De jeugdjaren vormen normaal gesproken misschien wel het mooiste deel van het leven, dus het is behoorlijk confronterend om kinderen te zien werken op het land of onvoorwaardelijk dictators zien steunen.

Voor de 5,3 miljoen kinderen onder de 14 in Noord-Korea hoort dat bij de dagelijkse realiteit van het opgroeien.

Kinderen leren om van de griezelige geschiedenis van het land te houden, van de stichter Kim Il-sung tot de huidige leider Kim Jong-un. Ze leren dan misschien wel populaire kunstvormen als muziek en tekenen, maar vaak heeft dat toch tot doel het vaderland te promoten.

Zo is het om op te groeien in het meest gesloten land ter wereld.


Van jongs af aan moeten kinderen die buiten de hoofdstad Pyongyang wonen werken op de boerderij. Dwangarbeid is een groot onderdeel van de Noord-Koreaanse economie.

Foto: Damir Sagolj / Reuters

Volgens sommige berichten worden arbeiders die werk weigeren voor straf naar concentratiekampen gestuurd.

Foto: Damir Sagolj / Reuters

Bron: Human Rights Watch


In minder ontwikkelde regio's kan de weg naar school versperd worden door bouwprojecten en gevaarlijk terrein. Schoolbussen, als dorpen die al hebben, zijn vaak afgedankte legertrucks.

Foto: Damir Sagolj / Reuters

Bron: earth nutshell


Voor kinderen zonder ouders is het leven in Noord-Koreaanse weeshuizen extra zwaar. Zelfs kinderen die worden geadopteerd kunnen verderop in hun leven alsnog worden afgewezen door hun ouders, als zij moeite hebben het hoofd boven water te houden.

Foto: Damir Sagolj / Reuters

Bron: CNN


Ondertussen kunnen families die wat meer geld hebben zich wat luxe permitteren, zoals traditionele Noord-Koreaanse kleren.

Foto: Damir Sagolj / Reuters

Maar geld stelt een familie niet vrij van politieke verplichtingen. Veel mensen aanbidden de leiders van het land en maken regelmatig trips naar nationale monumenten om hen te eren, met de kinderen in hun kielzog.

Foto: Reuters

In 2016 organiseerde Kim Jong-un een optreden met als titel 'We zijn het gelukkigst van de hele wereld', een viering van de zeventigste verjaardag van de Koreaanse kinderbeweging.

Foto: KCNA/Reuters

De indoctrinatie begint al veel eerder, soms al in de peuterspeelzaal. Jonge kinderen krijgen anti-Amerikaanse boodschappen te horen en gebruiken speelgoedgeweren en -granaten om kartonnen soldaten aan te vallen.

Foto: Damir Sagolj / Reuters

Bron: Washington Post


Op Internationale Kinderdag is er een militaire parade in Pyongyang waarbij kinderen zijn verkleed als leden van het Noord-Koreaanse leger.

Foto: Reuters

De omstandigheden in scholen zijn niet altijd even gezond. Zo is er een peuterspeelzaal gevestigd in een textielfabriek in Pyongyang.

Foto: Damir Sagolj / Reuters

Maar dat hoort bij de ongelijkheid in Noord-Korea. Families die niet in armoede leven kunnen hun kinderen meer plezier bieden.

Foto: Jacky Chen / Reuters

Zo kunnen goed presterende kinderen trainen in het Mangyongdae Kinderpaleis, waar ze behalve sporten ook les krijgen in vreemde talen, kunst en computervaardigheden.

Foto: Damir Sagolj / Reuters

Sommige mensen vinden Mangyongdae heel vreemd. Zo zag een bezoeker aan een kunstklas de kinderen nooit met potlood het papier aanraken, terwijl de tekeningen die ze voor zich hadden van professioneel niveau waren.

Foto: Damir Sagolj / Reuters

Bron: Abandoned Kansai


Mangyongdae biedt naar schatting plaats aan zo'n 5.400 kinderen in een enorm betonnen gebouw.

Foto: Damir Sagolj / Reuters

Bron: Abandoned Kansai


Hun voorstellingen zijn grootse uitingsvormen van de Noord-Koreaanse persoonlijkheidscultus. Thema's als eer en grootsheid vormen meestal de rode draad.

Foto: Damir Sagolj / Reuters

Tijdens een voorstelling voor buitenlandse journalisten in mei 2016 hadden veel van de koor-, dans en acrobatische optredens een zware politieke ondertoon.

Foto: Damir Sagolj / Reuters

Toch komt later in hun volwassen leven pas echte dwang en angst om de hoek kijken. Dus zijn de jeugdjaren de enige mogelijkheid om redelijk zorgeloos te kunnen leven.

Foto: Damir Sagolj / Reuters

Kleine kinderen zijn niet oud genoeg om te begrijpen aan welke propaganda ze worden blootgesteld en hoe armoedig hun leefomstandigheden zijn.

Foto: Jacky Chen / Reuters

Het duurt relatief gezien kort, maar tijdens hun kindertijd hebben Noord-Koreanen alles bij elkaar genomen toch het meest gemeen met de rest van de wereld.

Foto: Damir Sagolj / Reuters

Lees meer over Noord-Korea: