Ongeveer eenderde van alle mensen is nachtbraker. Zij hebben moeite om vroeg op te staan, kunnen makkelijk tot laat opblijven en zijn ’s avonds op hun best.

Begrijpelijkerwijs kunnen deze avondmensen niet voldoen aan de nieuwe sociale verwachtingen om voor dag en dauw op te staan om een boek te lezen, een marathontraining te doen, een driegangenontbijt klaar te maken en een paar gedichten te schrijven.

Hoewel avondmensen vroege ochtenden zullen haten, is het toch belangrijk ze op z’n minst enigszins prettig te maken. Ochtenden zetten de toon voor de rest van je dag, zegt schrijver Eric Barker van het boek “Barking Up the Wrong Tree: The Surprising Science Behind Why Everything You Know About Success Is (Mostly) Wrong” tegen Business Insider.

Volgens productiviteitsgoeroe Laura Vanderkam hoeft het ideale ochtendritueel echt niet urenlang te duren en al voor zonsopgang te beginnen.

“Het hoeft niet allemaal al om 5 uur ’s ochtends te gebeuren om als ochtendroutine mee te tellen”, zegt Vanderkam, schrijfster van meerdere boeken over productiviteit en tijdmanagement waaronder het binnenkort verschijnende “Off the Clock: Feel Less Busy While Getting More Done” tegen Business Insider.

"Het gaat erom dat je iets doet waardoor je voelt dat je je dag opstart op de manier waarop jij dat wilt", legt Vanderkam uit.

Hier drie stappen waarmee je als nachtbraker dichter bij een productief ochtendleven kunt komen.


1. Stel jezelf de vraag waarom je echt niet wakker kan worden

Foto: Kaewmanee jiangsihui/Shutterstock

Misschien ben je echt een avondmens en heb je de late uurtjes nodig om je beste werk van de dag te leveren.

Maar het is volgens Vanderkam waarschijnlijker dat je je avonden doorbrengt op Netflix of Instagram of iets anders aan het doen bent dat niet echt belangrijk is.

Natuurlijk is het van belang om te ontspannen, maar als je meer wilt lezen of sporten, dan kun je je dinsdagavond beter niet besteden aan het voor de zoveelste keer terugkijken van The Office tot 2 uur 's nachts.

"Kijk wat je de laatste uren voordat je gaat slapen doet en vraag jezelf af: 'Ben ik daar blij mee?', zegt Vanderkam tegen Business Insider. "Als je dat bent, geweldig, maar zo niet, ga dan wat eerder naar bed."


2. Bedenk welke gewoonte je wilt toevoegen aan je dag

Foto: lithian/Shutterstock

Misschien wil je meer boeken lezen, mediteren of sterkere armen krijgen. Zoek geen gewoonte waarvan je denkt dat je dat zou moeten doen, maar iets dat je echt leuk vindt.

"Als je denkt dat dit weer zo'n saai project is, dan zul je niet echt gemotiveerd raken", zegt Barker tegen Business Insider.

Supergemotiveerd zijn is vooral voor nachtbrakers erg belangrijk. Hoewel ze over het algemeen creatiever zijn dan ochtendmensen, hebben ze gemiddeld genomen minder intrinsieke motivatie, zegt Barker.


3. Zet je wekker 10 tot 20 minuten eerder

Foto: Phalinn Ooi/flickr

Als je ochtendroutine uit tenminste één zinvolle activiteit bestaat, is dat al winst, zegt Vanderkam. En dat hoeft "echt geen drie uur te duren".

Als je meer wilt gaan sporten, dan hoef je niet gelijk een uur te gaan hardlopen 's ochtends. Doe dan gewoon een workout van zeven minuten. En hoewel een half uur mediteren heel veel profijt kan opleveren, geldt hetzelfde voor vijf minuten stilte.

En er is ook een verrassend voordeel als je slaperig bent tijdens je ochtendritueel, zegt Barker. Als we moe zijn, zijn we een beetje suf in ons hoofd en daardoor creatiever. Een soort van "write drunk, edit sober", een beroemde aan de schrijver Ernest Hemingway toegeschreven uitspraak.

"Vroeg in de morgen zijn avondmensen over het algemeen creatiever en minder analytisch", zegt Barker tegen Business Insider. Zij moeten zich 's ochtends afvragen wat de creatieve problemen zijn die ze als eerste moeten oplossen. Niet de afgebakende logische klussen."

Dus misschien zijn ochtenden juist wel de beste momenten voor nachtbrakers om te beginnen aan dat Nobelprijswinnende boek – of gewoon om een bladzijde in een dagboek te schrijven voor vergelijkbare mentale voordelen.

LEES OOK: Het dieet van Cristiano Ronaldo: dit neemt hij allemaal voor z’n ontbijt, lunch en avondeten