naar het land af hoeft te reizen en de tussenpersoon zoekt de meest geschikte rekening voor je uit.
Een bureau tegen een vergoeding van 395 euro wel een rekening voor je wil openen in het Alpenland is INCO Trust. Het bedrijf zegt de laatste tijd wel vier á vijf keer meer verzoeken te krijgen voor het openen van een Zwitserse bankrekening. Het gaat om zo'n tien tot vijftien aanvragen per dag. Met name particulieren tonen de laatste tijd meer interesse in een rekening in Zwitserse fanken merkt Raymond Faber van INCO Trust. Hij vermoed dat de zwakte van de euro de oorzaak is van de toegenomen belangstelling.
Rekening in vreemd valuta in eigen land
Tot slot hoef je niet per se voor een Zwitserse bank te kiezen wanneer je een rekening in Zwitserse frankjes wilt. Bij onze eigen ABN Amro bank is het, tegen een extra vergoeding, mogelijk voor particulieren om een betaalrekening in deze vreemde valuta te openen. Vereiste is echter wel dat je regelmatig gebruikmaakt van je rekening. En rente? Tja, die krijg je niet op een betaalrekening.
Je moet het dus echt hebben van een eventuele verdere stijging van de koers van de munt ten opzichte van de euro.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl