Werk en privé lopen steeds meer door elkaar heen, maar gek genoeg passen we nog maar weinig beproefde technieken uit het bedrijfsleven thuis toe.
Dat zegt de Amerikaanse schrijver Bruce Feiler, auteur van het boek The Secrets of Happy Families. Hij schreef er een
essay over dat een tijdje terug in The Wall Street Journal verscheen.
Moderne gezinnen zijn niet zelden een grote chaos, waarbij ouders en kinderen continu strijd leveren met de agenda van alledag. Werk dat uitloopt, kinderen die gebracht en gehaald moeten worden naar school, muziekles, zwembad of sportveld.
En net als je denkt dat alles onder controle is, valt een kind van de glijbaan, is overwerk dringend noodzakelijk of moet een oma naar het ziekenhuis. Uiteraard alles op hetzelfde moment.
Ondertussen moet het huis schoon, de tuin op orde en de wasmachine draaien.
Stress is dan ook het grootste probleem in veel gezinnen, zegt Feiler. Hij pleit ervoor om technieken uit het bedrijfsleven toe te passen.
Zoals een systeem als 'agile development', te vertalen met flexibele ontwikkeling. Het is een methode om projecten met een kleine groep mensen flexibel op te lossen, met veel verantwoordelijkheden voor ieder groepslid.
Houd een familievergadering
Gezinnen kunnen hetzelfde doen. Houd gewoon elke week een familievergadering. Vraag wat er de afgelopen week goed ging, wat er niet goed ging en wat komende week voor acties vraagt. Kies de belangrijkste. In 20 minuten ben je klaar en het werkt als een speer, zegt Feiler.
Zeker als je je kinderen hun eigen taken geeft en zichzelf laat beoordelen, belonen en 'straffen'. En wie durft, laat ook de kinderen de ouders beoordelen.
Met andere woorden: de top-down-benadering werkt in bedrijven al lang niet meer; empowerment werkt beter. Waarom dat principe dus ook niet in je gezin toepassen? Je krijgt er zelfstandiger en meer betrokken kinderen door.
Formuleer de kernwaarden van het gezin
Feiler gaat nog een stap verder. Volgens hem hebben ook gezinnen baat bij het formuleren van een missie en kernwaarden. In zijn gezin althans hielp het. De waarden komen bij conflicten binnen of buiten het gezin op tafel en herinneren alle gezinsleden er even aan waartoe ze op aarde waren.
En wie hoopt dat zijn kinderen later succesvol ondernemer worden, doet er goed aan ze bijbaantjes te laten nemen. Dan leren ze snel met geld om te gaan, om fouten te maken met datzelfde geld en te zien dat er beperkingen zijn. Juist succesvolle startups weten met beperkingen om te gaan en overleven.