De Nigeriaanse economie groeit jaarlijks met zo’n 7 procent. Jan Matel van Matel Metaal stelt vanuit zijn hotel in de Nigeriaanse havenstad Lagos vijf vuistregels op voor hoe je van de groei in het Afrikaanse land kan profiteren.

Regel 1: Leg vooraf contact en zorg waar nodig voor beveiliging

“Ik kom hier wel eens jongens tegen die zomaar naar Nigeria vertrekken. Laatst sprak ik er nog een die zonder voorbereiding hier naar toe was gekomen om drank te verkopen. Op die manier is het heel moeilijk om in Nigeria voet aan de grond te krijgen. Want je hebt hier een contactpersoon nodig die je introduceert en zaken als je beveiliging regelt. Ik werk samen met Joop van der Vinne, een Nederlander die ondernemers in Nigeria begeleidt.

Ik heb mij in Nigeria nooit onveilig gevoeld. Toch is het wel verstandig om als je naar plaatsen in het binnenland gaat je eigen beveiliging te regelen. Je bent als blanke nu eenmaal een ‘target’. Met name in het noorden, waar de mensen moslim zijn en islamitische strijdgroepen actief zijn. In de relatief welvarende steden aan de kust, waar de mensen christelijk zijn, is hier echter niet veel van te merken. Nigeria is zo’n enorm groot land.”

 Regel 2: vraag subsidie aan bij het ministerie van Economisch Zaken

“Ik houd niet zo van subsidie aanvragen. Het is een hoop werk, want je moet allerlei informatie opzoeken en aanleveren. Toch is het wel verstandig om het te doen. Ga je naar het buitenland, dan moet je voor de lange termijn een visie hebben. Ik wil hier een bedrijf voor staalproductie opzetten voor onder meer trappen en kozijnen. Dat kost tijd en dus ook geld. Een subsidie kan je dan helpen om de aanloopkosten van je plannen in ieder geval deels te dekken.”

 Regel 3: Stel iemand aan die je werk in Nederland overneemt

“Wij zijn sinds twee jaar actief in Nigeria. Sinds die tijd ben ik zeker een week per maand hier. Omdat ik veel weg ben, heb ik iemand thuis in Vriezenveen, waar mijn bedrijf is gevestigd, aangesteld die mijn werk daar overneemt. Je moet dat goed regelen. Want het grootste deel van het geld wordt natuurlijk in Nederland verdiend.

Het is verstandig om een poel van zzp’ers om je heen te organiseren. Want niet al je medewerkers zien het zitten om in Nigeria aan de slag te gaan. Om de opdrachten die ik hier krijg toch uit te voeren, doe ik dan een beroep op een vaste groep zzp’ers. Je moet die mensen goed selecteren. Want er zijn natuurlijk genoeg avonturiers. Terwijl je alleen echt wat hebt aan goede vakmensen.”

 Regel 4: Start een joint venture met een lokale partij

“De Nigeriaanse overheid wil graag de eigen economie stimuleren. Wil je hier spullen importeren, dan moet je dus echt iets hebben dat lokaal niet kan worden gemaakt. Want je komt er anders niet in. Om voet aan de grond te krijgen is het daarom verstandig te kijken of je samen met een Nigeriaanse partij een joint venture op kan zetten zodat je wat ze ‘local content’ noemen kunt creëren.

Ons specialisme is het op maat ontwerpen, maken en monteren van bijvoorbeeld trappen en balustrades in staal en natuursteen. Om de trappen hier in Nigeria te laten maken, heb ik met een Nigeriaanse partner een bedrijf gestart. Samen met die partij wil ik hier de productielijn op gaan zetten. Het plan is dan om hier te produceren en in Nederland het ontwerp en de engineering te doen, want daar zijn we echt goed in.”

 Regel 5: Breng je eigen management en materieel mee

“Kwaliteit, dat wordt hier toch heel anders beleefd dan in Nederland. In een door Nigerianen geleid bedrijf kwam ik bijvoorbeeld een lasser tegen die om zijn ogen te beschermen een zonnebril droeg. In die fabriek hadden ze ook met twee plankjes en een paar spijkers twee elektrische kabels aan elkaar gemonteerd.

Wie de spijkers niets vermoedend aan zou raken, zou meteen een oplawaai krijgen. Ik heb hier ook een fabriek gezien waar Duitsers het management doen. En dan zie je direct het verschil. Want in zo’n fabriek is alles geregeld. Om goed te kunnen produceren, moet je dus echt inzetten op kwaliteitsverbetering en goed Nederlands management. Sommige dingen kun je natuurlijk vrij snel zelf regelen. Stuur je een container naar Nigeria, dan stop je er gewoon een paar goede lasmaskers en –apparaten bij.”

Lees ook

Zakendoen in Japan: ‘Vooral geen plagerige grapjes’

Zakendoen met Amerikanen: joviaal maar competitief

Waarom ondernemers België lastig vinden

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl