In tijden van crisis letten consumenten meer op de kosten dan ooit. Hoe kun je op je mooiste dag bezuinigen, zonder dat het een fortuin kost?
Bij economische tegenwind worden veel huwelijken uitgesteld, zo blijkt uit historisch onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Op dit moment is daar nog weinig van te merken, omdat de huwelijken die nu worden voltrokken al langer geleden waren gepland. Maar volgend jaar worden de gevolgen wellicht wél merkbaar. Vreemd is dat niet, als je je bedenkt dat een gemiddeld huwelijk maar liefst 15.000 euro kost.
Voor wie het jammer vindt om zijn huwelijk uit te stellen omwille van een crisis die nog nauwelijks voelbaar is, hier enkele budgettips.
Budget
Een bruiloft regelen begint met een budget. Bedenk vooraf het maximumbedrag dat je voor de feestelijke dag wilt uitgeven en bouw een buffer in voor financiële tegenslagen.
Om goed zicht te houden op de uitgaven en ervoor te waken dat je het budget overschrijdt, is het slim om een aparte bankrekening voor je bruiloft te openen.
Datum en plaats
Het voorjaar en de zomer zijn de populairste trouwperiode. Het is dan dringen om een geschikte feestlocatie te vinden, wat je onderhandelingspositie niet ten goede komt. Wil je goedkoop uit zijn, wijk dan uit naar januari of februari, na de drukke feestdagen.
Ook de dag zelf is relevant. Wie in het weekend wil trouwen is het duurst uit. Een huwelijk op maandag, dinsdag of woensdag daarentegen is aanzienlijk goedkoper. De verschillen tussen gemeenten en locaties zijn aanzienlijk. Op de website trouwtarieven
kun je kosten vergelijken.
Locatie
Het kan wel degelijk: onderhandelen over de prijs van de feestlocatie, stelt Astrid Groot Zevert, weddingplanner en adviseur bij BWPN, een landelijke beroepsorganisatie van weddingplanners. En het tikt ook aan, want de feestlocatie is de grootste kostenpost.
Je onderhandelingspositie is het grootst als alle feestelijkheden – van huwelijksvoltrekking tot overnachting - op dezelfde locatie plaatsvinden. Misschien kun je de huwelijkssuite gratis huren.
Ook is het slim om te shoppen langs verschillende locaties. De kosten kunnen fors uiteenlopen. Geef je het feest in een kasteel, dan moet je volgens Astrid Groot Zevert al gauw rekenen op 10.000 euro, inclusief catering. Voor een partycentrum liggen kosten een stuk lager: gemiddeld 4.000 euro. Shoppen
is het makkelijkst als je je huwelijk lang van tevoren plant. Je hebt dan voldoende alternatieven voorhanden.
Wie echt goedkoop uit wil zijn, kan het feest ook thuis vieren. Dit vergt wel veel organisatie en je moet natuurlijk voldoende ruimte hebben om veel gasten te ontvangen.
Gratis trouwen
De kosten voor een huwelijksvoltrekking verschillen per gemeente. De prijs kan oplopen tot meer dan duizend euro. Maar het kan ook gratis. Elke gemeente is namelijk verplicht om minimaal één gratis trouwuurtje per week aan te bieden, zodat ook minder daadkrachtige burgers de kans hebben om het jawoord te zeggen.
Dit happy hour is toegankelijk voor alle Nederlanders. Je bent ook niet gebonden aan je eigen woonplaats, dus ook het prachtige stadhuis van Gouda of Hilversum ligt binnen je handbereik. Wel moet je geen moeite hebben met vroeg opstaan, want het gratis trouwuurtje is vaak ingepland op een ongunstig tijdstip, zoals maandagochtend.
Ondanks dit vroege uur is de animo voor gratis trouwen de laatste jaren fors toegenomen; ook onder mensen die zich wel een betaald huwelijk kunnen permitteren. “Veel stellen geven liever meer geld uit aan het feest dan aan de plechtigheid zelf”, geeft Cees Meester, voorzitter van de NVVB, belangenbehartiger van gemeenten, als verklaring.
De kans is aanwezig dat het trouwuurtje in de toekomst alleen toegankelijk wordt voor minderbedeelden. De NVVB heeft bij het kabinet namelijk aangedrongen op een inkomenstoets, omdat de wachttijden voor gratis huwelijken fors zijn opgelopen, tot soms wel een halfjaar.
Gasten
De beste manier om te bezuinigen is - hoe pijnlijk ook - fors snoeien in je gastenlijst. Elke extra genodigde betekent een extra uitnodiging, een extra taartpunt en glas champagne en een extra bordje bij het diner. En als het aantal gasten fors toeneemt misschien ook een extra tafel of een grotere feestruimte. Nodig daarom alleen intimi uit.
Eten
Ook op het eten valt veel te besparen. Een buffet is lang niet altijd goedkoper dan een driegangenmenu. Maar een brunch of een high tea is dat vaak wel. Een ander alternatief is een receptie, met alleen drank en hapjes.
Gebruik je netwerk
Kijk in je vrienden- en familiekring of je taken kunt uitbesteden, adviseert Groot Zevert. Heb je een neef die verdienstelijk fotografeert? Laat hem dan de bruidsreportage maken. Ook een tante die goed taarten kan bakken of een handige vriendin die de uitnodiging ontwerpt, zijn waardevol. En wat te
denken van de klassieke auto van je oom?
Je kunt natuurlijk ook je eigen tweewieler oppimpen tot een trouwfiets: goedkoop èn romantisch.
Jurk
Een jurk kost al snel tweeduizend euro. Wie zijn outfit aanschaft bij een outletwinkel is vaak de helft goedkoper uit, omdat het vaak iets oudere modellen betreft en veel winkels werken met een cash & carry-systeem, waarbij je de jurk na betaling direct mee naar huis neemt.
Bedenk wel dat je de jurk soms nog op maat moet laten maken. Bij een met pailletten bezaaide jurk is dat doorgaans prijziger dan bij een eenvoudiger exemplaar.
Een ander alternatief is een avondjurk. Die is vaak goedkoper – omdat daar niet het stempeltje ‘huwelijk’ op staat - èn je kunt hem ook nog dragen na de grote dag.
Heb je er geen bezwaar tegen om rond te lopen in een jurk die al eerder is gedragen, dan kun je ook een japon huren (voor 80 tot 150 euro) of tweedehands kopen (in allerlei prijsklassen).
Pak
Een kostuum kun je eveneens huren. Koop je je trouwpak liever, dan ben je met confectie vaak voordeliger uit dan met maatwerk. Wil je toch maatwerk, maar vind je een traditionele kleermaker te prijzig (2.000 euro is niet ongebruikelijk), dan is een ‘made to measure’-pak een uitstekend alternatief: een op jouw maat aangepast pak, van bedrijven als Suit Supply. Je hebt vaak minder keuze in stoffen, dessins en details dan bij de ambachtsman, maar bent soms al voor minder dan 200 euro het heertje.
Wil je je kostuum vaker gebruiken, neem dan geen jacquet, maar een ‘gewoon’ pak. Met een mooie das, een goed hemd en eventueel een pochetje kun je dit een feestelijk accent geven.
Cadeaus
Je kunt je gasten vragen om jullie geld cadeau te doen. Dat is misschien minder romantisch, maar je verdient zo wel een deel van de kosten terug.