Door nieuwe Europese regelgeving moeten bedrijven vanaf 2025 steeds meer verantwoording afleggen over hoe duurzaam en maatschappelijk verantwoord ze opereren en hoe de organisatie wordt aangestuurd. Dat kan voor veel stress binnen bedrijven zorgen. PwC helpt ze om te rapporteren over die duurzame doelstellingen én om hun kennis op het gebied van ESG (environmental, social & governance) te vergroten. Zo versterken bedrijven de impact die ze hebben in de transitie naar een duurzamere samenleving.

Hoeveel CO2 stoot je uit? Wat is je invloed op de biodiversiteit? Hoe ga je om met zaken als diversiteit, inclusiviteit en gelijke kansen? Al dat soort zaken moeten vanaf volgend jaar worden vastgelegd, want er wordt een nieuwe Europese wet van kracht, de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).

“Het rapporteren onder CSRD draait vooral om transparantie. Je kunt in het jaarverslag ook opnemen dat je ergens nog geen beleid voor hebt”, zegt Stefania van Limburg Stirum, senior associate ESG Reporting & Strategy bij PwC. “Er zijn in de meeste gevallen dus nog geen concrete doelen of voorschriften aan verbonden”, vervolgt ze. Al komen bedrijven soms wel tot inzichten, als ze de resultaten op papier zien. Dan besluiten ze bepaalde zaken te veranderen, ergens meer aandacht aan te besteden of een actieplan op te stellen.

Kennis over ESG vergroten

PwC helpt bedrijven om deze nieuwe wetgeving te implementeren op een correcte wijze, en daarnaast doet de organisatie veel aan upskilling. Dat betekent dat PwC klanten en hun werknemers helpt hun kennis over ESG te vergroten en strategische stappen te zetten. Zo worden bedrijven bijgestaan in het daadwerkelijk tot stand brengen van verandering.

Het is maatwerk per bedrijf, omdat de aanpak afhankelijk is van de kennis die bij een bedrijf aanwezig is en wat er voor die organisatie en haar werknemers nodig is om echt verandering tot stand te brengen. Daarnaast heeft elke onderneming intern te maken met verschillende kennisniveaus. Voor iemand op de financiële afdeling zijn bijvoorbeeld andere zaken relevant dan voor iemand die aan duurzaamheid werkt. Het doel is om op een breed vlak iedereen in staat te stellen aan die verandering bij te dragen. Hoe meer mensen dat kunnen doen vanuit hun eigen rol, hoe groter het positieve effect dat een bedrijf kan hebben. 

Stefania van Limburg Stirum, senior associate ESG Reporting & Strategy bij PwC.

“In een eerdere opdracht hielpen we een financiële instelling hierbij. Toen bekeken we hoe we medewerkers uit verschillende afdelingen en teams, een bepaald kennisniveau op het gebied van ESG konden bijbrengen”, vertelt Stefania. “Dat was een project waar we met een groot multidisciplinair team, bestaande uit een stuk of dertig mensen van verschillende afdelingen van PwC, aan hebben meegewerkt.”

“We ontwikkelden een set van e-learnings. In vergelijking met een face-to-face training is dit een relatief toegankelijke en efficiënte manier om aan veel mensen kennis over te brengen, ook omdat mensen zelf kunnen bepalen wanneer ze de training doen”, legt Stefania uit.

Ook Lisette Bresser, senior sustainable finance consultant, werkte aan dit project. “Niet iedereen leert op dezelfde manier”, geeft ze aan. “Dus we hebben verschillende leerstijlen toegepast, Een blended learning approach noemen we dat. We hebben bijvoorbeeld niet alleen video’s ingezet, maar ook podcasts en virtual reality. Het was een veelzijdige en leerzame opdracht, waarin Stefania en ik allerlei rollen hebben vervuld. Van projectmanagement tot het uitrollen van de content bij de klant, van teams aansturen tot het schrijven van inhoudelijke stukken voor de video’s en learnings.”

Intrinsieke motivatie

Omdat meer klanten met een soortgelijke vraag aanklopten bij PwC, is er ook een niet-klantspecifieke e-learning module ontwikkeld. Deze heeft PwC ook bij andere klanten uitgerold. Lisette: “Als we klanten hebben geholpen bij hun environmental vraagstukken, vragen ze vaak of we ook kunnen helpen bij de andere componenten van ESG. Het blijft mooi om te zien dat klanten zich vanuit intrinsieke motivatie steeds meer willen verdiepen in ESG. Het is waardevol en uitdagend om hier samen met de klant aan te kunnen werken, en zo samen een steentje bij te dragen.”

Lisette Bresser, senior sustainable finance consultant bij PwC.

Het leuke van een project als dit is volgens Stefania en Lisette dat er zoveel verschillende facetten aan zitten. “In dit project hebben we verschillende eindproducten gemaakt en deze vervolgens geïmplementeerd bij de klant. Er zijn ook projecten waarbij je fulltime meedraait in het team van de klant en daar op kantoor zit”, zegt Lisette.

“Er is zoveel mogelijk bij PwC”, vult Stefania aan. “Je kunt naar het buitenland, je kunt trainingen volgen of een extra studie doen. Als je je maar uitspreekt en kansen grijpt.”

Met je werk de wereld een stukje beter maken? Bij PwC werk je samen met anderen aan duurzame oplossingen voor complexe vraagstukken, onder andere op het gebied van klimaat en inclusiviteit. Ben jij klaar om het verschil te maken? Ontdek het hier.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met PwC.