De lijst met Russische bedrijven en personen waarmee westerse bedrijven geen of beperkt zaken mogen doen groeit aan. Maar die weten inmiddels hoe ze die sancties kunnen omzeilen.
Dat schrijft het Britse weekblad The Economist die de gang van zaken rond één bedrijf grondig uitploos. Hoe gaat het ontwijken van sancties in zijn werk?
Stel je bent een Russisch bedrijf waarvan meer dan de helft van de aandelen in handen is van een Rus of een andere Russisch bedrijf dat op de sanctielijst staat. Zodra dat het geval is, ben jij ook besmet, en moeten bedrijven in West-Europa en Amerika opletten of ze nog zaken met je mogen doen.
Een voorbeeld is de verzekeraar Sogaz, een bedrijf dat transacties van andere Russische bedrijven verzekert en bekend is als sponor van de Russische eredivisie.
Als verzekeraar heb je dan een groot probleem, omdat je door de sancties geen toegang hebt tot de kapitaalmarkt in het westen. Je kunt bijvoorbeeld je verzekeringen niet herverzekeren, iets wat verzekeraars graag doen om de risico’s te spreiden.
Belang bank op sanctielijst werd terug gebracht
Sogaz had een probleem omdat het via een dochter voor meer dan 50 procent in handen was van Bank Rossija, een bank die op de sanctielijst staat vanwege de nauwe banden met het Kremlin. Maar nog voordat de sancties van kracht werden, werd het belang van Rossija's dochterbedrijf Abros teruggebracht tot 48,5 procent.
Toen er vervolgens een probleem ontstond doordat de Europese en Amerikaanse autoriteiten de belangen van verschillende aandeelhouders gingen optellen en bleek dat alle 'besmette' aandeelhouders samen toch nog een meerderheid hadden, werd het belang opnieuw teruggebracht.
Dit keer kreeg een dochterbedrijf van Gazprom een minderheidsbelang in Sogaz. Dat de banden van Gazprom met het Kremlin innig zijn, weet iedereen, maar de sancties tegen dit bedrijf zijn veel minder stringent omdat het bedrijf half Europa van gas voorziet.
Sogaz is slechts één voorbeeld van een bedrijf waarbij de eigendomsstructuur zo wordt aangepast, dat de sancties niet meer van toepassing zijn voor het bedrijf.
De sancties lijken dus allerminst waterdicht. Aan de andere kant geeft het wel aan dat Russische bedrijven last hebben van de sancties, gelet op de moeite die ze doen om ze te omzeilen.
Lees ook
Waarom sancties tegen Rusland niets oplossen, maar wel nodig zijn
Sancties kosten Rusland 40 miljard per jaar, Poetin wuift zorgen om olieprijs weg
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl