Een feestdagje op de beurs voor grootbank ING na publicatie van de jaarcijfers. Beleggers zijn blij met het dividend en geruststellende woorden over oliekredieten.
Het aandeel ING schoot donderdagochtend zo’n 10 procent omhoog, na publicatie van de jaarcijfers over 2015. Topman Ralph Hamers kon melden dat de aantrekkende economie leidt tot minder voorzieningen voor brakke kredieten en klantengroei.
Prettig was ook de aankondiging van een slotdividend van 0,41 euro per aandeel, waardoor het totale dividend over 2015 uitkomt op 0,65 euro per aandeel. Ook na de koersstijging van donderdag tot een niveau van 10,68 euro, komt dat nog altijd neer op een dividendrendement van ongeveer 6 procent.
Olieleningen ING
Maar mogelijk is er nog een andere reden die donderdag voor opluchting bij beleggers zorgde. ING gaf een gedetailleerde uitleg hoe kwetsbaar de bank is voor de olieprijs.
Eerder deze week merkten analisten tegenover Het Financieele Dagblad op dat het aandeel ING sinds de nazomer van 2015 sterk meebeweegt met de olieprijs. Een vat Noordzee-olie werd ruim 30 procent goedkoper sinds augustus 2015, het aandeel ING zakte bijna 30 procent.
Dat het aandeel ING reageerde op de daling van de olieprijs heeft mede te maken met zorgen over de leningen die de grootbank heeft verstrekt aan bedrijven in de olie- en gassector. Als er bij zeer lage olieprijzen bedrijven omvallen, zit ING opgescheept hogere kredietverliezen.
Kredietrisico's
In een toelichting op de cijfers van donderdag gaf ING aan hoe groot de risico's precies zijn. Leningen aan de olie- en gassector maken 5 procent uit van de totale kredietportefeuille. Het percentage brakke olie- en gasleningen is in de laatste drie maanden van 2015 stabiel gebleven op 1,8 procent.
(klik voor vergroting)
In een uitsplitsing gaf ING aan dat er in totaal voor zo'n 29 miljard euro aan leningen uitstaat aan de olie- en gasindustrie. Bij 85 procent gaat het volgens de grootbank om leningen waarbij de lage olieprijs geen direct risico vormt.
(klik voor vergroting)
Bij de veilige olieleningen moet je denken aan bijvoorbeeld handelsfinanciering en leningen aan zeer grote oliebedrijven die niet makkelijk omvallen.
ING ziet wel risico's bij olie- en gasleningen ter waarde van 3,8 miljard euro. Daarbij gaat het om leningen waarmee bijvoorbeeld boorplatforms worden gefinancierd en leningen aan kleinere olie- en gasproducenten. "We zouden hogere kredietverliezen kunnen zien, als olieprijzen op de huidige lage niveau's blijven", zo stelde de bank ten aanzien van dit segment van de leningportefeuille.
Vraag voor beleggers blijft dus: hoe groot is het risico van wanbetaling op de 3,8 miljard euro? Als het gaat om bijvoorbeeld 10 procent is dat wel te overzien. Als de helft van deze kredieten brak wordt, wordt het een ander verhaal.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl