We geven het niet graag toe, maar eigenlijk lijken Nederlanders en Duitsers behoorlijk veel op elkaar – afgezien van het feit dat Nederlanders beter kunnen voetballen dan.
Waar de overeenkomsten zitten? De arbeidsmoraal is in beide landen behoorlijk hoog, net als de behoefte om een beetje zuinig om te gaan met de overheidsfinanciën. En verder excelleren zowel Duitsland als Nederland in de export: van kaas en tomaten, tot chemische producten, auto’s en boormachines.
Dit wil niet zeggen dat er geen verschillen zijn. Op cultuurgebied bijvoorbeeld, zoals je kunt lezen in de blogs die de in Duitsland wonende Amsterdammer Frank de Munnik schreef op Business Insider:
- ‘In Duitsland zijn de regels bepalend, in Nederland de uitzonderingen’
- Contant (Bargeld) is in Duitsland nog altijd razend populair
- 5 onmisbare weetjes voor als je gaat rijden op de Duitse Autobahn
Als we de culturele finesses even laten voor wat ze zijn, kun je natuurlijk ook kijken naar de kale statistieken.
Onze collega’s van Business Insider Deutschland plozen het 700 pagina’s tellende jaaroverzicht van het Statistische Bundesamt uit om een beeld te schetsen van de doorsnee Duitser. Die wordt traditioneel ‘Otto Normalverbraucher’ genoemd, maar je kunt het natuurlijk net zo goed hebben over ‘Angela Normalverbraucherin’. Hoe laat die zich vergelijken met de doorsnee Nederlander, laten we zeggen ‘Mark Modaal’?
Een vergelijkend overzicht op 7 terreinen: