Supermarkten adverteren graag met prijsverlagingen. Prijsstijgingen voeren ze liefst in stilte door. Of ze maken gewoon de verpakking kleiner, constateerden lezers van Z24.

In februari schreef Z24 over luxe Albert Heijn hagelslag. De verpakking was groter dan die van de premium hagel van De Ruijter, maar er zat minder in. Alleen wie goed naar de kiloprijs keek, zag dat hij bij het AH-huismerk fors meer betaalde voor enkel wat lucht.

Z24 deed een oproep aan lezers om nog meer van dergelijke trucjes in te sturen. Dat leverde veel voorbeelden op, met enkele ‘klassiekers’ die veel gebruikt worden.

Een heel bekende truc die veel ergernis opwekte, bleek het verkleinen van de verpakking door de fabrikant zonder de prijs ook te verlagen. Of, iets subtieler, de prijs ook verlagen, maar niet helemaal naar rato. Het blijkt een erg handige manier om de inflatie wat minder zichtbaar te maken voor de consument. Die zou misschien schrikken en van de koop af zou zien als de prijs gewoon verhoogd zou worden.

Een paar voorbeelden. De verpakking van Venco Harde Katje-drops bevatte vroeger 400 gram, e-mailde Richard van Hees. Maar na het introduceren van een nieuwe vierkante verpakking bevatte het pak nog maar 376 gram. De prijs was bleef hetzelfde. Een prijsverhoging van 6 procent die alleen de oplettende consument zal opvallen.

Een andere lezer die verslingerd is aan ontbijtkoek kwam een soortgelijk geval tegen. "De Snelle Jelles waren verpakt per 6 stuks en kosten 1,80 euro, nu zijn ze opeens verpakt per 5 stuks en kosten ze 1,85."

Minder dure ingrediënten

Een andere manier om de kosten te drukken en de marges te verhogen of te handhaven, bleek het percentage dure ingrediënten te verlagen. Een lezer viel het op dat in de hazelnootpasta van het huismerk van zijn supermarkt eerst 26 procent hazelnoot bevatte, en dat het percentage plots bijna halveerde. De prijs bleef gelijk.

Winkels en fabrikanten zijn altijd al creatief geweest in het verhogen van de prijs. Een oudere lezer schreef dat bij de invoering van de btw eind jaren zestig handig de marges werden opgekrikt. De btw kwam in ruil voor de oudere regeling rond omzetbelasting, maar vaak werd die belasting niet eerst van de prijs afgetrokken voordat de prijs met het percentage van de nieuwe btw werd verhoogd.

Die werkwijze lijkt op eentje die - in ieder geval in de horeca - een enkele keer is toegepast bij de invoering van de euro. In plaats van de prijs te te vermenigvuldigen met 0,45, werd er door sommige uitbaters een omwisselkoers van 1 op 1 gehanteerd.

Prijsbeleid van Jumbo

Ook heel irritant is volgens een lezer het prijsbeleid van sommige winkelketens. Jumbo claimt graag de goedkoopste te zijn. Wie hetzelfde product van hetzelfde merk elders goedkoper vindt, krijgt het verschil terug en mag het product ook nog eens meenemen.

Eerlijk is eerlijk, de supermarkt hield woord, aldus een lezer die dit uitprobeerde. Maar vervolgens verlaagde de supermarkt het betreffende product niet in prijs, maar haalde het uit de schappen en verving het door een ander merk.

Op de vraag waarom de koffie, want daar ging het de lezer om, niet meer te verkrijgen was, gaf de manager het antwoord dat het moeilijk te krijgen was. Inmiddels ligt de betreffende koffie weer in de schappen, maar pas nadat de concurrent de prijs weer had verhoogd. Toeval of opzet? Het valt niet meer te controleren, maar bewuste lezer dacht er het zijne van.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl